«Αγαπούλα μου, μη δαγκώνεις»!

Μη δαγκώνεις!

7 tips για το δάγκωμα, αλλά και τι να κάνετε άμα δαγκώσουν το παιδάκι σας.

Ο μπόμπιρας έχει ξεπετάξει κάποια δόντια και έχει αρχίσει να… δαγκώνει. Οκ! Ίσως, πραγματικά, η συνήθεια αυτή εσάς να μην σας πονάει, αλλά καλό θα ήταν να του την κόψετε πριν αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα. Για παράδειγμα, εάν του επιτρέπετε να σας δαγκώνει στον ώμο, στο χέρι ή το μάγουλο, αργότερα, όταν θα δαγκώσει κάποιον συνομήλικό του και τον μαλώσετε, θα του δημιουργηθούν συγχύσεις από μπερδεμμένα μηνύματα. Αποφύγετέ τις απαγορεύοντας κάθε είδους δάγκωμα, οποιαδήποτε στιγμή!

1.Γονατίστε, ώστε να βρεθείτε στο ίδιο ύψος μαζί του και να έχετε ευθεία οπτική επαφή.

2.Πείτε του με απλό, αλλά αποφασιστικό, τρόπο: «Όχι, δεν δαγκώνουμε». Η εντολή αυτή είναι τόσο λιτή και ξεκάθαρη που μπορούν να την κατανοήσουν ακόμα και μωρά.

3. Στην συνέχεια, οδηγείστε το παιδί σας σε ένα σημείο που θα είστε οι δυο σας, μακριά από τα άλλα παιδιά. Τα νήπια συνήθως δαγκώνουν από θυμό ή αναστάτωση, οπότε 5 λεπτά στοχασμού και ηρεμίας του είναι αρκετά για να ανασυγκροτηθεί.

4.Όταν περάσουν τα 5 λεπτά προτρέψτε το να ζητήσει συγγνώμη από το άτομο που δάγκωσε. Εάν αρνηθεί, πείτε του πως δεν μπορεί να συνεχίσει το παιχνίδι με τα άλλα παιδιά μέχρι να ζητήσει συγγνώμη. Όταν την ζητήσει, πάρτε το αγκαλιά, φιλήστε το και αφήστε το να πάει να παίξει.

5. Η παραπάνω διαδικασία καλό θα είναι να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που το παιδί σπάει τον κανόνα «Δεν δαγκώνουμε».

6.Από την άλλη, είναι σημαντικό να επαινείται και την σωστή συμπεριφορά. Εάν, λόγου χάρη, παίξει με συνομηλίκους του και δεν τους δαγκώσει καθόλου, όταν φύγουν πείτε του «Είμαι περήφανη/ος που μοιράστηκες τα παιχνίδια σου με τους φίλους σου τόσο όμορφα»!

7.Εάν, παρόλα αυτά, η κακή συνήθεια δεν πάψει μέχρι την ηλικία των 2 ετών, καλό θα ήταν να ζητήσετε τη συμβουλή ενός παιδιάτρου.

«Δάγκωσαν το παιδί μου. Τι να κάνω;»

Εάν το δικό σας παιδί είναι αυτό που δαγκώθηκε:

  • Ακόμα κι αν δεν έχει δημιουργηθεί πληγή, καθαρίστε την περιοχή με νερό και αντισηπτικό σαπούνι.
  • Εάν υπάρχει η παραμικρή αιμορραγία, καλό θα ήταν να απλώσετε στην πληγή μια αντιμικροβιακή αλοιφή και να καλύψετε με τσιρότο.
  • Εάν η δαγκωματιά είναι πραγματικά βαθιά, μην παραλείψετε να καλέσετε τον γιατρό σας.
  • Τέλος, επαγρυπνάτε για σημάδια μόλυνσης (πυρετός, πρήξιμο, ερυθρότητα κτλ.) κατά τις επόμενες ώρες και μέρες.
  •  
  • Δείτε κι ένα αστείο video για το πόσο μπορεί να πονέσει το δάγκωμα του μικρού σας: