Πειθαρχία εκτός σπιτιού

Πειθαρχία εκτός σπιτιού

Τι να κάνετε όταν το μικρό σας παρεκτρέπεται σε δημόσιους χώρους.

Το πιο δύσκολο μάθημα πειθαρχίας που καλείστε να δώσετε δεν είναι μέσα στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού σας αλλά όταν βρίσκεστε σε ένα δημόσιο χώρο ή σε φιλικό/συγγενικό σπίτι. Εκεί πιθανόν να δυσκολευτείτε περισσότερο να διαχειριστείτε μια άσχημη συμπεριφορά από μέρους του παιδιού σας, καθώς μπορεί να χρειαστεί να διαφοροποιήσετε ελαφρώς τους κανόνες για να ανταποκρίνονται σε κάθε διαφορετική κατάσταση (π.χ. στο σπίτι μπορεί να βγάζει τα ρούχα του αλλά έξω όχι, μπορεί να χοροπηδάει στο κρεβάτι αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα κρεβάτια του ΙΚΕΑ).

Δείτε παρακάτω τι θα πρέπει να προσέξετε και πώς να κατορθώσετε να διορθώσετε τα προβλήματα συμπεριφοράς του μικρούς σας έξω από το σπίτι.

  • Αποφασίστε από πριν ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή για την ηλικία του όταν βρίσκεται σε ξένα σπίτια ή σε δημόσιους χώρους και συζητήστε το με το μικρό σας, ώστε να γνωρίζετε και οι δύο τι είναι αυτό που περιμένετε. Για παράδειγμα, πείτε «Σήμερα θα επισκεφτούμε την νονά. Περιμένω να είσαι φρόνιμος, να μην φωνάζεις και να ζητάς την άδεια για να παίξεις με κάτι που δεν σου ανήκει».
  • Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή συνθήκες έξω από το σπίτι, πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξετε τις προσδοκίες σας αναλόγως. Ένα υπερκινητικό παιδί είναι καλύτερο να παίζει σε μεγάλους φυλασσόμενους εξωτερικούς χώρους παρά σε ένα μικρό διαμέρισμα.
  • Αποφύγετε να εκθέσετε το παιδί σας σε καταστάσεις τις οποίες γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί. Εάν για παράδειγμα, δεν έχει μάθει ακόμα να μοιράζεται ή έχει επιθετικές τάσεις, ένας θορυβώδης παιδότοπος γεμάτος με κοινόχρηστα παιχνίδια δεν είναι ιδανική επιλογή.
  • Μια στρατηγική που πιθανόν να βοηθήσει είναι να χρησιμοποιείτε άμεση επιβράβευση όταν το μικρό σας δείχνει καλή συμπεριφορά. Αντίστοιχα χρησιμοποιήστε τις μεθόδους πειθαρχίας που προτιμάτε για να καταστείλετε τη μη αποδεκτή συμπεριφορά σε δημόσιους χώρους. Βοηθητική είναι επίσης η προειδοποίηση και η χρήση των λογικών επιπτώσεων, που προκαλούνται από τη συμπεριφορά του παιδιού σας.
  • Όταν βγαίνετε έξω είναι προτιμότερο να έχετε μαζί σας τα αγαπημένα βιβλία και παιχνίδια του μικρού σας και προσπαθήστε να ασχοληθείτε μαζί του με θετικό τρόπο σε ένα ταξίδι ή σε μια επίσκεψη σε φιλικό σπίτι.
  • Γενικά, οι επιπλήξεις δεν θα λειτουργήσουν θετικά. Αντίθετα θα ενισχύσουν την άσχημη συμπεριφορά και θα δημιουργήσουν μια άβολη κατάσταση για όλους.
  • Από τη στιγμή που θα καταλήξετε σε συγκεκριμένες τεχνικές που βλέπετε ότι έχουν αποτέλεσμα, εφαρμόστε τις αρχικά στο σπίτι πριν τις εφαρμόσετε έξω έτσι ώστε το παιδί σας να τις συνηθίσει.
  • Πιθανόν να δυσκολευτείτε να εφαρμόσετε την τεχνική της απομόνωσης για ανασυγκρότηση όταν είστε έξω από το σπίτι. Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και δοκιμάστε, για παράδειγμα, όταν τρώτε σε ένα εστιατόριο να καταφύγετε για λίγο στο αυτοκίνητο για να ηρεμήσετε ή, αν οδηγείτε, να σταματήσετε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου μέχρι να ησυχάσει.
  • Στη συνέχεια αξιολογήστε τις θετικές αλλαγές στη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση κάθε ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και επιβραβεύστε το παιδί σας για αυτές τις αλλαγές.

SOS Tip: Σε κάποιο δημόσιο ξέσπασμα του μικρού σας συγκεντρώστε όλη σας την προσοχή σε εκείνο, ώστε να το βοηθήσετε να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Μην δίνετε σημασία στον κόσμο που σας κοιτάει και μην σκέφτεστε ούτε λεπτό το πόσο σας κατακρίνουν την ώρα εκείνη. Να είστε σίγουροι πως όσοι είναι ήδη γονείς σας καταλαβαίνουν απόλυτα, ενώ οι υπόλοιποι δεν μπορούν ακόμα να αντιληφθούν αυτό που εκείνη την στιγμή συμβαίνει.

Διαβάστε ακόμα: «Διαχειριστείτε τις δημόσιες, αυθόρμητες αντιδράσεις του»