Κόψτε τις κακές συνήθειες

Κόψτε τις κακές συνήθειες

Πώς θα βοηθήσετε το μικρό σας να σταματήσει τις άσχημες συνήθειες

Αγαπούν τη ρουτίνα και τις συνήθειες όσο τίποτε άλλο. Έτσι δεν είναι παράξενο το ότι δυσκολεύεστε να σταματήσετε συνήθειες που κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι. Τα καλά νέα είναι ότι μερικές από αυτές, όπως για παράδειγμα το σκάλισμα της μύτης ή το χτύπημα του κεφαλιού, τις σταματούν από μόνα τους μετά από κάποια ηλικία. Άλλες χρειάζονται τη δική σας παρέμβαση, πάντα όμως με μέτρο και θετική καθοδήγηση για είναι αυτή αποτελεσματική.

Δεν αποχωρίζεται την πιπίλα του.Η πιπίλα αποτελεί υποκατάστατο του θηλασμού και της μητρικής αγκαλιάς και γι’ αυτό λειτουργεί καθησυχαστικά. Το παιδί συνηθίζει στο πιπίλισμα και καταλήγει να καταφεύγει σε αυτήν συνεχώς και όχι μόνο όταν έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη ή τρομακτική συνθήκη. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι αποκαλείται το «δεκανίκι της μαμάς», αφού το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς να κάνει ένας γονιός , όταν το μωρό κλαίει, είναι να προσφέρει πιπίλα.

Ευτυχώς, όμως, είναι μια συνήθεια που μπορεί να κοπεί, ειδικά εάν ξεκινήσετε τις προσπάθειες αρκετά νωρίς. Η καλύτερη περίοδος για να την αποχωριστεί είναι πριν τα πρώτα του γενέθλια. Ο τρόπος είναι να κάνετε την εμπειρία λιγότερο ευχάριστη ή να πείσετε το μικρό σας ότι δεν αρμόζει στην ηλικία του τώρα που εκείνο μεγάλωσε «τόσο πολύ». Ευφάνταστους τρόπους για να το βοηθήσετε να αποχωριστεί την πιπίλα του θα βρείτε στα άρθρα μας «Παρακαλείται η πιπίλα να εκκενώσει το στόμα» και «αποχαιρετίστε την πιπίλα μια για πάντα».

Δείτε ακόμα τι μπορεί να προκαλέσει η πιπίλα αλλά και το πιπίλισμα του αντίχειρα εδώ.

Εξαρτάται από την αγαπημένη του κούκλα. Πρόκειται για ένα υποκατάστατο της μαμάς και του μπαμπά, που του εξασφαλίζει ασφάλεια και σιγουριά, ειδικά όταν φοβάται το σκοτάδι, τους αγνώστους ή τους δυνατούς θορύβους. Φυσικά δεν πρόκειται για άσχημη συνήθεια παρά μόνο όταν του δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα, όπως π.χ. να μην αποχωρίζεται την κούκλα του για να παίξει με άλλα παιδιά. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να θέσετε όρια, όπως λόγου χάρη να συμφωνήσετε ότι η κούκλα θα περιμένει στο αυτοκίνητο όσο διαρκεί η επίσκεψη σε ένα φιλικό σπίτι και δοκιμάστε να το απασχολείτε και με άλλες δημιουργικές δραστηριότητες που θα κάνετε μαζί και απασχολούν τα χέρια, όπως ζωγραφική, παζλ και κατασκευές.

Χτυπάει το κεφαλάκι του. Είναι μια συνήθεια που προηγείται κυρίως του ύπνου και το βοηθάει να αποβάλλει την ένταση ή να νιώσει σιγουριά από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Παρόλο που δεν κινδυνεύει να τραυματιστεί μιας και ελέγχει την κίνηση, δοκιμάστε να του δώσετε ευκαιρίες να κουραστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, παίζοντας και τρέχοντας. Πριν τον ύπνο ικανοποιήστε την ανάγκη του για ρυθμικές κινήσεις που το καθησυχάζουν, όπως λίκνισμα ή αργές χορευτικές κινήσεις. Φροντίστε ακόμα να ακολουθείτε συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου για να μην το βάζετε στο κρεβάτι όταν είναι ήδη πολύ κουρασμένο. Αν το μικρό σας δεν έχει εγκαταλείψει τη συνήθεια μέχρι τα 3 έτη, τραυματίζεται ή παρουσιάζει αντικοινωνική συμπεριφορά, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Στριφογυρίζει τούφες από τα μαλλιά του. Είναι ακόμα ένας τρόπος για να καθησυχάζει τον εαυτό του, ειδικά σε καταστάσεις που του προκαλούν άγχος. Αντί να του ζητάτε να σταματήσει η συνήθεια απλά με πολλά «όχι», χαρίστε του πολλές αγκαλιές και φιλιά και ανακαλύψτε τρόπους για να το βοηθήσετε να αποβάλλει την ένταση και την ενέργεια που κρύβει μέσα του. IMG 4584Προτιμήστε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση, όπως παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους αλλά και συνήθειες που το ηρεμούν όπως η ανάγνωση παραμυθιών ή η ακρόαση απαλής μουσικής. Διαβάστε κι άλλους τρόπους για να το βοηθήσετε να αποβάλλει την συνήθεια αυτή στο άρθρο μας «Στριφογυρίζει τα μαλλιά του;».

Σκαλίζει τη μύτη του.Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το κάνουν να βάζει το δάχτυλό του στα ρουθούνια του, όπως η ανία και η περιέργεια για το τι υπάρχει εκεί μέσα. Ωστόσο τα παιδιά που είναι πιο φανατικά στο σκάλισμα της μύτης είναι εκείνα που έχουν αλλεργίες και οι ξηραμένες βλέννες που κατοικούν εκεί τους δίνουν την αίσθηση ότι κάτι υπάρχει μόνιμα. Μπορεί η συνήθεια αυτή να είναι ενοχλητική αλλά προσπαθήστε να πνίξετε την παρόρμηση να κάνετε το μικρό σας να αισθανθεί άσχημα ή να ντραπεί. Σταδιακά θα τη σταματήσει, τουλάχιστον σε δημόσιους χώρους, όταν αρχίσει να ενδιαφέρεται για το τι σκέφτονται οι άλλοι γύρω του, πράγμα που συμβαίνει συνήθως στην ηλικία των 4 με 5. Στο μεσοδιάστημα απασχολήστε τα χεράκια του με ενδιαφέροντα παιχνίδια, όπως τουβλάκια ή παζλ. Διαβάστε κι άλλα αποτελεσματικά tipsστο άρθρο μας «Σκαλίζει την μυτούλα του;»

Τρώει τα νύχια του.Όπως και οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά που τρώνε τα νύχια τους το κάνουν για λόγους που σχετίζονται με την αποβολή του άγχους ή απλά… γιατί δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν. Αποφύγετε να του βγάζετε τα χέρια από το στόμα γιατί έτσι θα τροφοδοτήσετε την επιθυμία να συνεχίσει να τα τρώει. Βοηθήστε το ακόμα να αποβάλλει την ένταση με έντονες δραστηριότητες ή με δραστηριότητες που το βοηθούν να χαλαρώσει. Επίσης κάντε τη συνήθεια λιγότερο ενδιαφέρουσα κόβοντας και λιμάροντας τα νύχια του. Μην ξεχνάτε ακόμα να επιβραβεύετε τις προσπάθειές του να τη σταματήσει αλλά και να το ενθαρρύνετε με θετικό τρόπο.  Διαβάστε κι άλλα στο άρθρο μας «Τρώει τα νύχια του;».