Ημερήσιος ύπνος: Νικήστε τα προβλήματα!

Προβλήματα με τον ημερήσιο υπνάκο;

Λύσεις για το νήπιο που αντιστέκεται σθεναρά στον ημερήσιο υπνάκο

Το βάζετε για ύπνο τα μεσημέρι ή το απόγευμα αλλά εκείνο έχει άλλα σχέδια για τις ώρες που κανονικά θα έπρεπε να είναι στο κρεβάτι του; Σας προτείνουμε λύσεις για να μειώσετε τις αντιστάσεις του αλλά και τη δυσαρέσκειά του για τον ημερήσιο ύπνο.

Αντιστέκεται. Όταν ακούει τη φράση «ώρα για ύπνο» μοιάζει να ζωντανεύει και να θέλει να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από να το ξαπλώσει στο κρεβάτι του. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι αφενός θεωρεί τον ημερήσιο ύπνο συνήθεια των μωρών και αφετέρου έχει την τάση να «επαναστατεί» ενάντια στις οδηγίες που του δίνετε. Επομένως αποκλείστε από το λεξιλόγιό σας τη λέξη «υπνάκος» ή την έκφραση «πρέπει να κοιμηθείς». Αντιθέτως ανακοινώστε του ότι είναι ώρα χαλάρωσης για όλους, συμπεριλαμβανομένου και εσάς, βάλτε το στην κούνια του με κάποιο βιβλίο ή ήρεμο παιχνίδι και πείτε του ότι θα επιστρέψετε όταν η ώρα ησυχίας τελειώσει. Οι πιθανότητες να κοιμηθεί από μόνο του είναι μεγάλες.

Δεν συντονίζεται.Ενώ τα μωρά μπορούν εύκολα να κοιμηθούν οπουδήποτε, δεν ισχύει το ίδιο με τα νήπια, για τα οποία είναι πιο εύκολο να μένουν ξύπνια όσο έχει φως και να κοιμούνται όταν πέφτει το σκοτάδι. Για να βοηθήσετε το μικρό σας να συντονιστεί, τραβήξτε τις κουρτίνες στο δωμάτιό του και βάλτε μια μουσική με επαναλαμβανόμενο ήχο, που λειτουργεί ως «λευκός θόρυβος» για να απομακρύνετε την βουή του δρόμου. Μην παραλείψετε να ακολουθήσετε τη συνηθισμένη του ρουτίνα πριν τον ύπνο, όπως ένα νανούρισμα ή την ανάγνωση ενός παραμυθιού.

Το σκάει από την κούνια.Αν έχει αρχίσει να σκαρφαλώνει στα κάγκελα της κούνιας σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τον «καταναγκαστικό» ύπνο, απομακρύνετε μαξιλάρια ή παιχνίδια στα οποία θα μπορεί να πατήσει για να διευκολυνθεί και τοποθετήστε στο χαμηλότερο σημείο το στρώμα του. Αν το παιδί σας υπακούει γενικά στους κανόνες που θέτετε, επιμένετε ότι δεν επιτρέπεται να σκαρφαλώνει. Αν όμως επιμένει να σκαρφαλώνει τότε ίσως είναι ώρα να μεταφέρετε το μικρό σας σε κανονικό κρεβάτι αν και εκεί θα του είναι ακόμα πιο εύκολο να δραπετεύσει. Σε αυτή την περίπτωση τοποθετήστε μια παιδική πορτούλα ασφαλείας στην πόρτα του δωματίου του και αφήστε το απλά να παίζει ήσυχα στο δωμάτιό του.

Οι δύο υπνάκοι είναι πολλοί, αλλά ο ένας δεν είναι αρκετός. Στο μεταβατικό στάδιο όπου οι δύο ύπνοι την ημέρα μειώνονται στον ένα, το μικρό σας πιθανόν να διαμαρτύρεται μέχρι να προσαρμοστεί. Βλέπετε ότι δεν χρειάζεται πλέον να κοιμάται δύο φορές, αλλά παρόλα αυτά ένας ύπνος την ημέρα δεν φαίνεται να λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Για να κάνετε τη μετάβαση πιο ομαλή, προσπαθήστε να μην πιέσετε την κατάσταση. Μην εγκαταλείψετε τον πρωινό υπνάκο, εκτός και αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθεί από το συνηθισμένο. Αν συμβεί αυτό μετατοπίστε σταδιακά τον χρόνο που πέφτει για ύπνο μισή ώρα αργότερα κάθε μέρα μέχρι να φτάσετε να το βάζετε για ύπνο το μεσημέρι. Αυτήθαείναιηκαινούργιαώραγιατονημερήσιούπνοτου.   

Πέφτει για ύπνο χωρίς διαμαρτυρίες με τον άνθρωπο που το προσέχει αλλά όχι με εσάς. Και γιατί να θέλει να κοιμηθεί αφού εσείς είστε ο αγαπημένος σύντροφός του για παιχνίδι; Παρόλο που δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά για αυτό, προσπαθήστε τουλάχιστον να διατηρείτε το πρόγραμμα που ακολουθεί ο άνθρωπος που το προσέχει για να μην χάνει το παιδί σας τον ρυθμό του. Μην προγραμματίζετε για παράδειγμα πάντα μια δραστηριότητα τις ώρες που έχει συνηθίσει να κοιμάται.

Ήρθε η ώρα να τον εγκαταλείψει;Ένα νήπιο χρειάζεται 12 με 14 ώρες ύπνου εντός του 24ώρου για να είναι ξεκούραστο, να συμπεριφέρεται καλά και να έχει όρεξη να παίξει και να μάθει καινούργια πράγματα. Για να εγκαταλείψει εντελώς τον ημερήσιο ύπνο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 3 ετών, να κοιμάται χωρίς διακοπές τουλάχιστον 11 ώρες το βράδυ, να είναι κεφάτο και ξεκούραστο κατά τη διάρκεια της ημέρας, να αργεί πολύ να αποκοιμηθεί το μεσημέρι ή να μην κοιμάται καθόλου. Φυσικά οι ώρες που θα κοιμόταν κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να αντικατασταθούν με ώρες ησυχίας.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τον ημερήσιό του υπνάκο;»

Extratip

Τα παιδιά ηλικίας 12 με 18 μηνών έχουν ανάγκη να κοιμούνται δύο φορές την ημέρα συνολικά για 2,5 περίπου ώρες και από 18 μηνών έως 3 ετών για περίπου 2 ώρες.