6 στρατηγικές για να διώξετε το ξέσπασμα!

6 στρατηγικές για να διώξετε το ξέσπασμα!

Έξι τρόποι για να σταματήσετε γρήγορα τα ξεσπάσματα του νηπίου

Τα ξεσπάσματα είναι μια συνηθισμένη αντίδραση των νηπίων. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι για ένα 3χρονο ή 4χρονο να μην μπορεί να σας πει αυτό ακριβώς που νιώθει ή να εκνευρίζεται επειδή δεν καταφέρνει να κάνει κάτι γιατί δεν έχει αναπτύξει ακόμα όλες τις απαραίτητες δεξιότητες.

Φυσικά, το ότι κατανοείτε την αιτία του ξεσπάσματος δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το αφήνετε να εκδηλώνεται χωρίς να αντιδράτε. Υπάρχουν δεκάδες στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε τα ξεσπάσματα του νηπίου και εσείς θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές δοκιμές για να διαπιστώσετε ποια και σε ποιες φάσεις λειτουργεί η καθεμία ανάλογα και με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας. Σήμερα θα δούμε κάποιους τρόπους για να σταματήσετε τα ξεσπάσματα εγκαίρως.

  1. Γυρίστε το στην πλάκα.Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να κάνετε κάτι γελοίο τις δύσκολες στιγμές. Για παράδειγμα αν δεν μένει ακίνητο για να του αλλάξετε την πάνα, δοκιμάστε να το κάνετε να γελάσει βάζοντας την πάνα στο κεφάλι σας. Αν αρχίζει να διαμαρτύρεται χωρίς προφανή λόγο, καθίστε παρέα κάτω από το τραπέζι για να διαβάσετε ένα παραμύθι ή αρχίστε να του μιλάτε παίζοντας κουκλοθέατρο. Η παραπάνω μέθοδος είναι λειτουργική γιατί το γέλιο βοηθάει τον εγκέφαλο να εκκρίνει «θετικές» χημικές ουσίες, βοηθώντας το να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Δεν είναι και πολύ δύσκολο να κάνετε ένα νήπιο να γελάσει μιας και το μη αναμενόμενο του φαίνεται πολύ αστείο. Το να ξεφεύγετε από τη ρουτίνα και από το συνηθισμένο θα σας βοηθήσει να αποφύγετε εγκαίρως τα ξεσπάσματα.    
  2. Ψιθυρίστε του. Όταν αρχίζει να ουρλιάζει, για να το ηρεμήσετε αρχίστε να του ψιθυρίζετε. Με την προϋπόθεση φυσικά να σας κοιτάζει. Όταν το μικρό σας συνειδητοποιήσει ότι μιλάτε, θα σταματήσει να φωνάζει προσπαθώντας να καταλάβει για ποιο λόγο ψιθυρίζετε. Αρκεί φυσικά να του πείτε κάτι καθησυχαστικό του τύπου «μόλις ηρεμήσεις, θα σε βοηθήσω να βρεις το παιχνίδι σου». Μην ακολουθείτε ωστόσο αυτή τη μέθοδο αρκετά συχνά.  
  3. Αγνοήστε το. Μπορεί να σας είναι δύσκολο, αλλά θα έχει αποτέλεσμα σε περίπτωση φυσικά που δεν κινδυνεύει από το περιβάλλον ή έχετε εξασφαλίσει ότι δεν μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό του. Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε ένα ξέσπασμα αγνοήστε τις αντιδράσεις του μικρού σας και συνεχίστε να ασχολείστε με αυτό που κάνετε. Μπορείτε ακόμα και να αρχίσετε να τραγουδάτε δυνατά (ώστε η φωνή σας να σκεπάσει τη δική του) για να λάβει το μήνυμα. Η μέθοδος λειτουργεί όταν το ξέσπασμα γίνεται για να προσελκύσει την προσοχή σας. Καλύτερα μην το αγνοήσετε, όμως, αν είναι πολύ ευαίσθητο ή αν αντιμετωπίζει μια κατάσταση η οποία το αγχώνει, π.χ. ένα νέο αδερφάκι.
  4. Κανόνες στον …αυτόματο. Επαναλάβετε ξανά και ξανά τους κανόνες που έχετε θέσει σαν να έχει …κολλήσει η βελόνα. Τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό; Το πιθανότερο είναι να του φύγει η όρεξη για ξέσπασμα. Απλά φροντίστε να χρησιμοποιείτε τις ίδιες λέξεις, να διατηρείτε τον τόνο της φωνής σας σταθερό και όσο πιο ήρεμο μπορείτε και την έκφραση του προσώπου σας ουδέτερη.
  5. Βάλτε το στο παιχνίδι.Την ώρα που το ξέσπασμα είναι έτοιμο να εκδηλωθεί, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του μικρού σας προτείνοντάς του να παίξετε ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι. Μπορεί να είναι παιχνίδι ερωτήσεων ή παρατήρησης (ειδικά αν είστε σε δημόσιο χώρο) που θα ξεκινήσει με ερωτήσεις του τύπου «πόσοι φορούν κόκκινη ζακέτα;» ή «πόσα κίτρινα αυτοκίνητα βλέπεις;». Φροντίστε, ωστόσο, να αρχίσετε το παιχνίδι πριν το ξέσπασμα εκδηλωθεί διαφορετικά μετά θα είναι πολύ δύσκολο να ηρεμήσετε το μικρό σας.
  6. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας. Αν το μικρό σας αρχίζει να ουρλιάζει, πολύ δύσκολα ένα παιχνίδι, κάτι γελοίο που θα κάνετε ή ένας ψίθυρος θα το κάνει να ηρεμήσει, μιας και το πιθανότερο είναι να έχει βγει εκτός εαυτού. Σε αυτή την περίπτωση επιστρατεύστε τη δύναμη της αγάπης και πιο συγκεκριμένα τη δύναμη που κρύβει η αγκαλιά σας, κρατώντας το δυνατά ανάμεσα στα χέρια σας. Η αγκαλιά θα απαλύνει και τον δικό σας εκνευρισμό.