Στην θέα του θηλασμού

Στην θέα του θηλασμού

Διαχειριστείτε το πρωτότοκό σας ενώ θηλάζετε το μωρό σας

Το μωρό σας – και δεύτερο παιδί – είναι ήδη στο σπίτι σας και ένας νέος γύρος θηλασμού ξεκινάει. Μόνο που αυτή τη φορά έχετε και το πρωτότοκό σας και πιθανόν να αναρωτιέστε πώς θα αντιδράσει στη θέα του θηλασμού, πώς να το απασχολείτε την ώρα που ταΐζετε το μωρό σας αλλά και πώς να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις αν συνεχίζετε να θηλάζετε και τα δύο παιδιά σας.

  • Όλα τα παιδάκια θα δείξουν περιέργεια για τον θηλασμό, παρόλο που και τα ίδια πέρασαν από αυτό το στάδιο. Από τη στιγμή που θα εξηγήσετε τη διαδικασία Θηλασμός υπό το άγριπνο βλέμμα του πρωτότοκουμε απλά λόγια στο μικρό σας και απαντάτε στις ερωτήσεις του ή το αφήνετε να κοιτάει, η στιγμές του θηλασμού θα γίνουν μια ευχάριστη εμπειρία για όλους.
  • Μην σας φανεί παράξενο αν το μεγαλύτερο παιδί σας έρχεται κοντά σας όταν θηλάζετε το αδερφάκι του και προσπαθεί να ανέβει στην αγκαλιά σας. Συμπεριλάβετε το με κάποιο τρόπο στην διαδικασία. Πείτε του πως και εκείνο το θηλάζατε με τον ίδιο τρόπο, κάντε του μια αγκαλιά με το χέρι σας που είναι ελεύθερο, διηγηθείτε του μια ιστορία, ή αφιερώστε του λίγη από την προσοχή σας καθώς ζωγραφίζει δίπλα σας, διαβάζει ή παίζει με τα παιχνίδια του.
  • Μετατρέψτε την ώρα του θηλασμού σε ευκαιρία για να έρθετε πιο κοντά και με τα δύο σας παιδιά. Αν σας ευχαριστεί ακούστε μουσική ή μαγνητοφωνημένα παραμύθια μαζί με το μικρό σας. Αφήστε το μεγαλύτερο σας παιδί να σας φροντίσει με τον πιο απλό τρόπο, να σας φέρει ένα ποτήρι νερό ή, εάν είναι αρκετά μεγάλο, να κρατήσει το μωρό ενώ προετοιμάζεστε για το θηλασμό.
  • Αν το νήπιο σας ζητήσει να θηλάσει και αυτό είναι καθαρά δική σας απόφαση τι θα κάνετε. Τις περισσότερες περιπτώσεις ένα παιδί που έχει σταματήσει να θηλάζει, θα αισθανθεί παράξενα να δοκιμάσει ξανά την εμπειρία του θηλασμού πάνω από μια φορά. Πιθανόν δεν θα θυμάται πώς να θηλάσει και θα εγκαταλείψει μετά τα πρώτο πείραμα.

Θηλασμός x 2

  • Αν θηλάζετε ακόμα το πρωτότοκο και δεν θέλετε να σταματήσετε το θηλασμό όταν γεννηθεί το αδερφάκι του, ίσως θα πρέπει να συνεχίσετε να θηλάζετε και τα δύο παιδιά. Ενημερώστε, ωστόσο, τον παιδίατρό σας καθώς η ανάπτυξη του μωρού σας θα πρέπει να παρακολουθείται πιο στενά.
  • Να θυμάστε ότι το πρωτότοκό σας μπορεί να λάβει και άλλες τροφές, ενώ το μωρό σας εξαρτάται αποκλειστικά από το δικό σας γάλα. Συνεπώς είναι προτιμότερο να θηλάζετε πρώτα το μωρό σας και αφού εκείνο χορτάσει, να συνεχίσετε με τον πρωτότοκο. Παράλληλα, φροντίστε τη δική σας διατροφή και τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού σας πιο προσεκτικά. Θα χρειαστεί να τρώτε καλά και να ξεκουράζεστε αρκετά για να μπορεί το σώμα σας να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Κρατήστε ενήμερο τον γιατρό σας για να σας συμβουλεύει αναλόγως.
  • Με την έλευση του νεογέννητου μωρού σας εσείς θα παράγετε εκ νέου πρωτόγαλα, ακόμα και αν συνεχίζετε να θηλάζετε το πρωτότοκό σας. Έτσι η συνέχεια του θηλασμού δεν θα επηρεάσει αρνητικά το μωρό σας, σε ότι αφορά τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξή του που περιέχει το πρωτόγαλα. Επιπλέον το πρωτόγαλα δεν επηρεάζει αρνητικά το νήπιο.