Η άρνηση και άλλες πρακτικές για να σας ακούει το μικρό σας αγγελούδι
Ποιες λέξεις έχουν μεγαλύτερη δύναμη από άλλες και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε το αγγελούδι σας να σας ακούσει; Το «όχι» αρκεί ή χρειάζεται να ακολουθήσετε και εναλλακτικές λύσεις; Φυσικά όλες οι απαντήσεις έχουν να κάνουν και με την ιδιοσυγκρασία του ίδιου σας του παιδιού ή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Πιθανόν να χρειαστεί να ακολουθήσετε διαφορετικές τεχνικές όταν είναι έτοιμο για ξέσπασμα θυμού, αν τρέξει για να περάσει απρόσεκτα το δρόμο θέτοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο ή αν θέλει να αποκτήσει ένα παιχνίδι.
- Η δύναμη του «όχι». Η μονολεκτική άρνηση είναι αναγκαία όταν θέλετε να είστε άμεσοι και αποτελεσματικοί. Μεταχειριστείτε την όταν πρόκειται το μικρό σας να θέσει τον εαυτό του ή κάποιο άλλο παιδάκι σε κίνδυνο, όπως όταν πάει να πιάσει το μάτι της κουζίνας ή να πετάξει στον φίλο του μια πέτρα. Ωστόσο, καλό είναι τις υπόλοιπες φορές να το αποφεύγετε γιατί η συχνή χρήση θα το αποδυναμώσει, ενώ όταν ακούει συνεχώς όχι και όχι μπορεί να αρχίσει να επαναστατεί. Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγετε και τις διπλωματικές απαντήσεις, τύπου «μπορεί», «ίσως» αν γνωρίζετε από πριν ότι η απάντηση είναι αρνητική.
Διαβάστε επίσης: «10 διαφορετικοί τρόποι να αρνείστε (χωρίς να λέτε όχι)»
- Αντί για όχι… Ακόμα καλύτερα από το να χρησιμοποιείτε το όχι είναι να προσπαθήσετε να εξηγήσετε. Μια άρνηση χωρίς εξήγηση στο μυαλό τον παιδιών μεταφράζεται ως απόρριψη. Γι’ αυτό προσπαθείτε να εξηγείτε στο μικρό σας την αιτία και το αποτέλεσμα της άρνησης. Θέλει να του πάρετε παγωτό; Αντί να πείτε «όχι», εξηγήστε πως είναι χειμώνας και τα παιδάκια δεν τρώνε παγωτό γιατί θα τα πονέσει η κοιλίτσα τους.
- Λειτουργήστε σαν ομάδα με τον σύντροφό σας. Μην αφήνετε τις απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις για τον σύντροφό σας, λέγοντας μάλιστα και στο παιδί σας ότι πρέπει να περιμένει, λόγου χάρη, τον πατέρα για να του δώσει θετική ή αρνητική απάντηση σε αυτό που ζητάει. Με άλλα λόγια μην αφήνετε κάποιον άλλον να βγάλει το φίδι από την τρύπα, ή να γίνεται ο «κακός» που διαρκώς αρνείται. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την σχέση του παιδιού με τον άλλο γονιό ή μαζί σας, ενώ βάζει τρικλοποδιές και στον γάμο σας. Σημασία έχει να λειτουργείτε σαν ομάδα με τον σύντροφό σας προκειμένου να μεγαλώσετε το παιδί σας. Οι λέξεις έχουν μεγαλύτερη δύναμη όταν ακούγονται ομόφωνα.
- Χρησιμοποιήστε σωστό τόνο στη φωνή σας. Για να αντιμετωπίσετε το μουρμουρητό όταν κάτι ενοχλεί το βλαστάρι σας, πείτε του ξεκάθαρα πώς θέλετε να μιλάει για να μπορέσετε να το ακούσετε. Φροντίστε η φωνή σας να είναι ήρεμη καθώς το μικρό σας μιμείται τη συμπεριφορά σας αλλά και τον τρόπο που μιλάτε. Για να μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε το μουρμουρητό, διαβάστε το άρθρο μας: «Κλαψ…κλαψ…το θέλω, μαμά, το θέλωωωω…!»