Μερικά tips για να μάθετε το μικρό σας να είναι ευγενικό.
Πολλές φορές έχουμε όλοι διαπιστώσει ότι η λαϊκή ρήση «από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια», είναι πολύ ορθή. Ωστόσο, καμιά φορά τα μικρά μπορεί να γίνουν αγενή μπροστά στους ξένους φέρνοντας και αυτούς αλλά και εσάς σε άσχημη θέση. Από την ηλικία των τριών τα νήπια καταλαβαίνουν ότι η συμπεριφορά τους έχει επιπτώσεις στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, συνεπώς το ζήτημα είναι πώς θα τα διδάξετε να είναι ευγενικά με φίλους και ξένους. Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες!
- Χρησιμοποιήστε παραδείγματα. Κάθε φορά που είστε ευγενικοί ή που είπατε κάτι ευγενικό για κάποιο φίλο ή συγγενή εξηγήστε ότι με αυτόν τον τρόπο κάνατε το φίλο σας να νιώθει ωραία. Αν τύχει κάποια στιγμή να είστε αγενείς με κάποιον στο δρόμο, ζητήστε συγγνώμη και εξηγήστε στο μικρό σας ότι πληγώσατε τα αισθήματά του επειδή ήσασταν απότομη και αγενής.
- Δώστε έμφαση στα θετικά στοιχεία. Μάθετε στο παιδί σας να κοιτάζει τα καλά στοιχεία στους ανθρώπους. Καθώς τα νήπια μπορούν να σχηματίσουν προτάσεις με τη φράση «μου αρέσει…», επιβραβεύστε το κάθε φορά που αναφέρει ότι της άρεσε κάποιο φαγητό που φτιάξατε ή ότι παίζετε μαζί του.
- Προγραμματίστε για το μέλλον. Προετοιμάστε το μικρό σας για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθεί σε άλλους ανθρώπους σε μια προγραμματισμένη γιορτή για παράδειγμα. Υπενθυμίστε τι πρέπει να κάνει και τι θα είναι καλύτερο να μην πει. Για παράδειγμα στο πάρτι γενεθλίων του μπορείτε να του υπενθυμίζετε να μην ρωτάει τους φίλους τι δώρο του έφεραν και να μην γκρινιάζει ότι δεν του αρέσουν τα δώρα.
- Διορθώστε τη συμπεριφορά του. Ακόμα και όταν επιβλέπονται τα μικρά μπορούν να ξεχάσουν τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς. Αν είστε σε μια γιορτή και το μικρό σας σχολιάσει άσχημα έναν συγγενή, μπορείτε να το απομακρύνετε αμέσως από το χώρο, εξηγώντας του γιατί ήταν άσχημο αυτό που είπε. Αν απλά κάνει μια παρατήρηση πάρτε το κοντά σας και πείτε του ότι πιθανό αυτό που είπε να στενοχώρησε τον άλλο άνθρωπο. Βοηθήστε το να σκεφτεί θετικά για το συγκεκριμένο πρόσωπο και να του ζητήσει συγγνώμη. Αν το μικρό σας σχολιάσει κάποιον άνθρωπο με ειδικές ανάγκες, εξηγήστε στον ίδιο ότι το παιδί σας συναντάει πρώτη φορά κάποιον με ειδικές ανάγκες και στη συνέχεια εξηγήστε στο μικρό σας για ποιο λόγο ο άνθρωπος αυτός χρησιμοποιεί καροτσάκι ή μπαστουνάκι.
Extra tip: Μαθαίνοντας πώς να είναι κανείς ευγενικός είναι απαραίτητο να υπάρξει μια ισορροπία, ώστε το παιδί σας να μην θεωρήσει ότι πρέπει να κρύβει τα συναισθήματά του και να υποκρίνεται στην προσπάθειά του να μην πληγώσει τους άλλους συνεχίζοντας αυτή τη συμπεριφορά και ως ενήλικας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είσαστε υπερβολικοί στα παραδείγματα ή στους τρόπους που χρησιμοποιείτε για να μάθετε το μικρό μας να είναι ευγενικό, αλλά ούτε και να χρησιμοποιείτε ως άλλοθι την ηλικία του όταν προσβάλει με τα λόγια του κάποιον άλλο άνθρωπο.
Δείτε ακόμα: "Καλοί τρόποι συμπεριφοράς"