Πως να προετοιμάσετε το παιδί σας για την πρώτη συνάντηση με το νεογέννητο αδελφάκι του

Πρώτη συνάντηση

Υποδεχθείτε το νεογέννητο εξασφαλίζοντας ότι το καλωσόρισμα θα είναι ευχάριστο για το πρωτότοκο

Οι ημέρες που θα κρατήσετε στην αγκαλιά σας το δεύτερο μωράκι σας πλησιάζουν και ο ενθουσιασμός σας είναι ασυγκράτητος. Το πρωτότοκό σας είναι το ίδιο ενθουσιασμένο, βρίσκεται σε σύγχυση για την αλλαγή που θα έρθει ή είναι αρκετά μικρό που δεν κατανοεί ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί; Όπως και να έχει, αξίζει τον κόπο να οργανώσετε ένα καλωσόρισμα του μωρού ώστε να κάνετε τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα πιο ομαλή για το πρωτότοκο.

Πριν τον τοκετό

Διατηρήστε το πρόγραμμα του πρωτότοκου. Αποφασίστε ποιος θα είναι εκείνος που θα φροντίζει το πρωτότοκο όσο θα είστε στο μαιευτήριο. Επειδή είναι σημαντικό να διατηρεί σταθερό το πρόγραμμά του ώστε να νιώθει ασφάλεια όσο εσείς λείπετε από το σπίτι, ζητήστε από κάποιον κοντινό σας άνθρωπο που εμπιστεύεστε να το φροντίζει για να βεβαιωθείτε ότι θα τρώει και θα κοιμάται τις ώρες που πρέπει.

Ενημερώστε το για το τι μπορεί να κάνει τις επόμενες ημέρες. Πείτε του για παράδειγμα αν μπορεί να σας επισκεφθεί στο μαιευτήριο, αν θα δει ή όχι το μωρό εκεί, πότε και με ποιον θα επιστρέψει σπίτι και το σημαντικότερο πότε θα επιστρέψετε εσείς στο σπίτι.

Φτιάξτε την τσάντα του μαιευτηρίου έχοντας στο νου σας το πρωτότοκο.Πάρτε μαζί σας μια φωτογραφία του και πείτε του ότι θα σας βοηθήσει να νιώθετε ότι είστε κοντά του, ζητήστε του να σας δανείσει μια από τις κούκλες του ή να σας φτιάξει μια ζωγραφιά για να έχετε κάτι δικό του όσο θα είστε μακριά.

Ετοιμάστε ένα δώρο για το νεογέννητο. Προτείνετε στο πρωτότοκο να φτιάξει μια ζωγραφιά ή μια χειροτεχνία για να την κάνει δώρο στο νεογέννητο όταν θα έρθει στο σπίτι προκειμένου να το καλωσορίσει.

Αφήστε του σημείωμα. Αν φύγετε για το νοσοκομείο όταν το πρωτότοκο κοιμάται ή είναι στον παιδικό σταθμό αφήστε του ένα σημείωμα στο σπίτι (με την προϋπόθεση ότι μπορεί να διαβάζει) αναφέροντας ότι το αδερφάκι του θα είναι σε λίγες ώρες κοντά σας, χωρίς να ξεχάσετε να εκφράσετε την αγάπη σας.

Διαβάστε ακόμα: «Προετοιμάστε το για την ημέρα του τοκετού»

Η πρώτη επαφή

Καλωσορίστε πρώτα το πρωτότοκο. Σκεφτείτε ότι δεν θα το έχετε δει για ένα ή για περισσότερα 24ωρα, επομένως φροντίστε πριν του συστήσετε το νεογέννητο να το χαιρετίσετε με τον συνηθισμένο τρόπο, αγκαλιάζοντάς το, φιλώντας το και γενικά εστιάζοντας την προσοχή σας σε εκείνο. Αν κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωρό δώστε το στον σύντροφό σας για να μπορείτε να ασχοληθείτε με το πρωτότοκο.

Χαρίστε του ένα μικρό δώρο επειδή είναι πλέον το μεγάλο αδερφάκι. Μπορεί να είναι απλά μια κάρτα που θα περιλαμβάνει τα ονόματα της μαμάς, του μπαμπά αλλά και του μωρού, δείχνοντας ότι είστε όλοι μια οικογένεια που χαίρεται για το νέο «ρόλο» που αναλαμβάνει ως πρωτότοκο.

Χτίστε σιγά σιγά τη σχέση. Απευθυνθείτε στο μωρό με το όνομά του για να δείξετε στο μικρό σας ότι είναι άνθρωπος και όχι αντικείμενο. Για να δημιουργήσετε έναν δεσμό μεταξύ τους πείτε στο πρωτότοκο ότι στο μωρό αρέσει να ακούει τη φωνή του, να το κοιτάει ή να έχει μεγαλύτερο αδερφάκι.

Να είστε προετοιμασμένοι για όλα. Οι αντιδράσεις του πρωτότοκου στη θέα του μωρού ίσως ποικίλουν. Μπορεί να το υποδεχτεί με χαρά, με αδιαφορία ή με ζήλια και θυμό που δεν κρύβονται. Όποια και αν είναι η αντίδρασή του, αποδεχτείτε τη με υπομονή και κατανόηση. Μην το κάνετε να αισθανθεί άσχημα και μην το πιέσετε να φιλάει ή να αγκαλιάζει το μωρό αν δεν θέλει. Η σχέση τους θα χτιστεί σταδιακά με τα χρόνια και θα έχουν πολλές ευκαιρίες για να έρθουν κοντά.