Είναι συνέχεια κολλημένο πάνω μου!

Είναι συνέχεια κολλημένο πάνω μου!

Τεχνικές για να νιώσει ασφάλεια και να γίνει λίγο πιο ανεξάρτητο

Το μικρό σας δύσκολα ξεκολλάει από δίπλα σας σε τέτοιο βαθμό όμως που συχνά είναι κουραστικό; Σε περιόδους αλλαγών το άγχος αποχωρισμού γίνεται πιο έντονο και εκείνο αισθάνεται σίγουρο μόνο όταν είναι μαζί σας; Φυσικά επειδή δεν είναι δυνατόν να είστε κάθε στιγμή με το παιδί σας (πόσω μάλλον όταν είναι απόλυτα εξαρτημένο μόνο από τον έναν γονιό) και επειδή είναι σημαντικό να το μάθετε να αποκτήσει ένα βαθμό ανεξαρτησίας, ακολουθήστε τα βήματα που θα το κάνουν πιο αυτόνομο.

  1. Καθορίστε μια ρουτίνα.Μια συγκεκριμένη καθημερινή ρουτίνα θα το βοηθήσει να νιώσει ασφάλεια και πιθανόν θα του είναι πολύ πιο εύκολο να σας αποχωριστεί ή να περάσει χρόνο μόνο του με άλλα μέλη της οικογένειας σας. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να καθορίσετε συγκεκριμένες ώρες για το πρωινό, το μεσημεριανό, την ώρα του παιχνιδιού, τον ημερήσιο ύπνο, την ώρα που θα πηγαίνει για ύπνο το βράδυ.
  2. Όταν το αποχωρίζεστε, έχετε αυτοπεποίθηση και πείτε ξεκάθαρα ότι φεύγετε. Αποφύγετε να δείχνετε ενοχές ή δισταγμό γιατί αυτό θα επιδεινώσει το άγχος του. Ενημερώστε το ότι θα φύγετε, καθησυχάστε το και πείτε του σε πόση ώρα θα είστε και πάλι κοντά του.
  3. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι είναι προσκολλημένο πάνω σας.Αποδεχτείτε το ότι είναι δύσκολο για το μικρό σας να φύγει από κοντά σας και να παίξει λόγου χάρη μόνο του με άλλα παιδάκια και αποφύγετε να το κάνετε να αισθάνεται άσχημα επειδή δεν κοινωνικοποιείται. Μην του λέτε, για παράδειγμα, «κοίτα αυτό το παιδάκι τι ωραία που παίζει μόνο του» ή «κοίτα τι χάνεις που κάθεσαι εδώ μαζί μου» γιατί έτσι θα ενισχύσετε την ανάγκη του να παραμείνει προσκολλημένο σε εσάς. Αντ’ αυτού χαρείτε το χρόνο που θέλει να περάσει μαζί σας.
  4. Φροντίστε να είστε περισσότερο παρατηρητές του ανεξάρτητου παιχνιδιού και να το διακόπτετε λιγότερο. Όσο περισσότερο επεμβαίνετε στο ανεξάρτητο παιχνίδι του παιδιού σας είτε για να προτείνετε κάτι άλλο είτε για να το επιβραβεύσετε, τόσο εκείνο θα αναζητά την παρουσία σας για να διασκεδάσει. Φροντίστελοιπόνναείστεδιακριτικοί, επιβλέπονταςαπόαπόσταση
  5. Ενθαρρύνετε τον άνθρωπο που το προσέχει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του παιδιού και να το καθησυχάζει αντί να προσπαθεί να του αποσπάσει την προσοχή λέγοντάς του ότι θα είναι εντάξει. Οι τεχνικές για να του αποσπάσουν την προσοχή (όπως π.χ. ένα παιχνίδι ενώ κλαίει) χωρίς να συνοδεύονται από καθησυχαστικές κινήσεις του στέλνουν το μήνυμα ότι το να είναι εντάξει είναι πιο σημαντικό από τα συναισθήματα που βιώνει. Έτσι καλό είναι να ενθαρρύνετε τον άνθρωπο που το προσέχει να το καθησυχάζει όταν φύγετε, αγκαλιάζοντας και φιλώντας το (σε συνδυασμό πιθανόν με τεχνικές για να του αποσπάσουν την προσοχή).    
  6. Φροντίστε να περνάτε χρόνο οι δυο σας. Αφιερώστε χρόνο στο μικρό σας για να κάνετε μια δραστηριότητα που του αρέσει και θα διαπιστώσετε πόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα αποκτήσει και πόσο περισσότερο θα θέλει να παίξει και μόνο του. Ο χρόνος που θα περάσετε οι δυο σας είναι πολύτιμος και θα του προσφέρει τη συναισθηματική ασφάλεια που χρειάζεται.