Σταματήστε τα ξεσπάσματα πριν εκδηλωθούν Νο.2

Ξεσπάσματα νηπίων

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε έρθει αντιμέτωποι με 5 συνήθη παιδικά ξεσπάσματα και είχαμε δει σημάδια που τα προμηνύουν και τρόπους που τα εξουδετερώνουν. Πάμε να δούμε άλλα 5;

Στο άρθρο «Σταματήστε τα ξεσπάσματα πριν εκδηλωθούν» είχαμε δει 5 παιδικές εκρήξεις: της κούρασης, της πείνας, της αδελφικής ζήλειας, της πολύωρης αναμονής και της βαρεμάρας. Ακόμα, είχαμε εξετάσει τα σημάδια που προμηνύουν… ταραχές και είχαμε προτείνει κάποιους τρόπους να τις προλάβετε ή να τις καταστείλετε. Σήμερα, προχωράμε 5 βήματα ακόμη, φέρνοντας στο προσκήνιο άλλες 5 αντιδράσεις της ταπεραμεντόζας ηλικίας μεταξύ 1 και 3!

1. Διαφωνίες σχετικά με το φαγητό

Σημάδια: Στην νεαρή αυτή ηλικία, το νήπιό σας μπορεί να αποφασίσει πως δεν του αρέσει ένα συγκεκριμένο φαγητό (συνήθως για τα παιδιά το πράσινο είναι ό,τι ακριβώς το κόκκινο πανί για τον ταύρο), αλλά δεν έχουν τις απαραίτητες επικοινωνιακές ικανότητες για να εξηγήσουν γιατί. Εάν και το δικό σας βλέπει κάποιο συγκεκριμένο φαγητό και μουτρώνει, δυσανασχετεί, αρχίζει να δακρύζει, κουνιέται στο καρεκλάκι του ή παίζει με το περιεχόμενο του πιάτου χωρίς να τρώει, κλείστε τα παράθυρα γιατί έρχεται καταιγίδα. Λίγο να το πιέσετε έχει ξεσπάσει.

Δεν θέλει να φάει το φαγητό του

Αντιμετώπιση: Φυσικά, το ότι το παιδί σας απορρίπτει ορισμένα φαγητά δεν σημαίνει πως πρέπει να μεγαλώσει με μακαρόνια, μπιφτέκια και πατάτες. Σημαίνει απλώς πως πρέπει εσείς να βρείτε έναν έξυπνο τρόπο να του τα σερβίρετε. Καταρχήν, καλό θα ήταν να το προειδοποιείτε για το τι περιλαμβάνει το γεύμα ή το δείπνο. Μπορεί το κοτόπουλο να είναι μέσα στις γευστικές του προτιμήσεις, αλλά εάν για κάποιο λόγο περιμένει παστίτσιο θα απογοητευτεί. Ακόμη, μπορείτε να του σερβίρετε τις γεύσεις που απορρίπτει μαζί με κάποιο αγαπημένο του φαγητό. Έτσι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δοκιμάσει (με λίγο δικό σας σπρώξιμο), αλλά και δεν θα μείνει νηστικό. Επίσης, μπορείτε να βεβαιωθείτε πως καταναλώνει την απαραίτητη ποσότητα φρούτων και λαχανικών λιώνοντάς τα μέσα στις σάλτσες και τα ντιπ ή προσφέροντάς τα σε δελεαστικά σχήματα. Τέλος, θυμηθείτε να μην πιέζετε το παιδί και να μην λαμβάνετε μέρος σε μάχες σχετικές με το φαγητό. Εάν παραπονιέται, εξηγήστε του ήρεμα και απλά πως αυτό έχετε μαγειρέψει και τίποτε άλλο και δείξτε του κάποιο φαγητό στο πιάτο του που του αρέσει.

  1. Φόβος

Σημάδια: Ο φόβος πηγάζει από την ανασφάλεια, έτσι τα ξεσπάσματα είναι πολύ συνηθισμένα όταν η μαμά και ο μπαμπάς αφήνουν για λίγες ώρες την φροντίδα του παιδιού σε κάποιον άλλο (παππού, γιαγιά, νταντά, παιδικός σταθμός κτλ.). Για να κρατήσουν κοντά τους γονείς τους τα νήπια πολλές φορές προφασίζονται πως θέλουν κάτι να τους πουν ή να τους δείξουν, πως κάτι τους τρομάζει, πως κάτι έχουν πάθει, ενώ είναι πολύ πιθανό να γίνονται ανήσυχα με απλά πράγματα.

Αντιμετώπιση: Πρέπει να προγραμματίσετε, να προγραμματίσετε και να προγραμματίσετε τον τρόπο που θα αφήσετε το μικρούλι σας στην φροντίδα κάποιου άλλου, ακόμα και αν αυτός είναι κάποιος πολύ οικείος, όπως ο παππούς του και η γιαγιά του. Αρχικά, ξεκαθαρίστε του τι έχει το πρόγραμμα της ημέρας, ώστε να είναι προετοιμασμένο, και φροντίστε ώστε να έχει κάτι το menu το οποίο να περιμένει με ανυπομονησία (π.χ. μια βόλτα στην παιδική χαρά, μια επίσκεψη συνομηλίκου του, ένα παγωτό κ.ο.κ.). Έπειτα, πείτε του πως θα γυρίσετε και πάλι πίσω (τα πολύ μικρά παιδιά δεν είναι ποτέ σίγουρα για αυτό), χαιρετήστε το και φύγετε ήρεμα αλλά γρήγορα. Μην το αφήσετε να σας παρασύρει με κλάματα, συζητήσεις και διάφορα άλλα καμώματα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να του δείξετε πως δεν αδιαφορείτε για το πώς αισθάνεται!

  1. Party γενεθλίων

Σημάδια: Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις είναι πολλές φορές δυσάρεστες στα νήπια κυρίως λόγω ζήλειας. Εάν δυσαρεστηθεί από το όλο «νταβαντούρι» που γίνεται για κάποιο άλλο παιδί μπορεί να αρχίσει να παίρνει τις τούρτες των άλλων παιδιών, να ανοίγει ξένα δώρα κτλ.

Αντιμετώπιση: Προετοιμάστε από το πρωί το παιδί για το που σκοπεύετε να πάτε. Πείτε του πως πρόκειται για τα γενέθλια του φίλου του και πως εκεί θα υπάρχουν πολλά παιδάκια για να παίξει και να περάσει καλά. Κατόπιν ρωτήστε το εάν θέλει να πάει. Μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει περίπτωση να αρνηθεί! Όταν βρίσκεστε στο party συνεχίστε να παρατηρείτε την συμπεριφορά του μικρού σας. Εάν αρχίσει να ταράζεται, κατεβείτε στο επίπεδό του και ψιθυρίστε του πως πρέπει να ηρεμήσει και να απολαύσει την ημέρα του φίλου του. Εάν, ωστόσο, το ξέσπασμα ξεκινήσει απομακρύνετέ το από τα υπόλοιπα παιδιά και βγείτε μαζί στον καθαρό αέρα για να το ηρεμήσετε. Μια αλλαγή σκηνικού πάντα αποσπά την προσοχή!

    Νήπιο που κλαίει γοερά γιατί το αγνοούν
  1. Το αγνοούν

Σημάδια: Το αίσθημα του να είναι μόνο χωρίς την αποκλειστική προσοχή σας είναι πολύ συνηθισμένη αιτία των νηπιακών ξεσπασμάτων. Κι αυτό γιατί το παιδί μεγάλωσε με τους προβολείς στραμμένους επάνω του και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν έχετε εστιασμένη την προσοχή σας πάνω του όταν μιλάτε με κάποιον ή όταν κάνετε δουλειές. Έτσι χρησιμοποιεί ότι μέσο έχει για να τραβήξει το ενδιαφέρον σας. Κάνει καπρίτσια, έχει ξεσπάσματα οργής, κλαίει, χτυπιέται στο πάτωμα κτλ.

Αντιμετώπιση: Εξηγήστε του με απλά και κατανοητά λόγια πως εκείνη τη στιγμή είστε απασχολημένη και πως θα έχετε χρόνο για εκείνο σε μερικά λεπτά. Πρέπει να κατανοήσει πως δεν μπορείτε πάντα να αφήνετε στην μέση αυτό που κάνετε για να το ικανοποιήσετε. Ωστόσο, καλό θα ήταν να του επισημάνετε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως για παράδειγμα εάν χτυπήσει. Στο αυτοκίνητο, για να το κρατήσετε απασχολημένο έχετε πάντα μαζί σας παιχνίδια ή θέματα για συζήτηση. Ζητήστε του, για παράδειγμα, να σας δείχνει τα λεωφορεία ή τα αυτοκίνητα συγκεκριμένου χρώματος, ώστε να έχει κάτι να κάνει κατά τη διαδρομή.

  1. Αλλαγή στην ρουτίνα

Σημάδια: Όταν στην καθημερινότητα του παιδιού υπάρξει κάποια αλλαγή (π.χ. μια καινούργια νταντά, ένα νέο σπίτι, ένα ταξίδι κτλ.), είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ένα ξέσπασμα οργής και δακρύων, που οφείλεται κυρίως σε μπέρδεμα. Ακόμη, πολλές αλλαγές συνηθειών συνοδεύονται και από κούραση ή βαρεμάρα, οπότε έχουμε 3 ξεσπάσματα σε 1 . Βοήθεια!

Αντιμετώπιση: Προειδοποιήστε το μικρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή και πάιξτε μαζί του το παιχνίδι της αντίστροφης μέτρησης (3 μέρες μέχρι να πάμε στο καινούργιο σπίτι…2…1… Καμία!). Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσετε χαρά και ανυπομονησία. Ωστόσο, επειδή οι αλλαγές είναι δύσκολες και για εσάς φροντίστε ώστε να κρατήσετε τα συναισθήματά σας θετικά και το ηθικό σας ψηλά! Τα παιδιά είναι πολύ καλά στο να διαβάζουν συναισθήματα και διαθέσεις, οπότε προσπαθήστε να προετοιμαστείτε καλά και να ελέγξετε κάθε ενδεχόμενο για να μην το παρασύρετε άθελά σας σε αντίδραση.