Συναισθηματική πείνα

Συναισθηματική πείνα

Όταν το μικρό σας τρώει για την κάλυψη συναισθηματικών αναγκών.

Ένα συνηθισμένο φαινόμενο που ξεκινάει από τη βρεφική κιόλας ηλικία είναι η χρήση του φαγητού ως μέσο ανακούφισης και παρηγοριάς. Για παράδειγμα, όταν ένα μωρό κλαίει ηρεμεί μέσω του θηλασμού. Τα μπισκότα και τα γλυκά μπορεί να συνδεθούν με το αίσθημα ασφάλειας καθώς γίνονται σύμβολα αγάπης όταν η γιαγιά ή ο παππούς τα προσφέρουν στα εγγονάκια τους. Δείτε πώς θα διαπιστώσετε ποιοι είναι οι λόγοι που το μικρό σας να τρώει παραπάνω από αυτό που χρειάζεται και πώς μπορείτε εσείς να παρέμβετε.

  1. Παρατηρήστε αν το μικρό σας αναζητά φαγητό όταν νιώθει πλήξη, ανασφάλεια, θυμό, κατάθλιψη, μοναξιά, χαρά, άγχος, κόπωση, απογοήτευση, πίκρα. Παρόλο που το φαγητό μπορεί να είναι μια καλή «παρηγοριά» για το παιδί σας, το αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι πολύ διαφορετικό από το αναμενόμενο. Αν τρώει πολύ όταν αισθάνεται ανασφάλεια ή θλίψη ή όταν έχει άγχος, μπορεί να αισθάνεται ακόμα χειρότερα που έχασε τον έλεγχο, να αισθάνεται άσχημα με το βάρος του ή τύψεις και ενοχές πριν από το φαγητό. Αυτό που μπορείτε εσείς να διαπιστώσετε είναι αν πράγματι το παιδί σας τρώει για τους σωστούς λόγους. Ρωτήστε τον εαυτό σας: τρώει και άλλες ώρες εκτός από τις ώρες του φαγητού και του σνακ; Θέλει να μασουλάει κάτι με κάθε ευκαιρία; Ποιοι παράγοντες οδηγούν στο να τρώει πολύ και πώς μπορώ εγώ να το βοηθήσω;
  2. Συναισθηματική πείνα
  3. Αποφύγετε να επιβραβεύετε το παιδί σας με φαγητό. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να επικροτήσετε την πειθαρχία που έδειξε ή κάποια επιτυχία του. Επιλέξτε να του χαρίσετε αυτοκόλλητα ή να οργανώσετε μια επίσκεψη στα μαγαζιά για να αγοράσετε ένα καινούργιο παιχνίδι ή ένα ζευγάρι παπούτσια. Επίσης, πάρτε το μια αγκαλιά και διαβάστε του ένα ακόμα παραμύθι το βράδυ ή επισκεφθείτε την παιδική χαρά και μια μέρα που δεν την έχετε στο πρόγραμμα κτλ.
  4. Μην υποτιμάτε τη σπουδαιότητα των λέξεων. Αν το μικρό σας κάνει κάτι καλά, μην παραλείψετε να του το πείτε, καθώς έτσι το βοηθάτε να χτίσει την αυτοεκτίμησή του. Δώστε του κίνητρα και ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει να παίρνει σωστές αποφάσεις σχετικά με το βάρος και την υγεία του.
  5. Προσέχετε τον τρόπο που μιλάτε στο παιδί σας. Ο τρόπος που μιλάτε στα παιδιά και αντιμετωπίζετε την κατάσταση έχει πολύ μεγάλη σημασία στο πώς θα αντιδράσουν αυτά στη συνέχεια. Είστε αρνητικοί ή υπερβολικά κριτικοί; Μόνο με θετικές παραινέσεις είναι πιθανό το μικρό σας να δεχτεί και να προσπαθήσει να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες. Οι προσβολές που σχετίζονται για παράδειγμα με παραπάνω κιλά έχουν μόνο αρνητικό αποτέλεσμα.