5 πράγματα που νομίζουμε ότι δεν μπορεί να κάνει μόνο του ένα παιδί αλλά που στην πραγματικότητα μπορεί
Σε συνέχεια του «5 πράγματα που πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει ένα παιδί (αλλά δεν μπορεί)», έρχεται το νέο μας άρθρο που αποκαλύπτει τα 5 πράγματα που ένα παιδί μπορεί να κάνει κι ας πιστεύουμε το αντίθετο.
1. Να Ψυχαγωγήσει τον Εαυτό του
Παρότι το καλύτερο παιχνίδι για ένα παιδί είναι ένας γονιός που κάθεται μαζί του στο πάτωμα και παίζει, δεν σημαίνει πως για να διασκεδάσει πρέπει να έχει διαρκώς μαζί του την μαμά ή τον μπαμπά. Ακόμα και ένα νήπιο 2 ετών μπορεί να απασχοληθεί με τα παιχνίδια του για μία ώρα συνεχόμενα.
2. Να Κοιμηθεί Πολύ και Καλά
Το θέμα του ύπνου είναι αρκετά ευαίσθητο για ορισμένους γονείς. Ωστόσο, ο ύπνος είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη και το παιδί σας δεν διαφέρει σε αυτό. Εάν αφιερώσετε χρόνο στην εκπαίδευση ύπνου, εάν φτιάξετε ρουτίνες και σωστά ωράρια, θα δείτε πως είναι απόλυτα εφικτό.
3. Να Καθίσει Ήρεμα σε Ένα Μέρος
Απόδειξη για το παραπάνω αποτελούν οι Γάλλοι, οι οποίοι έχουν κατορθώσει να έχουν τα παιδιά τους υπό έλεγχο σε δημόσιους χώρους. Και παρότι τα παιδιά δεν μπορούν να παραμείνουν ήσυχα για πολύ ώρα, είναι απόλυτα ικανά να κάτσουν ήρεμα σε ένα μέρος και να απασχοληθούν για μερικά λεπτά με τα παιχνίδια τους. Ξεκινήστε να εφαρμόζετε καθημερινά στο σπίτι «ώρα ηρεμίας», στην οποία τα παιδιά θα πρέπει να κάτσουν σε ένα μέρος και να παίξουν ήσυχα, να ζωγραφίσουν ή να διαβάσουν και θα δείτε πως σταδιακά θα ακολουθούν μια τόσο απλή οδηγία.
4. Να Βοηθήσει στις Δουλειές του Σπιτιού
Όλοι γνωρίζουμε πως τα παιδιά –μικρά ή μεγάλα- μπορούν να προκαλέσουν χάος μέσα σε 45 δευτερόλεπτα. Γι’ αυτό και πρέπει από νωρίς να μάθουν πώς να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού. Ακόμα και ένα 2χρονο μπορεί να συνεισφέρει τοποθετώντας τα παιχνίδια του σε ένα καλάθι, φέρνοντας το βρώμικο πιάτο του σε εσάς και πηγαίνοντας τα ρούχα του στα άπλυτα.
5. Να Κάνει «Δύσκολα» Πράγματα
Τα παιδιά μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι νομίζουμε. Απλώς χρειάζονται λίγη ενθάρρυνση. Σταθείτε λίγο πίσω και δώστε του χώρο να προσπαθήσει, λόγου χάρη, να κάτσει στο καθισματάκι του αυτοκινήτου, να πλύνει τα χέρια και τα δόντια του, να διπλώσει πετσέτες πριν τις σιδερώσετε κοκ. Η προσπάθεια είναι που μετράει και, αν το παιδί σας το καταλάβει αυτό, θα αρχίσει να προσπαθεί περισσότερο.