Αποφύγετε 5 συνηθισμένα ξεσπάσματα

Ξέσπασμα νηπίου

5 σενάρια ξεσπάσματος και πώς να αντιδράσετε για να έχουν happy end

Το ξέσπασμα θυμού ή το ξέσπασμα σε κλάμα είναι μια πολύ συχνή αντίδραση των περισσότερων νηπίων με αυξημένη συχνότητα στις ηλικίες 2 ½ με 3. Τα ξεσπάσματα συνήθως σταματούν στην ηλικία των 5, και μέχρι τότε καλό είναι να έχετε μάθει αποτελεσματικούς τρόπους για να τα προλαμβάνετε και να τα αντιμετωπίζετε. Είναι σημαντικό για τους γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματα του παιδιού τους, παρά μόνο τις καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ξέσπασμα. Διαβάστε παρακάτω για 5 συχνά ξεσπάσματα και τους τρόπους για να τα αποφύγετε.

Ξέσπασμαλόγωκούρασης.Κανένα παιδί δεν είναι στα καλύτερά του όταν είναι κουρασμένο, ενώ το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί αισθάνεται τόσο άσχημα. Για να αποφύγετε το ξέσπασμα τέτοιου είδους, φροντίστε να τηρείτε τις ώρες βραδινού και ημερήσιου ύπνου και να κανονίζετε τις δουλειές και το παιχνίδι σύμφωνα με αυτές. Αν τις ώρες του ύπνου αναγκαστικά πρέπει να είστε κάπου αλλού, έχετε μαζί σας την αγαπημένη του κούκλα ή την κουβερτούλα του και προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα ήσυχο μέρος για το παιδί σας ώστε να κοιμηθεί ή έστω να ηρεμήσει.

Ξέσπασμαλόγω πείνας.Όπωςκαιηκούρασηέτσικαιηπείναμειώνειτηνικανότητατουμικρούσαςναανταπεξέλθεισεκάτιπουτουζητάτε. Πρόκειται για ένα έντονο συναίσθημα που έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη του μικρού σας να νιώθει ότι είναι ασφαλές. Την επόμενη φορά που θα βγείτε έξω φροντίστε να έχετε προμηθευτεί αρκετά σνακς, έχοντας κατά νου ότι τα νήπια τρώνε μικρότερες ποσότητες αλλά πεινούν πιο συχνά από τους ενήλικες. Προσφέρετε σνακς και στο σπίτι ανάμεσα στα καθιερωμένα γεύματα.

Ξέσπασμα λόγω έλλειψηςπροσοχής από τη μαμά ή τον μπαμπά. Είναι φυσικό το παιδί σας να αποζητά την προσοχή σας κάθε στιγμή αλλά από την άλλη είναι και λογικό να υπάρχει μια ισορροπία καθώς δεν μπορεί πάντα όλος ο κόσμος να γυρίζει γύρω του. Το ζητούμενο είναι να μπορείτε να καταλάβετε πότε το παιδί σας αναζητά έντονα την προσοχή σας καθώς η αδιαφορία είναι αυτή που πυροδοτεί το ξέσπασμα. Για παράδειγμα πείτε στο παιδί σας ότι καταλαβαίνετε γιατί είναι ταραγμένο και ότι θέλετε να ασχοληθείτε μαζί του αλλά πρώτα πρέπει να τελειώσετε με μια συγκεκριμένη δουλειά. Προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι άλλο, ένα παιχνίδι ή ένα βιβλίο και φροντίστε σύντομα να του αφιερώσετε χρόνο απερίσπαστα.   

Ξέσπασμα λόγω… υπερβολικής ταχύτητας. Αν γεμίζετε την ημέρα του μικρού σας με αμέτρητες δραστηριότητες φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα που πρέπει να τρέχει από τον παιδικό σταθμό στο κολυμβητήριο και από εκεί στον παιδότοπο ή σε επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους είναι λογικό να ξεσπάει συχνά λόγω της ταχύτητας της εναλλαγής των δραστηριοτήτων. Ένα νήπιο άλλωστε ζει την στιγμή και χρειάζεται κάποιο χρόνο για να μεταβεί από τη μια δραστηριότητα στην άλλη. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο φροντίστε να μην παραφορτώνετε την ημέρα με πολλές προγραμματισμένες δραστηριότητες αλλά και να αφήνετε χρόνο στο μικρό σας να τελειώνει αυτό που κάνει. Για να αποφύγετε το ξέσπασμα λόγω βιασύνης το πρωί, ξυπνήστε λίγο νωρίτερα ή βρείτε τα ρούχα του μικρού σας από το προηγούμενο βράδυ για να του δώσετε περισσότερο χρόνο να Ξέσπασμαντυθεί το πρωί. Εκτός από την ταχύτητα εναλλαγής δραστηριοτήτων πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί αν δεν υπάρχει προειδοποίηση πριν από  μια αναχώρηση. Φροντίστε να προειδοποιείτε 10 λεπτά νωρίτερα και στη συνέχεια στα 5 λεπτά αντί να αναφωνείτε ξαφνικά «ώρα να φύγουμε!».

Ξέσπασμα λόγω … πολλών καλών πραγμάτων μαζεμένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση είναι το πάρτι της κόρης σας που ενώ όλα είναι τέλεια, εκείνη ξεσπάει σε κλάματα όταν της ζητήσετε να σβήσει τα κεράκια της τούρτας. Πρόκειται για μια κατάσταση που ενώ όλα είναι στην εντέλεια (φίλοι, δώρα, νόστιμα φαγητά) μπορεί να προκαλέσει κούραση και ένταση για ένα νήπιο καθώς σπαταλά όλη του την ενέργεια για να μπορέσει να επεξεργαστεί τι συμβαίνει γύρω του. Σαν αποτέλεσμα ακόμα και μια απλή απαίτηση όπως είναι το σβήσιμο των κεριών μπορεί να κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει. Οι γονείς οφείλουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια της έλευσης ενός τέτοιου ξεσπάσματος και να παροτρύνου το μικρό τους να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από την κατάσταση που του προκαλεί σύγχυση.  

Παρά τις προσπάθειες σας να προλάβετε τα ξεσπάσματα αυτά πολλές φορές συμβαίνουν. Τι γίνεται τότε;

  • Μην προσπαθείτε να μιλήσετε λογικά με το παιδί σας κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος γιατί απλά δεν σας ακούει. Παραμείνετεήρεμοι. Το να χάσετε την ψυχραιμία σας και να φωνάζετε, όχι μόνο κάνει χειρότερο το ξέσπασμα αλλά δίνει το παράδειγμα της συμπεριφοράς που θέλετε στην ουσία να αποθαρρύνετε.
  • Η αδιαφορία λειτουργεί; Εξαρτάται από την αιτία του ξεσπάσματος. Αν το ξέσπασμα αφορά στην επιθυμία παιχνιδιού ή γλυκού, το να ενδώσετε είναι σαν να του δίνετε το μήνυμα ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παίρνει ό,τι θέλει. Ωστόσο, εάν αδιαφορήσετε για ένα ξέσπασμα που έχει γίνει μετά από μια δική σας λογική απαίτηση (π.χ. μάζεψε τα παιχνίδια σου) τότε το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό.
  • Ο αντιπερισπασμός.Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σταματήσετε το ξέσπασμα είναι να τραβήξετε την προσοχή του παιδιού σας κάπου αλλού. Ένα παιχνίδι και μια αστεία γκριμάτσα είναι τα πιο δυνατά σας όπλα!

Διαβάστε επίσης: Σταματήστε τα ξεσπάσματα πριν εκδηλωθούν 1 & 2.