Όταν το νήπιο δαγκώνει

Όταν το νήπιο δαγκώνει

Πώς να αντιδράσετε όταν το μικρό σας έχει αποκτήσει τη συνήθεια να δαγκώνει…

Μιας και το μωρό σας διανύει ένα στάδιο κατά το οποίο εξερευνά το περιβάλλον του βάζοντας στο στόμα του καθετί που βρίσκει μπροστά του, δεν είναι εντελώς παράλογο να δαγκώνει σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και εσάς ή το αδερφάκι του. Από την άλλη, το νήπιο είναι πιθανό να χρησιμοποιεί το δάγκωμα για να προσελκύσει την προσοχή στοχεύοντας σε μια αντίδραση ακόμα και αν αυτή είναι αρνητική. Αν λοιπόν το μικρό σας εξασκεί τα δόντια του πάνω σας, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να του αλλάξετε συνήθειες;

  • Αν αντιδράσετε πολύ δραματικά αφού σας δαγκώσει το μικρό σας δεν θα καταφέρετε σε καμία περίπτωση να το πείσετε ότι το δάγκωμα δεν είναι σωστό. Οι φωνές και οι έντονες αντιδράσεις μοιάζουν σαν μια μορφή επιβράβευσης μιας και το παιδί συνειδητοποιεί ότι προκαλεί μια αντίδραση – έστω και αρνητική – και τελικά πετυχαίνει τον στόχο του. Σε αυτή την περίπτωση δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να σταματήσει να δαγκώνει.
  • Εάν πάλι γελάτε θεωρώντας την συνήθειά του «χαριτωμένη» -άλλωστε δεν σας πονάει- δεν το βοηθάτε να καταλάβει ότι η συμπεριφορά του δεν είναι αποδεκτή. Μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι θα σταματήσει από μόνο του μεγαλώνοντας ούτε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα δόντια του πάνω σε άλλα παιδάκια.
  • Λύση, επίσης, δεν είναι να δαγκώνετε και εσείς με τη σειρά σας το μικρό σας για να του αποδείξετε πως αυτό που κάνει προκαλεί πόνο, γιατί έτσι είναι σαν να του λέτε πως ο θυμός είναι μια καλή λύση για να λύνει τα προβλήματά του.
  • Αν το μικρό σας σας δαγκώσει, καθίστε για λίγο μακριά του και πείτε πως δεν μπορείτε να είστε κοντά του όταν σας δαγκώνει. Εξηγήστε του ακόμα ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα δόντια του στους άλλους ανθρώπους γιατί αυτή η κίνηση προκαλεί πόνο. Παράλληλα δείξτε του πώς να σας φιλάει με τα χείλη χωρίς να χρησιμοποιεί τα δόντια του.
  • Αναζητήστε τις βαθύτερες αιτίες αυτής της συμπεριφοράς και ανακαλύψτε λύσεις που συμβαδίζουν με αυτές. Πιθανόν να χρειαστεί να διαφοροποιήσετε τον τρόπο που θέτετε όρια, στο πώς αντιδράτε όταν πεινάει ή όταν είναι κουρασμένο ή να κάνετε αλλαγές στην καθημερινότητά του ή στο περιβάλλον του.    

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Αγαπούλα μου, μη δαγκώνεις»! .