Κινητοποιήστε το μέσω του … εκνευρισμού

Κινητοποιήστε το μέσω του … εκνευρισμού

Μπορεί μια μικρή δόση απογοήτευσης και εκνευρισμού να είναι σημαντική για το μικρό σας; Κι όμως, μπορεί! Δείτε γιατί.

Η ζωή ενός νηπίου εκτός από χαρά έχει και πολλές δόσεις απογοήτευσης και αναστάτωσης, αφού καθημερινά αντιμετωπίζει καταστάσεις και καινούργια πράγματα τα οποία δεν μπορεί να φέρει εις πέρας ή με τα οποία δεν επιτρέπεται να ασχοληθεί. Ωστόσο η ενόχληση που μπορεί να νιώθει το μικρό σας αν δυσκολεύεται σε κάτι διαδραματίζει ένα ρόλο και μάλιστα σημαντικό: το κινητοποιεί για να μάθει καινούργια πράγματα. Σκεφτείτε για παράδειγμα την καθημερινότητα ενός μωρού. Εκείνο που το ενοχλεί και το απογοητεύει τη μια εβδομάδα, μπορεί με μεγάλη άνεση να το πραγματοποιήσει την επόμενη. Κάθε λοιπόν μικρή απογοήτευση υποδηλώνει και την ανάπτυξη μιας νέας δεξιότητας.

Προφανώς και ο πρωταρχικώς σας στόχος είναι να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του μικρού σας ώστε εκείνο να γνωρίζει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να στραφεί σε εσάς για βοήθεια. Μεγαλώνοντας όμως το νήπιο και καθώς αποκτά την αίσθηση του εαυτού του και θα είναι σε θέση να λάβει κάποιες αποφάσεις, έχει έρθει η ώρα να κάνετε ένα βήμα πίσω. Με άλλα λόγια, έχει έρθει η ώρα να αφήσετε στο μικρό σας τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο για να αναγνωρίσει τις ικανότητες και τα όριά του.

SOS Tip: Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπία: από τη μια να μην τρέχετε από πίσω για να του παρέχετε χείρα βοηθείας με την παραμικρή δυσκολία και από την άλλη να μην το αφήσετε στην τύχη του με αποτέλεσμα να ξεσπάσει από την υπερπροσπάθεια.

Tips για αντοχή στις μικρές καθημερινές δυσκολίες

Προφανώς δεν μπορείτε να εξαλείψετε την απογοήτευση αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες για να μάθει το μικρό σας να ανταποκρίνεται στα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Δείτε με ποιους τρόπους.

  1. Γνωρίστε το παιδί σας. Αναγνωρίστε την ιδιοσυγκρασία του μικρού σας (είναι υπομονετικό ή τσαντίζεται αμέσως όταν δεν καταφέρνει κάτι;) και βάσει αυτής αποφασίστε πώς θα δράσετε.
  2. Επιτρέψτε του να είναι ανεξάρτητο. Παρέχετε ευκαιρίες για παιχνίδι και εξερευνήσεις και αφήστε το να ασχοληθεί μόνο του με κάτι καινούργιο.Depositphotos 4203175_s
  3. Δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Δοκιμάστε να χαμηλώσετε στο ύψος του και να δείτε μέσα από τα δικά του μάτια τα πράγματα και τις καταστάσεις που το απογοητεύουν. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του και ενθαρρύνετέ το χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να είστε οι σωτήρες του.
  4. Διδάξτε του τρόπους για να ηρεμεί. Βοηθήστε το να μάθει τι είναι αυτό που μπορεί να το ηρεμήσει όταν είναι ταραγμένο ή θυμωμένο. Μπορεί να είναι μια αγκαλιά, μια ιστορία, μουσική ή ένα απλό παιχνίδι με τα χέρια.

    Δώστε το καλό παράδειγμα. Αφού τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους έχοντας σαν πρότυπο τους γονείς τους, φροντίστε να αποτελέσετε το καλό παράδειγμα. Σε καμία περίπτωση μην αγανακτήσετε με την ενόχληση, το θυμό ή την απογοήτευση του μικρού σας γιατί έτσι δεν θα δει την αδυναμία ως πρόκληση αλλά ως κάτι κακό που μπορεί να προκαλέσει την οργή σας.
  5. Διαβάστε την γλώσσα του σώματος. Απλά κοιτώντας το στα μάτια θα καταλάβετε τι ακριβώς αισθάνεται. Κοιτάξτε ειδικά αν οι μύες του τεντώνονται ή αν σφίγγει το στόμα του.Depositphotos 3196832_s
  6. Μιλήστε του για τα συναισθήματα. Αν εκείνο δεν μπορεί να εκφράσει αυτό που νιώθει με λέξεις, αναλάβετε εσείς αυτόν τον ρόλο. Από τον τόνο της φωνής σας το μικρό σας θα καταλάβει ότι κατανοείτε το πρόβλημα του και συμπάσχετε και αυτό καμιά φορά αρκεί για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Αν δεν γνωρίζετε την αιτία της αναστάτωσης, ζητήστε από το μικρό σας να σας πει τι θέλει, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον σας.
  7. Ρωτήστε το αν χρειάζεται βοήθεια. Το μικρό σας μπορεί να σας πει «όχι» αλλά μόνο και μόνο επειδή γνωρίζει ότι υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια θα χαλαρώσει. Καθώς τα νήπια δεν καταλαβαίνουν ακριβώς την έννοια της επιλογής (επιλέγω κάτι άρα αφήνω κάτι άλλο) μπορεί αρχικά να σας ζητήσουν βοήθεια και στη συνέχεια να το μετανιώσουν. Αν είναι δυνατόν μην κάνετε όλη την δουλειά για χάρη του, αλλά αφήστε το να την ολοκληρώσει κάνοντας το κομμάτι που μπορεί. Για παράδειγμα, αν δυσκολεύεται να βάλει τα παπούτσια του απλά κρατήστε τα σταθερά όσο βάζει τα ποδαράκια του μέσα.
  8. Συζητήστε για το πώς να βελτιώσετε τα πράγματα. Με φωνή που εκπέμπει σιγουριά πείτε του να μην ανησυχεί και ότι όλα θα φτιάξουν. Δώστε τους κάποιες εναλλακτικές επιλογές έτσι ώστε να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις.
  9. Επιβραβεύστε την προσπάθεια όπως και την επιτυχία. Όταν το μικρό σας ολοκληρώσει κάτι που του προκαλούσε εκνευρισμό, γιορτάστε το και περιγράψτε λεπτομερώς πώς τα κατάφερε. Αν δεν τα καταφέρει, ενθαρρύνετε το να προσπαθήσει κάποια άλλη στιγμή. Γενικά να είστε αισιόδοξοι γιατί η αισιοδοξία οδηγεί στην ευκολία προσαρμογής, κάτι που όλοι θα θέλαμε για τα παιδιά μας.