Μπορώ να το κάνω πιο χαρούμενο;

Μπορώ να το κάνω πιο… χαρούμενο;

Ακόμα και αν η ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας δεν το βοηθάει να είναι χαρούμενο, μπορείτε να το βοηθήσετε εσείς!

Μπορεί ένα παιδί να είναι εκ γενετής πιο χαρούμενο από ένα άλλο; Εξαρτάται από ποια σκοπιά εξετάζει κανείς την ερώτηση. Πιθανόν να υπάρχουν πολλές απαντήσεις που να βασίζονται σε βιολογικές, κοινωνικές και ψυχολογικές αναλύσεις. Ωστόσο η ιδιοσυγκρασία του μικρού σας θα σας δώσει αρκετές ενδείξεις για το πώς μπορείτε να του δώσετε κίνητρα για να γίνει ένα χαρούμενο παιδί.

Σύμφωνα με μια άποψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει ένα παιδί, όπως το αν είναι ντροπαλό ή κοινωνικό, αισιόδοξο ή απαισιόδοξο, παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν θα έχει χαρούμενη ή όχι διάθεση. Και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που αποτελούν την ιδιοσυγκρασία του, είναι σχηματισμένα εκ γενετής. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα παιδί του οποίου η ιδιοσυγκρασία δεν υποδηλώνει χαρούμενη διάθεση, θα γίνει ένας καταθλιπτικός έφηβος, μιας και ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου είναι συνδυασμός βιολογίας και ερεθισμάτων από το περιβάλλον.

Η ιδιοσυγκρασία δεν είναι κάτι άκαμπτο που παραμένει σταθερό με την πάροδο του χρόνου. Μεταβάλλεται καθώς ανατρέφετε το παιδί σας προκειμένου να σχηματίσει την προσωπικότητα του. Και εδώ αρχικά εσείς και στη συνέχεια άλλα ερεθίσματα από το περιβάλλον θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο και ολοκληρωμένο παιδί χαρίζοντάς του τις κατάλληλες εμπειρίες που θα το βοηθήσουν να βιώνει περισσότερα θετικά από αρνητικά συναισθήματα.

Διαβάστε ακόμα το «Happy Baby» και «Μεγαλώνοντας ένα αισιόδοξο παιδί».