Από τον υπνάκο στην ώρα ησυχίας

Από τον υπνάκο στην ώρα ησυχίας

Κεντρίστε το ενδιαφέρον του νηπίου ώστε να απολαμβάνει μόνο του την ώρα ησυχίας παίζοντας

Ποια είναι η καλύτερη λύση για να ξεκουραστεί στο μέσο της ημέρας την περίοδο που αρχίζει σιγά σιγά να εγκαταλείπει τον ημερήσιο υπνάκο; Η ώρα ησυχίας! Τι είναι και τι περιλαμβάνει; Ιδού!

Ώρα ησυχίας!

Η ώρα ησυχίας μπορεί να αντικαταστήσει τον μεσημεριανό υπνάκο του μικρού σας με την παραμονή του παιδιού στο δωμάτιο και την ενασχόληση με κάποια ήρεμη δραστηριότητα ή παιχνίδι.  

Καθιερώστε την!

Προφανώς θα αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο στο μικρό σας που δεν μπορεί να εστιάσει σε μια δραστηριότητα για πάνω από 3 λεπτά, εκτός αν βρίσκεται μπροστά σε μια οθόνη. Για να καθιερώσετε την ώρα ησυχίας, θα χρειαστεί προσπάθεια από την πλευρά σας, αρκετή καθοδήγηση, πολλή πολλή υπομονή και, φυσικά, να προσπαθήσετε όσο γίνεται λιγότερο να καταφεύγετε στη λύση της οθόνης.

Οριοθετήστε τον χώρο. Την ώρα που παλιότερα το μικρό σας θα κοιμόταν, βρείτε μια ήσυχη δραστηριότητα για να επιδοθεί, όπως ζωγραφική, κάποια χειροτεχνία, την κατασκευή ενός παζλ κοκ. Οριοθετήστε  με εμφανή σημάδια τον χώρο στον οποίο πρέπει να περιοριστεί (π.χ. ένα σημείο στο δωμάτιό του, μια σκηνή, ένα πάρκο). Ο χώρος αυτός καλό είναι να του δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί και να παίξει αλλά χωρίς να το ενθαρρύνει να τρέξει ή να χοροπηδήσει. Φυσικά, θα πρέπει να φροντίσετε να είναι 100% ασφαλής ακόμα και με την χαλαρή δική σας επίβλεψη.

Αρχικά, αφήστε το μικρό σας να παίξει μόνο του για 15 λεπτά. Περιμένετε μέχρι να δείξει ενδιαφέρον για το παιχνίδι και μόλις αντιληφθείτε ότι φτάνει προς το τέλος, ανακοινώστε του ότι η ώρα ησυχίας τελείωσε. Είναι σημαντικό στην αρχή να νιώσει ότι το εγχείρημα πετυχαίνει, ώστε αφενός να μην βαριέται και αφετέρου να καταλάβει ότι μπορεί να διασκεδάσει και μόνο του τον εαυτό του.

Σταδιακά αυξήστε την ώρα που παραμένει μόνο του και παίζει, προσθέτοντας 5 και 10 λεπτά τη φορά. Έτσι μπορείτε να επιμηκύνετε την ώρα ησυχίας μέχρι και τη μία ώρα! Και επειδή στόχος σας είναι να κάνετε το μικρό σας να εστιάσει στο παιχνίδι και όχι να περιμένει με ανυπομονησία πότε θα τελειώσει ο χρόνος, δοκιμάστε τη χαλαρωτική επίδραση της μουσικής.

Ανακαλύψτε ποια είναι τα αγαπημένα παιχνίδια του μικρού σας.Κάντε διάφορες δοκιμές, δίνοντας του να παίξει με τουβλάκια, με κάρτες, με είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίες, με παζλ, αυτοκινητάκια, κούκλες και λούτρινα ζωάκια, φιγούρες ή ακόμα και βιβλία για να ξεφυλλίσει. Όταν διαπιστώσετε πως απολαμβάνει περισσότερο κάποιο από αυτά τα παιχνίδια, φροντίστε να το εμφανίζετε τις ώρες της ησυχίας. Έτσι θα απολαμβάνει το παιχνίδι και δεν θα συγχέει την ώρα ησυχίας με την τιμωρία ή την ανία. Το εν λόγω trick είναι αρκετά βοηθητικό το διάστημα που θέλετε να καθιερώσετε την ώρα ησυχίας. Από τη στιγμή που αυτή μετατραπεί σε συνήθεια τα περισσότερα παιχνίδια θα του είναι εξίσου ευχάριστα.

Δώστε του κίνητρα για να δημιουργήσει με τη φαντασία του παιχνίδια στήνοντας το κατάλληλο σκηνικό. Για παράδειγμα, εφοδιάστε το με υφάσματα από παλιά ρούχα ή δικά σας αξεσουάρ και αφήστε το να βρει μόνο του έναν τρόπο για να τα χρησιμοποιήσει παίζοντας. Παράλληλα, διηγηθείτε του μια μικρή ιστορία με πρωταγωνιστές κάποιες από τις κούκλες, τις φιγούρες ή τα λούτρινα ζωάκια του και αφήστε το στη συνέχεια να την αναπαράγει ή να την εξελίξει παίζοντας με αυτές.    

Δείτε πόσες ώρες ύπνου (ημερήσιου και βραδινού) έχει ανάγκη το μωρό, το νήπιο και το παιδί και ο έφηβος στο άρθρο μας "Πόσο ύπνο χρειάζεται το μωρό, το νήπιο, το παιδί;"