Διδάξτε υπομονή και αυτοέλεγχο!

Διδάξτε υπομονή και αυτοέλεγχο!

5 τρόποι να διδάξετε στα παιδιά υπομονή και αυτοέλεγχο!

Τα παιδιά, ειδικότερα τα νήπια, ζουν την κάθε στιγμή ξεχωριστά, γι’ αυτό και αποτελεί πρόκληση να τους διδάξεις αυτοέλεγχο και υπομονή όταν θέλουν κάτι και το θέλουν «Τώρα!».

Ωστόσο, η ικανότητα ενός παιδιού να ελέγξει τις παρορμήσεις του και να καθυστερήσει την ικανοποίηση των αναγκών του είναι βασικά συστατικά της μελλοντικής ακαδημαϊκής του πορείας. Χωρίς αυτές τις δεξιότητες δεν είναι ικανό να ακούει, να ακολουθεί οδηγίες και να μαθαίνει. Και παρότι μεγαλώνοντας η υπομονή και ο αυτοέλεγχος θα αναπτυχθούν φυσικά- το παιδί αναπτύσσοντας της γλωσσικές δεξιότητες πραγματοποιεί έναν εσωτερικό διάλογο για να ρυθμίσει την συμπεριφορά του-υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν.

Πριν ξεκινήσετε να εφαρμόζετε τα παρακάτω, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε για το μικρό σας ένα ασφαλές, προβλέψιμο περιβάλλον στο οποίο να γνωρίζουν τι να προσμένουν αλλά και τι περιμένουν οι άλλοι από εκείνο. Παρέχοντας μια συνεπή ρουτίνα, διδάσκοντας και επαναλαμβάνοντας τους κανόνες, επαινώντας τη καλή συμπεριφορά και αποτελώντας οι ίδιοι πρότυπο, θέτετε την βάση για την ανάπτυξη αυτοελέγχου.

5 τρόποι να διδάξετε υπομονή και αυτοέλεγχο

1) Παίξτε παιχνίδια που διδάσκουν αυτοέλεγχο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσα απαιτούν από το παιδί να σταματά και να ελέγχει το σώμα του, όπως «ένα-δύο-τρία-στοπ», «στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα», μουσικές καρέκλες κοκ.

2) Παίξτε παιχνίδια μουσικής και κίνησης. Υπάρχουν δεκάδες τραγούδια που ζητούν από το παιδί να συνδυάσει τις λέξεις με συγκεκριμένες κινήσεις. Αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη αυτοελέγχου και καλών ακουστικών δεξιοτήτων. Ξεκινήστε από το «μια ωραία πεταλούδα» και το «πλάθω κουλουράκια» και προχωρήστε με πιο σύνθετα τραγούδια, όπως το «χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ» και «τα παπάκια».

3) Εξασκηθείτε στην αναμονή. Βελτιώστε την ικανότητά του να περιμένει αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο μεταξύ επιθυμίας και ικανοποίησης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ρήμα «περίμενε» για να του δώσετε να καταλάβει ότι πρόκειται να αποκτήσει αυτό που θέλει. Για παράδειγμα, όταν ζητήσει ένα αντικείμενο μπορείτε να πείτε «Φυσικά και θα στο δώσω. Περίμενε ένα λεπτό, η μαμά έρχεται». Κατόπιν επιμηκύνετε τον χρόνο αναμονής περιγράφοντας τι κάνετε «περίμενε και η μαμά σου ετοιμάζει το τοστ σου» ή «περίμενε, η μαμά ψάχνει να βρει το παιχνίδι σου». Είναι σημαντικό, φυσικά, να επιβεβαιώνετε ότι πρόκειται να λάβει αυτό που θέλει εάν κάνει λίγη υπομονή. Επίσης μπορείτε να εξασκηθείτε στην αναμονή μέσα από την καθημερινότητά σας, λόγου χάρη καθώς περιμένετε το ασανσέρ, στέκεστε σε μια ουρά κοκ.

4) Οπτικοποιήστε τον χρόνο. Επειδή τα πολύ μικρά παιδιά δεν γνωρίζουν την έννοια του χρόνου, χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο για να τους διδάξετε πόσο πρέπει να περιμένουν, λόγου χάρη για να ετοιμαστεί το δείπνο ή να έρθει η σειρά τους να παίξουν με ένα αντικείμενο που πρέπει να μοιραστούν. Βάλτε το να μετρά αντίστροφα και πείτε πως μόλις χτυπήσει το κουδουνάκι θα έχει έρθει η ώρα για φαγητό ή για να πάρουν το παιχνίδι.

5) Δώστε επιλογές που ενθαρρύνουν την καθυστερημένη ικανοποίηση. Έχετε υπ’ όψιν σας το marshmallow test (αν όχι διαβάστε εδώ); Κάτι τέτοιο μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας για να διδάξετε υπομονή και αυτοέλεγχο. Πείτε, για παράδειγμα, στο παιδί σας πως μπορεί να φάει ένα μπισκότο τώρα αλλά πως εάν περιμένει θα μπορέσει να φάει δύο μετά το δείπνο. Τέτοιες επιλογές προσφέρουν στο παιδί την ευκαιρία να χαλιναγωγήσει τις επιθυμίες και τις παρορμήσεις του και να καθυστερήσει την άμεση ικανοποίηση του με στόχο μια μεγαλύτερη ανταμοιβή.