Το μικρό σας αγχώνεται;

Άγχος νηπίου

Βοηθήστε το μικρό σας να καταπολεμήσει το άγχος και την πίεση.

*Με τη συνεργασία της συμβούλου ψυχικής υγείας- ψυχοθεραπεύτριας, Μίνας Κάνταρου.

Έχουμε συνδυάσει τα νήπια με την ανεμελιά και την ξεγνοιασιά, ωστόσο, όσο και αν ακούγεται περίεργο και εκείνα βιώνουν περιόδους στην ζωή τους με πίεση και άγχος. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αν οι γονείς δουν την κατάσταση σαν ευκαιρία για να βοηθήσουν το μικρό τους να διαχειρίζεται τις μικρές ή τις μεγάλες αναποδιές στη ζωή.


  • Τι μπορεί να προκαλεί πίεση στο αγγελούδι σας; Το να μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό ή να συνηθίσει να ζει με το καινούργιο του αδερφάκι είναι δύο μεγάλες αλλαγές για ένα νήπιο. Η καθημερινή ζωή του μικρού σας είναι γεμάτη αλλαγές και εκπλήξεις, από τα νέα προγράμματα για τον ύπνο ή το φαγητό, τις επισκέψεις στο γιατρό μέχρι το άγχος του αποχωρισμού και τις αλλαγές περιβάλλοντος για να επισκεφθεί τη γιαγιά και τον παππού του. Είναι πιθανό οι αλλαγές αυτές να δημιουργήσουν πίεση και, σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα μικρά δεν έχουν πάντα την ικανότητα να κατανοήσουν τι συμβαίνει.
  • Ενδείξεις άγχους και πίεσης. Τις περισσότερες φορές είναι εμφανές όταν το μικρό σας αισθάνεται αγχωμένο. Ένα πιεσμένο νήπιο μπορεί να δυσκολεύεται Άγχος νηπίουπερισσότερο να κοιμηθεί, να πιπιλάει το δάχτυλό του πιο συχνά, να προσκολλάται περισσότερο στη μαμά ή το μπαμπά του ή να γκρινιάζει περισσότερο από το συνηθισμένο. Ελέγξτε αν το μικρό σας παρουσιάζει αλλαγές στη συμπεριφορά του. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι πιο οξύθυμο ή να κλαίει περισσότερο. Άλλα παιδάκια, επίσης, μπορεί να γίνουν πιο ήσυχα ενώ άλλα πιο επιθετικά.  


Βοηθήστε το μικρό σας

Δεν είναι δυνατόν να εξαφανίσετε την πίεση και το άγχος από τη ζωή του μικρού σας αλλά μπορείτε να του δείξετε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά ακόμα και όταν βιώνει καταστάσεις που δεν είναι καθόλου άνετες. Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι το μικρό σας είναι πιεσμένο. Το επόμενο βήμα είναι να το βοηθήσετε να ξεπεράσει το άγχος και την πίεση μιας και δεν ξέρει από μόνο του πώς να ανταπεξέλθει με αυτά τα συναισθήματα. Δείτε με ποιους τρόπους να βοηθήσετε το μωρό σας ή το νήπιο.

Για το μωρό σας:

  • Προσπαθήστε να του εξασφαλίσετε ένα ήρεμο περιβάλλον και να διατηρήσετε ίδιες τις καθημερινές του συνήθειες, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο για το μωρό σας να ανταπεξέλθει σε προβλέψιμες καταστάσεις.
  • Μάθετε τι είναι αυτό που βοηθάει το μωρό σας. Πιθανόν να προτιμάει να μην το παίρνετε αγκαλιά όταν νιώθει πιεσμένο, οπότε αφήστε το στο καθισματάκι του, ειδικά αν παρατηρήσετε ότι όταν το παίρνετε αγκαλιά για να το ηρεμήσετε κλαίει περισσότερο. Προσπαθήστε να καταλάβετε με ποιους τρόπους προτιμά να ηρεμεί το μωρό σας και εφαρμόστε τους.

Για το νήπιο:

  • Παρέχετε τις απαραίτητες πληροφορίες. Προετοιμάστε το μικρό σας για νέες εμπειρίες ή για μεγάλες αλλαγές που θα συμβούν όπως ο ερχομός ενός μωρού. Διαβάστε του ένα σχετικό παραμύθι, εξηγήστε του πού θα βρίσκεται η μαμά του όταν θα γεννήσει.
  • Η στενή επαφή είναι χαλαρωτική για τα περισσότερα παιδιά. Καθίστε μαζί σε μια πολυθρόνα και διαβάστε ένα παραμύθι ή ακούστε την αγαπημένη του μουσική.
  • Παιχνίδι έξω!Παιχνίδι έξω! Η φυσική δραστηριότητα βοηθάει το σώμα να αποβάλλει το άγχος και την πίεση. Αν το μικρό σας χτυπάει και πετάει πράγματα κάτω, βγάλτε έξω από το σπίτι για μια βόλτα σε ένα πάρκο όπου θα μπορεί να τρέξει. Άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι να χτίζει τουβλάκια και μετά να τα γκρεμίζει και να μουτζουρώνει με μαρκαδόρους χαρτιά εφημερίδας.

  • Βοηθήστε το να χαλαρώσει. Δοκιμάστε να κάνετε στο μικρό σας μασάζ μετά από μια δύσκολη μέρα. Δείξτε του επίσης πώς να αναπνέει και να εκπνέει βαθιά.
  • Ενθαρρύνετε το να βοηθάει τον εαυτό του. Μπορείτε να δείξετε στο μικρό σας ότι η αγαπημένη κούκλα ή κουβερτούλα μπορεί να επιδράσουν θετικά και να το κάνουν να αισθάνεται καλύτερα. Όταν βοηθάτε το μικρό σας να χαλαρώσει δώστε του να κρατάει την αγαπημένη του κούκλα. Σταδιακά θα κάνει τη σύνδεση στο μυαλό του και στη συνέχεια όταν την αγκαλιάζει θα νιώθει πιο ήρεμο.

Δείτε σχετικά με τα βοηθητικά αντικείμενα και το «Υποκατάστατα Γονέων».

  • Ακούστε το μικρό σας. Το αγγελούδι σας ακόμα και αν είναι πολύ μικρό για να μιλήσει έχει τον τρόπο του να σας πει τι το ενοχλεί και τι το πιέζει, τόσο με το κλάμα όσο και με τη γλώσσα του σώματος. Φροντίστε να έχετε μάτια και αυτιά ανοιχτά για να το ακούσετε και να το καταλάβετε.

Διαβάστε επίσης: «Πότε το άγχος και οι φόβοι οδηγούν σε διαταραχές»