Ήρθε η ώρα να πας στο κρεβάτι σου!

Πήγαινε να κοιμηθείς στο κρεβάτι σου

Οδηγός επιβίωσης στις νυχτερινές μάχες.

Πριν το παιδί σας αρχίζει να ονειρεύεται εσείς ήδη βλέπετε εφιάλτη! Κλάματα, ουρλιαχτά και μεταμεσονύχτιες επισκέψεις είναι ένα μονάχα μέρος του καθημερινού νυχτερινού σας μενού. Είναι έτσι; Ε τότε χρειάζεστε τον παρακάτω οδηγό για όνειρα γλυκά.

Καταρχήν είναι αναγκαίο πρώτα εσείς να κατανοήσετε την σημασία του να κοιμάται το παιδί σας στο δικό του κρεβάτι, στο δικό του δωμάτιο. Μπορεί να μην μπορείτε να αντισταθείτε στα παρακάλια, ειδικά αυτά που καταφτάνουν στην μέση της νύχτας, και να επιτρέπετε στο μικρούλι σας να κοιμηθεί «για τελευταία φορά με τον μπαμπά και τη μαμά», αλλά όταν το αύριο έρχεται πλησιάζει μια ακόμη «τελευταία φορά» και αυτό είναι απλά λάθος.

Έχει φτάσει η ώρα να δείξετε σθένος και χαρακτήρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί εάν πρώτα δεν κατανοήσετε πλήρως το πόσο ευεργετικό είναι να έχει ο καθένας το δικό του κρεβάτι. Με το να κοιμάστε χώρια:

Το παιδί:

  • Θα μάθει να σέβεται τους κανόνες, τα όρια και τον προσωπικό χώρο των άλλων.
  • Θα ανεξαρτητοποιηθεί και θα διδαχθεί να μην στηρίζεται στους γονείς του περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται.

shutterstock 6335776Εσείς:

  • Θα απολαμβάνεται έναν ήρεμο ξεκούραστο ύπνο, ζωτικό για να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
  • Θα μπορέσετε επιτέλους να χαρείτε ανεμπόδιστα την σεξουαλική σας ζωή.

Και τώρα που σας δώσαμε το κίνητρο έχει έρθει η ώρα για μια σημαντική ερώτηση: «Είναι η κατάλληλη στιγμή»; Εάν βρίσκεστε διακοπές ή του μαθαίνετε να χρησιμοποιεί το γιο-γιο ή περιμένετε ένα νέο μωρό ή κάτι παρόμοιο, τότε, δυστυχώς, θα πρέπει να περιμένετε. Εάν θέλετε να δείτε αποτέλεσμα, είναι σημαντικό πρώτα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να επιτευχθούν προηγούμενοι στόχοι κτλ. και μετά να ξεκινήσετε την προσπάθεια.

Εάν, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα τροχοπέδη, τότε πρώσο ολοταχώς με τα εξείς βήματα:

  • Μιλήστε στο παιδί σας. Εξηγήστε του πως γονείς και παιδιά κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια και πως από ‘δω και πέρα επιθυμείτε να κάνει κι αυτό το ίδιο. Καθησυχάστε το, βέβαια, λέγοντας πως το επόμενο πρωί θα είστε και πάλι μαζί, αλλά και πως για οτιδήποτε χρειαστεί κατά την διάρκεια της νύχτας (π.χ. νερό, κουβέρτα, άλλαγμα κτλ.) μπορεί να έρθει να σας βρει κι εσείς θα το βοηθήσετε.
  • Για να κατανοήσει ευκολότερα τους νέους κανόνες μια εύκολη λύση είναι να δημιουργήσετε μια σχετική ιστορία ύπνου ή να αγοράσετε ένα παραμύθι με ανάλογο θέμα.
  • Μόλις το πάτε στο κρεβατάκι του φροντίστε να ακολουθήσετε την συνηθισμένη ρουτίνα ύπνου. Διαβάστε του ένα παραμύθι, πάρτε το αγκαλιά, δώστε του ένα φιλί και, τέλος, πείτε του απλά «καληνύχτα».

Εύχομαι στο σημείο αυτό το μικρούλι σας να σας εκπλήξει και να πέσει σε έναν βαθύ, αναζωογονητικό λήθαργο μέχρι το πρωί, αλλά το πιο πιθανό είναι πως μόλις τα φώτα σβήσουν θα αρχίσουν τα σούρτα φέρτα μέσα στο σπίτι. Να είστε προετοιμασμένες!

  • Ακόμα κι αν το παιδάκι σας έχει κατανοήσει πως θέλετε να κοιμάται στο εξής στο δωμάτιό του, θα θελήσει να δοκιμάσει εάν το εννοείτε. Συνεπώς, μόλις κάνει την εμφάνισή του στο υπνοδωμάτιό σας, γυρίστε το στο δωμάτιό του, εξηγήστε του γιατί το πήγατε πίσω και επαναλάβατε τους νέους κανόνες. Στη συνέχεια, βάλτε το να ξαπλώσει, αγκαλιάστε το, φιλήστε το και πείτε «καληνύχτα». Τέλος, επιστρέψτε στο κρεβάτι σας.
  • Η άνωθεν διαδικασία είναι αναγκαίο να επαναληφτεί όσες φορές κι αν γυρίσει το παιδί στην κρεβατοκάμαρά σας. Θυμηθείτε μόνο πως μετά την πρώτη φορά δεν πρέπει να δίνετε εξηγήσεις.
  • Επιπλέον, να θυμάστε πως πρέπει να αποφύγετε τις νυχτερινές συζητήσεις με το μικρούλι σας. Σε αντίθετη περίπτωση, του παρέχεται το έναυσμα να μείνει ξύπνιο και, συνεπώς, να διαμαρτύρεται περισσότερο.
  • Εάν, ωστόσο, το παιδί σας δυσκολεύεται να συνεργαστεί, τότε πρέπει να αλλάξετε γραμμή πλεύσης. Αυτό σημαίνει πως ίσως να χρειάζεται αρχικά να κοιμάστε εσείς στο δωμάτιό του. Όχι στο κρεβάτι του, αλλά στο πάτωμα δίπλα του και, μάλιστα, όλη νύχτα. Στόχος σας είναι να το καθησυχάσετε και να το ηρεμήστε.
  • Μετά από μερικές ημέρες, για καλή σας τύχη, θα έχει έρθει η ώρα να αφήσετε το άβολο πάτωμα και να καθίσετε σε μια καρέκλα κοντά στο κρεβατάκι του. Επιδίωξή σας είναι να περιμένετε να βαρεθεί και να το πάρει ο ύπνος. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό να μην του μιλάτε. Εάν σας απευθύνει τον λόγο ή κάνει φασαρία, απομακρυνθείτε και επιστρέψτε μόνο αφού ησυχάσει.
  • Καθημερινά, φροντίστε να απομακρύνετε όλο και περισσότερο την καρέκλα. Όταν φτάσετε στην πόρτα του υπνοδωματίου, τότε έχει έρθει η ώρα να πάτε κι εσείς στο κρεβάτι σας.

Extra tip: Είναι σημαντικό να επαγρυπνάτε για τυχόν ενδείξεις πως το καμάρι σας μαθαίνει. Το να διαμαρτύρεται και να κλαψουρίζει, χωρίς να κλαίει, ή το να κλαίει με παύσεις άνω των 30 δευτερολέπτων είναι ενθαρρυντικά δείγματα, οπότε καλό θα ήταν να μην το επιθεωρείτε!