Αν δυσκολεύεστε να εξηγήσετε στο μικρό σας γιατί το αφήνετε καθημερινά για να πάτε στη δουλειά, δείτε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν.
Μπορεί μια κουβέντα γύρω από τη δουλειά σας και τους λόγους για τους οποίους πηγαίνετε κάθε μέρα μέσα στην εβδομάδα εκεί να είναι τόσο δύσκολη; Ναι, αν ο συνομιλητής σας είναι το βλαστάρι σας που εναγωνίως σας ζητάει να μείνετε σπίτι μαζί του, διερωτώμενο γιατί το εγκαταλείπετε τόσες ώρες. Επειδή, όμως, καμιά φορά τα πράγματα τα κάνουμε πολύ πιο περίπλοκα από ό,τι πραγματικά είναι, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές για να σας βοηθήσουν σε ανάλογες κουβέντες.
- Αποκαλύψτε τους λόγους. Αν ο βασικός λόγος για τον οποίο δουλεύετε, πέρα από τον οικονομικό παράγοντα, είναι γιατί σας αρέσει η δουλειά σας, εξηγήστε στο παιδί σας τι ακριβώς συμβαίνει. Προσπαθήστε, επίσης, να κάνετε μια σύνδεση ανάμεσα στην εργασία και στην χρηματική αμοιβή καθώς το μικρό σας δεν καταλαβαίνει ακριβώς πώς σχετίζονται αυτά τα δύο. Εξηγήστε στη συνέχεια ότι χρειάζεστε τα χρήματα για να καλύψετε τις ανάγκες της καθημερινής ζωής. Αντί να πείτε στο παιδί σας όταν θέλει να μείνετε σπίτι, ότι το ίδιο θα θέλατε και εσείς, δώστε του την εικόνα ότι σας ευχαριστεί η δουλειά σας και ότι είναι σημαντικό μέρος της ζωής σας. Έτσι θα αποφύγετε να του δώσετε αντιφατικά μηνύματα.
- Βοηθήστε το να καταλάβει τι δουλειά κάνετε. Πείτε με λεπτομέρειες για όσα πράγματα μπορεί να κατανοήσει ανάλογα με την ηλικία του ποιες είναι οι αρμοδιότητες της θέσης εργασίας σας. Βοηθήστε το, με άλλα λόγια, να καταλάβει πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω που έχουν την ανάγκη σας. Αν έχετε τη δυνατότητα πάρτε το μαζί σας στη δουλειά σας για να γνωρίσει τους συναδέλφους σας.
- Διαχειριστείτε τις συγκρίσεις. Πιθανόν ένα πράγμα που θα σας κάνει να νιώσετε άβολα είναι η σύγκριση με τη μαμά της φίλης του από τον παιδικό σταθμό που παίζει το μεσημέρι μαζί της στην παιδική χαρά. Στην ουσία αυτό που θέλει να σας πει είναι να μένετε και εσείς στο σπίτι για να σας βλέπει περισσότερο. Προτείνετε του να πείτε ο καθένας ιδέες για να περάστε περισσότερο χρόνο μαζί, όπως για παράδειγμα να αφιερώσετε ένα απόγευμα από νωρίς για πικνίκ ή βόλτα στο πάρκο.
- Παραμείνετε αισιόδοξη. Είναι προτιμότερο τα σχόλια για τη δουλειά σας να είναι θετικά και να «ξεχνάτε» έξω από το σπίτι το άγχος. Φυσικά αν η μέρα σας ήταν μια καταστροφή, μια σχετική ειλικρίνεια για το πώς αισθάνεστε είναι απολύτως αποδεκτή. Δοκιμάστε να συγκρίνετε το περιστατικό που σας έκανε να θυμώσετε ή να απογοητευτείτε μια με ανάλογη κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να βρεθεί το παιδί σας (π.χ. στην παιδική χαρά ή στη σχέση με τα άλλα παιδάκια), έτσι ώστε να καταλάβει καλύτερα τα συναισθήματά σας.
- Ζητήστε τη βοήθεια του μπαμπά. Η συγκεκριμένη συζήτηση, σχετικά με τη δουλειά, μπορεί να αποτελέσει συζήτηση για την οικογένεια, αρκεί να ζητήσετε μια χείρα βοηθείας από τον μπαμπά για να απαντήσει και αυτός με τη σειρά του στις ερωτήσεις του παιδιού σας. Όταν μοιράζεστε την ευθύνη τότε μοιράζεται η δυσκολία και διπλασιάζεται η αποτελεσματικότητα.
- Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του. Ακόμα και αν έχετε προετοιμάσει το παιδί σας, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αντιδράσει περίεργα όταν έρθει η στιγμή να φύγετε για το γραφείο. Όταν συμβαίνει αυτό, αξιολογήστε τα συναισθήματα του και εστιάστε σε μια λύση. Για παράδειγμα πείτε του ότι είναι δύσκολο να αποχαιρετιστείτε, προτείνοντάς του ταυτόχρονα να αποφασίσει τι θέλει να παίξετε όταν επιστρέψετε. Βγάλτε τα παιχνίδια που επέλεξε έτσι ώστε να έχει κάτι να περιμένει.
- Καθιερώστε τελετουργικό. Βρείτε έναν ιδιαίτερο ή συνθηματικό χαιρετισμό για να αποχαιρετάτε το μικρό σας κάθε πρωί πριν φύγετε. Μπορεί να είναι από μια αποχαιρετιστήρια φράση που έχετε εφεύρει οι δύο σας, ένας συγκεκριμένος αριθμός φιλιών, το «κόλλα πέντε» κ.λπ. Εάν μοιράζεστε μεταξύ σας κάτι διαφορετικό την στιγμή εκείνη, τα πράγματα πιθανότατα θα γίνουν πιο εύκολα.
Διαβάστε επίσης: "Το άγχος του αποχωρισμού"