10 tips για ήρεμα γεύματα

Παιδάκι που τρώει

Πώς να μετατρέψετε το τραπέζι από πεδίο μάχης σε ευχάριστο διάλειμμα

Όταν το μικρό σας αρνείται να φάει, όταν προτιμά να παίξει με το φαγητό του αντί να το τρώει, όταν ενδιαφέρεται για οτιδήποτε άλλο εκτός από το περιεχόμενο του πιάτου του, τότε μπορεί το μεσημεριανό τραπέζι να εξελίσσεται σε …ρινγκ. Ευτυχώς τα παιδιά μεγαλώνουν και οι συνήθειες γύρω από τα φαγητό αλλάζουν. Στο μεταξύ πάρτε μερικές ιδέες για όσα μπορείτε να κάνετε ώστε η ώρα του φαγητού να είναι ένα ευχάριστο και ήρεμο διάλειμμα.


1.Μειώστε τους θορύβους. Κλείστε τον απορροφητήρα και την τηλεόραση και βάλτε κλασική μουσική ή άλλη ήρεμη μουσική της αρεσκείας σας. Τώρα το μικρό σας μπορεί να σας ακούσει αφενός γιατί δεν χρειάζεται να υψώνετε τη φωνή σας για να ξεπεράσετε όλους τους υπόλοιπους θορύβους, αφετέρου γιατί δεν χρειάζεται να ανταγωνιστείτε τα αγαπημένα του καρτούν όταν είναι η ώρα του φαγητού.

2.Στολίστε το τραπέζι σας. Αγοράστε ένα σουπλά με χαρούμενα χρώματα, τυλίξτε ευφάνταστα μια χαρτοπετσέτα, προσθέτοντας μια χρωματική πινελιά στο τραπέζι με λουλούδια σε ένα μικρό βάζο και ζητήστε από το μικρό σας να διαλέξει σε ποιο πιάτο θα ήθελε να του σερβίρετε και σε ποιο ποτηράκι θα ήθελε να πιει νερό.

3.Αναμένετε τους βασικούς τρόπους συμπεριφοράς. Οι άψογοι τρόποι συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι ένα βήμα αρκετά μακρινό για παιδάκια που βρίσκονται σε νηπιακή ηλικία. Ωστόσο μπορείτε να κάνετε μια αρχή θέτοντας κάποιους κανονισμούς. Για παράδειγμα καθιερώστε να πηγαίνετε στην τουαλέτα και να πλένετε τα χεράκια του μικρού σας πριν το φαγητό για να αποφύγετε την γκρίνια του τύπου «θέλω τσίσαααα!» την ώρα που τρώτε. Μάθετε, ακόμα, στο αγγελούδι σας να το ζητάει ευγενικά αν θέλει να σηκωθεί από το τραπέζι και να λέει «παρακαλώ» όταν ζητάει κάτι και «ευχαριστώ» όταν του το δίνετε.

4.Εξοπλιστείτε με υπομονή. Θυμηθείτε ότι ως ενήλικας πρέπει να διατηρείτε το κλίμα ήρεμο κατά τη διάρκεια του γεύματος. Το μικρό σας μπορεί να κάνει οτιδήποτε για να σας βγάλει εκτός εαυτού, αλλά αν αρχίσετε να απειλείτε και να φωνάζετε τότε θα τα έχετε καταστρέψει όλα. Αντιθέτως μη σχολιάζετε άγρια την άσχημη συμπεριφορά και ενθαρρύνετε με ήρεμες προτροπές τη σωστή.

Τέλος στην μάχες του φαγητού5.Προβλέψτε τις κινήσεις του. Αν το μικρό σας είναι μάστορας τακτικών διαφυγής από το «βαρετό» γεύμα, τότε μειώστε τις δυνατότητες για να προκαλέσει το χάος. Απομακρύνετε σάλτσες ή χυμούς από το τραπέζι που μπορούν εύκολα να τραβήξουν την προσοχή του και να αρχίσει να τις πετάει, να τις πιτσιλάει ή να τις εκτοξεύει παντού.

6.Να είστε συγκεντρωμένοι. Αν το μικρό σας βλέπει την ώρα του φαγητού σαν την κατάλληλη ώρα για να βγει στη σκηνή και να πραγματοποιήσει το σόου του, τότε αφήστε το χωρίς κοινό. Αν χρειαστεί απομακρύνετε το για λίγο από το τραπέζι και δεχτείτε το πάλι όταν ηρεμήσει.

7.Ώρα φαγητού και συζήτησης. Αντί να καιροφυλακτείτε και να παρατηρείτε το μικρό σας πότε θα αρχίσει να κάνει διαολιές, πιάστε κουβεντούλα. Βρείτε ένα θέμα στο οποίο θα μπορεί να συμμετέχει και αυτό. Ακόμα και αν δεν μπορεί να μιλήσει ακόμα κανονικά, μπορείτε να το κάνετε να νιώσει ότι παίρνει μέρος αν συζητάτε για το τι κάνατε την ημέρα που πέρασε και για το ποια είναι τα σχέδιά σας για την επόμενη.

8.Σερβίρετε νωρίτερα. Αν το μικρό σας διακόπτει το φαγητό κατά τη διάρκεια του δείπνου επειδή είναι κουρασμένο, τότε προτιμήστε να σερβίρετε νωρίτερα και κυρίως ελαφρά γεύματα. Είναι μεγάλη υπόθεση να περιμένετε από ένα παιδί να κάτσει ήσυχο στο τραπέζι όταν είναι κουρασμένο ή πεινασμένο από την αναμονή.

9.Μην ανησυχείτε για την γκρίνια. Τα περισσότερα παιδάκια περνάνε μια φάση γκρίνιας, αλλά όσο λιγότερη σημασία τους δώσετε τόσο πιο γρήγορα θα την ξεπεράσουν. Προσπαθήστε να μην εξοργιστείτε όταν με θυμό το μικρό σας σπρώχνει το πιάτο του λέγοντας πως το περιεχόμενο δεν του αρέσει. Αν το βλαστάρι σας αρνείται να φάει το κύριο πιάτο του, αφήστε το να φάει τα ορεκτικά (σαλάτα, ψωμί, τυρί κτλ.). Αν αρνείται να φάει και από αυτά τότε πάρτε το πιάτο του χωρίς σχόλια και τερματίστε το γεύμα. Μην πανικοβάλλεστε στη σκέψη ότι το μικρό σας θα μείνει νηστικό. Ένα παιδί που έχει παραλείψει ένα γεύμα είναι πιο πιθανό να φάει καλά την επόμενη φορά.

10.Εάν συμφωνείτε με την ανταμοιβή στο τραπέζι, επιβραβεύστε το. Αν και οι απόψεις των ειδικών διίστανται για το αν είναι απαραίτητη η επιβράβευση για να φάει το φαγητό του, αν συμφωνείτε με την ανταμοιβή για να παραμείνει ήσυχο στο τραπέζι, τότε μπορείτε να το ανταμείψετε με μια αγκαλιά αν είναι μωρό, με το αγαπημένο του αυτοκόλλητο αν είναι νήπιο και με ένα κέρμα στον κουμπαρά αν είναι μεγαλύτερο παιδάκι. Τα κέρματα μπορούν να συγκεντρωθούν στο τέλος του μήνα για την αγορά ενός εισιτήριου σινεμά, για το λούνα παρκ ή για ένα καινούργιο παιχνίδι.