Ειρηνική διαπαιδαγώγηση

Ειρηνική διαπαιδαγώγηση

Πώς θα μεγαλώσετε τα παιδιά σας με ειρηνικό τρόπο;

Τι σημαίνει να μεγαλώνει ένας γονιός τα παιδιά του με ειρηνικό τρόπο; Σαφώς να μην λύνει τα προβλήματα με φωνές, καβγάδες ή με συμπεριφορές που περισσότερο διευρύνουν το χάσμα μεταξύ τους παρά ενισχύουν το δεσμό.

Για να πετύχει κανείς αυτή τη «ζεν» διάσταση ανατροφής, χρειάζεται υπομονή, κατανόηση, μεγάλη αυτοσυγκράτηση και αρκετή αυτογνωσία. Όμως αξίζει τον κόπο τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για τον ισχυρό δεσμό που αναπτύσσεται. Ας δούμε τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζουν μια ειρηνική διαπαιδαγώγηση και ανατροφή.

  • Αναλάβετε την ευθύνη να ελέγξετε τα συναισθήματά σας, ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι με το παιδί σας. Με φωνές, αρνητικούς χαρακτηρισμούς και θυμό δεν θα καταφέρετε τίποτα. Αφενός έχετε μια συμπεριφορά που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρότυπο για το παιδί σας, αφετέρου λειτουργείτε παρορμητικά εντείνοντας τη διαφωνία ή τη διαμάχη.
  • Ορίστε όρια και κανόνες με κατανόηση. Κατανοήστε δηλαδή τις ανάγκες του παιδιού σας ανάλογα με την ηλικία του αλλά και αν τα όρια αυτά θα το ωφελήσουν πραγματικά.
  • Πριν αντιδράσετε, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε την αιτία πίσω από τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Κάθε συμπεριφορά κρύβει πίσω της και τον πραγματικό λόγο. Αν δεν προσπαθήσετε να διορθώσετε το πρόβλημα στη ρίζα του και να κατανοήσετε από πού πηγάζει δεν θα καταφέρετε να βελτιώσετε τις άσχημες συμπεριφορές.
  • Πριν διορθώσετε ή αρχίσετε το κήρυγμα, προσπαθήστε να έρθετε κοντά με το παιδί σας, δηλαδή να κάνετε πιο ισχυρό τον δεσμό σας. Αν το πετύχετε αυτό πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να στέκεστε από πάνω του κουνώντας το δάχτυλό σας απειλητικά ή διδακτικά. Οι γερές βάσεις στη σχέση σας θα σας βοηθήσουν να το ακούσετε, να συζητήσετε με ηρεμία, να το συμβουλεύσετε χωρίς να αισθάνεται ότι του κάνετε κήρυγμα.
  • Προσπαθήστε να αποδεχτείτε τα έντονα συναισθήματα του παιδιού σας με συμπόνια, για να το βοηθήσετε να τα διαχειριστεί και να τα ξεπεράσει. Μην το τιμωρείτε και μην το κατηγορείτε για αυτά. Αποδεχτείτε ότι υπάρχουν και ότι μπορούν να ξεπεραστούν.
  • Αν εσείς είστε γεμάτοι αγάπη, τότε θα μπορείτε να δώσετε και στο παιδί σας την εκτίμηση, την αποδοχή και την αγάπη που του αξίζει.