Βοηθήστε το να ανθίσει συναισθηματικά!
Πολύ πριν μιλήσουν τα παιδιά εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσα από τις πράξεις τους: κλαίνε, γκρινιάζουν ή χτυπάνε τα πόδια τους στο πάτωμα. Όταν είναι νήπια είναι σημαντικό να μπορούν να καταλάβουν γιατί αισθάνονται έτσι αλλά και να δώσουν όνομα στα συναισθήματά τους. Το στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί όταν ένα παιδί μπορεί να αναγνωρίσει ένα συναίσθημα θα είναι ευκολότερο για αυτό στη συνέχεια να το διαχειριστεί. Για να βοηθήσετε το μικρό σας να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
- Δώστε ονομασίες στις διάφορες εκφράσεις του προσώπου. Για παράδειγμα αν δείτε κάποιον να χαμογελάει, πείτε πως «πρέπει να είναι χαρούμενος». Κάντε το ίδιο με όλες τις εκφράσεις των προσώπων που βλέπετε στο δρόμο, στα περιοδικά, τα παιδικά του βιβλία ή την τηλεόραση.
- Βάλτε «ταμπέλες» στα δικά του συναισθήματα. Όταν το μικρό σας εκφράζει κάποιο συναίσθημα, μιλήστε γι’ αυτό και δώστε του ένα όνομα. Για παράδειγμα πείτε ότι «πρέπει να είσαι λυπημένη άρα γι’ αυτό κλαις» ή «βλέπω ότι είσαι χαρούμενος τώρα που είμαστε στο πάρκο». Μην μείνετε όμως μόνο στην χαρά και τη λύπη. Αυτά είναι τα εύκολα συναισθήματα! Μιλήστε και για τον θυμό, την αγανάκτηση, την έκπληξη κτλ.
- Εκφραστείτε. Μιλήστε οι ίδιοι για τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας. Μπορείτε για παράδειγμα να πείτε «αισθάνομαι υπερήφανη όταν τελειώνω τη δουλειά μου» ή «λυπάμαι που βρέχει και δεν μπορούμε να βγούμε έξω». Όταν περιγράφετε στο μικρό σας τα συναισθήματά σας, πρέπει να είστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι. Αν το μικρό σας, σας πει ότι είναι θυμωμένο, μην του πείτε ότι είναι καλύτερο να μην θυμώνει. Επίσης, αν σε περίπτωση επίπληξης, γυρίσετε από την άλλη πλευρά και παριστάνετε ότι δεν είστε θυμωμένη, το μωρό σας μπορεί να παρανοήσει τα μηνύματα που λαμβάνει.
- Ακούστε το. Καθώς το μικρούλι σας μαθαίνει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, ενθαρρύνετε το να μιλάει για αυτά. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για να το ακούτε, όταν για παράδειγμα είναι ενθουσιασμένο για την επόμενη βόλτα σας ή αγχωμένο για την επίσκεψη στο γιατρό. Όσο περισσότερο εξασκείται μιλώντας για το συναισθήματά του τόσο ευκολότερο θα είναι γι’ αυτό να τα αναγνωρίζει, να τα διαχειρίζεται και συνεπώς να μην παρεκτρέπεται σε περίπτωση που έχει αρνητικά συναισθήματα.