Φοβάται το κούρεμα;

Φοβάται το κούρεμα;

Πώς να πείσετε το μικρό σας να δει με θετική ματιά το κόψιμο των μαλλιών του

Αντιπαθεί τα ψαλίδια, το κομμωτήριο, την αίσθηση ότι κάποιος του κόβει τα μαλλιά. Κάνετε ολόκληρο αγώνα για να το πείσετε να κάτσει ήσυχο προκειμένου να το κουρέψετε αλλά εκείνο βάζει τα κλάματα και σας ξεφεύγει; Σίγουρα η καθημερινότητα ενός νηπίου μπορεί να είναι δύσκολη κάποιες φορές αλλά κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν. Για να το συμφιλιώσετε με την ιδέα του κουρέματος ακολουθήστε τα παρακάτω tips και καλή επιτυχία!

1. Απαλύνετε τον φόβο. Είναι καλύτερο να πείτε «ας περιποιηθούμε τα μαλλιά» παρά να του πείτε «έλα να τα κόψουμε» καθώς ένα νήπιο συνδέει το κόψιμο με τον πόνο. Για να συνηθίσει τη διαδικασία και να μην φοβάται βλέποντας ένα ψαλίδι να περιφέρεται γύρω από το κεφάλι του, δοκιμάστε να κάνετε μια πρόβα στα μαλλιά μιας παλιάς κούκλας. Ακόμα, πολύ βοηθητικό είναι να δει κάποιον άλλο να κόβει τα μαλλιά πριν έρθει η σειρά του. Αφήστε το μεγαλύτερο αδελφάκι ή τον μπαμπά να προηγηθεί στην σειρά ή πηγαίνετε 10 λεπτά νωρίτερα από το ραντεβού σας στο κομμωτήριο για να παρακολουθήσετε την διαδικασία σε ένα ξένο κεφάλι. Τέλος, δοκιμάστε να παίξετε παιχνίδια ρόλων που αφορούν το κομμωτήριο

2. Κόλπα. Δοκιμάστε να του κόψετε τα μαλλιά με προσοχή ενώ κοιμάται. Αρχικά από τη μια πλευρά του κεφαλιού και στη συνέχεια (αφού γυρίσετε το κεφαλάκι του) από την άλλη. Παράλληλα δοκιμάστε να το πάει κάποιος άλλος στο κομμωτήριο αντί για εσάς, π.χ. το άτομο που το προσέχει ή κάποιος άλλος συγγενής. Πιθανόν να λειτουργήσει.

3. Μικρές «δωροδοκίες». Αν αντιστέκεται και δεν μπορείτε με τίποτα να το πείσετε να παραμείνει ήσυχο για να το κουρέψετε, δώστε του ένα γλυκό, ένα snack για όση ώρα διαρκεί το κούρεμα ή βάλτε την αγαπημένη του ταινία στο DVD. Μπορείτε να υποσχεθείτε και κάποια επιβράβευση σε περίπτωση που μείνει ήσυχο όσο το κουρεύετε, όπως αυτοκόλλητα ή μια βόλτα σε ένα μέρος που του αρέσει.

4. Αποσπάστε του την προσοχή. Δηλαδή κόψτε τα μαλλιά του την ώρα που κάνει κάτι άλλο και πιο συγκεκριμένα όταν κάνει κάτι που το ευχαριστεί, π.χ. όταν παίζει με το αγαπημένο του παιχνίδι, όταν ζωγραφίζει ή όταν απασχολείτε με κάτι σε εξωτερικό χώρο. Δοκιμάστε ακόμα να του κόψετε τα μαλλιά στο μπάνιο ενώ είναι βρεγμένα και καθώς εκείνο είναι απασχολημένο με τα πλαστικά παιχνίδια ή του καινούργιο του πλεούμενο.

5. Κούρεμα σε δόσεις. Αν δεν μένει ακίνητο για αρκετή ώρα ώστε να ολοκληρώσετε το κούρεμα, κόψτε τα μαλλιά του σε δόσεις, ακολουθώντας κάποιο από τα παραπάνω tricks. Αδράξτε την κατάλληλη ευκαιρία για μια ή δύο ψαλιδιές όσο είναι απασχολημένο με κάτι.

6. Εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες. Εάν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να το κουρέψετε μόνοι σας, απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία. Άλλωστε, το περιβάλλον του κομμωτήριο μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά. Ψάξτε να βρείτε κάποιο κομμωτήριο που ειδικεύεται στα παιδικά κουρέματα ή διαθέτει ειδικά καθισματάκια και παιχνίδια για παιδιά. Έτσι το κούρεμα μπορεί να αποκτήσει ενδιαφέρον. Φροντίστε να το πάτε στο κομμωτήριο ενώ είναι ξεκούραστο και αν είναι ανήσυχο φροντίστε να έχετε μαζί σας λίγο γάλα ώστε να το πίνει όσο η κομμώτρια το κουρεύει.

7. Να έχετε υπομονή. Με κατανόηση, υπομονή και τρυφερότητα δείξτε στο μικρό σας ότι το κούρεμα δεν είναι κάτι που χρειάζεται να φοβάται. Πιθανόν να χρειαστεί αρκετός χρόνος και πολλές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να πάθει κάτι κακό. Ωστόσο έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι ένα νήπιο έχει πολλά πράγματα να μάθει και ότι αξίζει τον κόπο να δείτε τα πράγματα μέσα από τη δική του ματιά.

8. Να είστε αποφασιστικοί. Δείξτε του ότι το κούρεμα είναι κάτι που δεν μπορεί να το αποφύγει όσο και αν αυτό δεν του αρέσει. Με τον καιρό θα σταματήσει να φοβάται και να αντιδρά, ωστόσο προσοχή στις φωνές και τις απειλές. Εννοείται ότι δεν έχουν θέση στην μεταξύ σας σχέση.

Γνωρίζετε πότε να ζητήσετε βοήθεια;

Σε περίπτωση που αντιδρά με τόση υπερβολή ώστε να σας φαίνεται παράξενο ελέγξτε αν έχει δυσλειτουργία αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Τι είναι αυτό; Η αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι μια νευρολογική διαδικασία, που οργανώνει την αίσθηση του σώματος του ατόμου και του περιβάλλοντος, καθιστώντας έτσι δυνατή την αποτελεσματική χρήση του σώματος μέσα στο περιβάλλον. Όταν υπάρχει δυσλειτουργία το αισθητηριακό σύστημα δεν λειτουργεί φυσιολογικά με αποτελέσμα να δημιουργεί προβλήματα. Ένα από τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας της αισθητηριακής ολοκλήρωσης είναι και η υπερβολική ευαισθησία στο άγγιγμα, στην κίνηση, στα φώτα ή στους ήχους. Ένα παιδί που πάσχει από αυτού του είδους τη δυσλειτουργία πρέπει να επισκεφθεί κάποιον ειδικό εργοθεραπευτή.