Αντιμετωπίστε τα ξεσπάσματα οργής του νηπίου

Αντιμετωπίστε τα ξεσπάσματα οργής του νηπίου

Κατανοήστε τη συμπεριφορά του νηπίου για να διαχειριστείτε τα ξεσπάσματα

Καθώς οι λεκτικές του δεξιότητες δεν είναι ακόμα αναπτυγμένες, εκδηλώνει την απογοήτευση ή την ενόχλησή του μέσα από τα ξεσπάσματα. Αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  1. Τα ξεσπάσματα που προκαλούνται λόγω κάποιας ενόχλησης (πείνα, κούραση, απογοήτευση κτλ.)
  2. Και τα ξεσπάσματα που στόχο έχουν τον χειρισμό.

 Στη δεύτερη περίπτωση, αν δηλαδή το μικρό σας χρησιμοποιεί τα ξεσπάσματα για να περάσει το δικό του, φροντίστε να του κάνετε ξεκάθαρο τόσο λεκτικά όσο και με τη γλώσσα του σώματος ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή.

Και να θυμάστε: Τα ξεσπάσματα είναι πιο έντονα στα 2 με 2,5 χρόνια. Από τη στιγμή που θα αναπτύξει τις λεκτικές του δεξιότητες τα ξεσπάσματα θα μειωθούν.  Γι’ αυτό παραμείνετε ψύχραιμοι και εφαρμόστε δοκιμασμένες πρακτικές διαχειριστείτε τις αντιδράσεις του.

  • Εντοπίστε τι είναι αυτό που πυροδοτεί τα ξεσπάσματα. Σε ποιες καταστάσεις το μικρό σας ξεσπάει πιο συχνά; Όταν πεινάει, βαριέται, όταν είναι κουρασμένο ή όταν φοβάται; Παρατηρήστε τα σημάδια του ξεσπάσματος και προσπαθήστε να αποφύγετε τις συνθήκες και τις καταστάσεις που τα πυροδοτούν.
  • Ενισχύστε το δεσμό σας με το νήπιο. Δείτε τα συναισθηματικά του ξεσπάσματα ως αφορμές για να δεθείτε με το μικρό σας. Καθησυχάστε το για να το βοηθήσετε να ξεπεράσει ό,τι το ενοχλεί. Προσφέρετε σνακ εάν πεινάει, ξαπλώστε μαζί στον καναπέ εάν είναι κουρασμένο, βοηθήστε το να βρει λύσεις εάν κάτι το δυσκολεύει.
  • Επικοινωνήστε για να κατανοήσετε τη συμπεριφορά του. Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με το μικρό σας, να το ενθαρρύνετε να χρησιμοποιήσει λέξεις για να σας δείξει τι θέλει και τι αισθάνεται. Γίνετε η φωνή του, αναφέροντας λόγου χάρη τα πιθανά συναισθήματά του («καταλαβαίνω ότι είσαι θυμωμένο, κουρασμένο κ.λπ.»).
  • Μην το παίρνετε προσωπικά. Τα ξεσπάσματα αποτελούν φυσιολογικό κομμάτι της αναπτυξιακής πορείας του νηπίου, επομένως δεν είναι μια συμπεριφορά που έχει στόχο να σας πληγώσει ή να σας πονέσει. Αν δεν παίρνετε προσωπικά τις αντιδράσεις του, θα είναι πολύ πιο εύκολο να τις διαχειριστείτε.
  • Παραμείνετε ψύχραιμοι. Όταν το μικρό σας ξεσπάει σε δημόσιους χώρους αποφύγετε να του βάλετε τις φωνές, επειδή ντρέπεστε ή πιέζεστε από τους ανθρώπους που σας κοιτούν ενοχλημένοι. Παραμείνετε ψύχραιμοι και μεταφέρετε το παιδί σας στο αυτοκίνητο ή σε ένα χώρο όπου θα είστε οι δύο σας για να προσπαθήσετε να το ηρεμήσετε.
  • Προγραμματίστε για το μέλλον. Ο προγραμματισμός είναι σημαντικός για να αποφύγετε τα ξεσπάσματα λόγω κούρασης. Αποφύγετε λόγου χάρη να πάτε μαζί του στο σούπερ μάρκετ αν δεν έχει κοιμηθεί ή έχουν περάσει πολλές ώρες από το τελευταίο του γεύμα. Οι πρωινές ώρες είναι καλύτερες για να προγραμματίσετε μια δραστηριότητα, ενώ τα απογεύματα είναι πιο πιθανό το παιδί σας να είναι κουρασμένο.
  • Στείλτε ξεκάθαρα μηνύματα. Για να δείξετε στο μικρό σας ότι τα ξεσπάσματά  χειρισμού  δεν είναι αποδεκτά, είναι προτιμότερο να το αγνοήσετε και να απομακρυνθείτε από το δωμάτιο (αν είστε σπίτι και εκείνο είναι ασφαλές) παρά να του φωνάξετε και να τσακωθείτε, αδυνατώντας να διαχειριστείτε τον δικό σας θυμό και την απογοήτευση.