Τα δίδυμα δεν είναι οι αντίθετες μεριές του ίδιου νομίσματος. Αφήστε τα να ξεχωρίσουν!
Τα δίδυμα πολλές φορές νιώθουν πως είναι δύο κομμάτια από ένα παζλ, το οποίο ολοκληρώνεται μόνο όταν είναι μαζί. Η αίσθηση, όμως, αυτή δεν τους επιτρέπει να καλλιεργήσουν τη μοναδικότητά τους και την ξεχωριστή τους προσωπικότητα. Ειδικά αν το ένα από τα δύο παιδιά σας είναι πιο συνεσταλμένο, υπάρχει ο κίνδυνος να εξαρτάται διαρκώς από το άλλο και να δυσκολεύεται να κοινωνικοποιηθεί αν βρεθεί μόνο του. αντί να τους ενισχύετε την πεποίθηση ότι είναι «ένα», ακολουθήστε μερικές συμβουλές για να τα βοηθήσετε να καλλιεργήσουν την ατομικότητά τους.
- Δώστε στα δίδυμα τελείως διαφορετικά ονόματα, που να μην μοιάζουν δηλαδή ηχητικά, όπως λόγου χάρη Σάκης-Τάκης/ Σία-Λία/ Ρίτσα-Λίτσα κτλ. Τα τελείως διαφορετικά ονόματα είναι ένα πρώτο βήμα για να δείξετε ότι είναι δύο διαφορετικά άτομα.
- Φροντίστε να τα ντύνετε διαφορετικά ειδικά όταν μεγαλώσουν. Επιλέξτε και διαφορετικά ρούχα αλλά και διαφορετικά χρώματα. Αυτό θα σας βοηθήσει και πρακτικά όταν βγαίνετε έξω και με τα δύο μικρά σας, καθώς θα σας επιτρέψει σε μια έκτακτη ανάγκη (κάποιο πάει να διασχίσει τρέχοντας το δρόμο) να αναγνωρίσετε ποιο από τα δύο είναι αμέσως. Αν συγγενείς και φίλοι επιμένουν να φέρνουν για δώρα ίδια ρούχα στα παιδιά σας, προσπαθήστε να τα συνδυάσετε μεταξύ τους, φτιάχνοντας διαφορετικά σύνολα.
- Επιτρέψτε στα παιδιά σας να έχουν διαφορετικά παιχνίδια και να τα φυλάνε σε ξεχωριστά κουτιά. Προφανώς και θα παίζουν μαζί αλλά θα έχουν τη δυνατότητα αν θέλουν να χαρούν και μόνα τους τα παιχνίδια τους.
- Φροντίστε στα γενέθλιά τους να έχουν ξεχωριστές τούρτες, να σβήσει το καθένα τα δικά του κεράκια και να πάρουν διαφορετικά δώρα τουλάχιστον από εσάς.
- Αφιερώστε χρόνο και στα δύο παιδιά σας ξεχωριστά. Παίξτε με το ένα τη στιγμή που το άλλο θα παίζει σε διαφορετικό δωμάτιο με τον σύντροφό σας, έτσι ώστε να δημιουργήσουν την εικόνα η «μαμά και εγώ» και όχι «η μαμά και εμείς».
- Δοκιμάστε να πάτε τα παιδιά σας στην παιδική χαρά διαφορετικές ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να περνάτε ξεχωριστά χρόνο μαζί τους αλλά και θα τους δώσετε τη δυνατότητα να γνωρίσουν μόνα τους διαφορετικούς φίλους. Αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικό αν το ένα από τα δύο δίδυμα είναι πιο ντροπαλό και χρειάζεται να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να κοινωνικοποιηθεί. Οι διαφορετικές ημέρες στην παιδική χαρά θα προετοιμάσουν και τα παιδιά σας σε περίπτωση που χρειαστεί να είναι σε διαφορετικά τμήματα στο σχολείο.
- Ενθαρρύνετε τα να ακολουθήσουν διαφορετικές δραστηριότητες. Αν έχετε μονοζυγωτικά δίδυμα τότε πιθανόν να έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Ακόμα και αν συμβαίνει αυτό ενθαρρύνετε τα μικρά σας να ακολουθήσουν διαφορετικά παρακλάδια της ίδιας δραστηριότητας. Για παράδειγμα, αν τους ενδιαφέρουν τα αθλήματα, προτείνετε το ένα να κάνει ποδόσφαιρο και το άλλο μπάσκετ ή τένις. Φυσικά αν επιμένουν να ακολουθήσουν την ίδια δραστηριότητα δεν χρειάζεται να τους αρνηθείτε. Τουλάχιστον, μεγαλώνοντας θα έχουν ο ένας τον άλλον αντίπαλο, π.χ. στο πινγκ πονγκ!.
- Βοηθήστε να αναπτύξουν την ατομικότητά τους και στο σχολείο. Ζητήστε από τη δασκάλα τους να τα βάλει σε ξεχωριστά θρανία. Φροντίστε να επαινείτε ξεχωριστά το ένα από το άλλο για τα επιτεύγματά του στο σχολείο.