Πώς να ξεπεράσει τους φόβους του

Φόβος και φοβία νηπίου

Αναγνωρίστε τους φόβους του μικρού σας και βοηθήστε το να τους ξεπεράσει

*Με την συνεργασία του Ψυχολόγου-Life Coach, Κωνσταντίνου Περρωτή.


Παρόλο που τα μωρά γεννιούνται με στην αίσθηση του φόβου, συγκεκριμένοι φόβοι και φοβίες έρχονται στην επιφάνεια περίπου στην ηλικία του ενός έτους. Τότε η ανάπτυξη της συνείδησης του παιδιού για τον κόσμο συμπίπτει με τη μετάβαση σε νέες καταστάσεις. Έχοντας κατά νου ότι ο φόβος είναι μια βασική μορφή αυτοπροστασίας, διαβάστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μικρούλι σας να ξεπεράσει τους φόβους του όταν πρόκειται για ακίνδυνες καταστάσεις ή πράγματα.

Ο χρυσός κανόνας

Τα σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μικρό σας να ξεπεράσει έναν μεγάλο του φόβο ή μια φοβία είναι να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά του χωρίς να τα ενισχύετε. Απορρίπτοντας το συναίσθημα δεν το απαλύνετε κιόλας, συνεπώς το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε και να καθησυχάσετε το συναίσθημα του φόβου, δείχνοντας ταυτόχρονα σεβασμό. Για παράδειγμα αν το μικρό σας φοβάται τις γάτες και δείτε μια γάτα στο δρόμο μπορείτε να του πείτε ότι «η γάτα είναι ακίνδυνη, αλλά αφού δεν σου αρέσει θα μείνουμε μακριά της».

Ξεπερνώντας τον φόβο

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τους φόβους του μικρού σας ώστε να κάνετε την καθημερινότητά του λιγότερο «τρομακτική». Για παράδειγμα, αν το παιδάκι σας φοβάται τη γάτα του γείτονα αρχικά προσπαθήστε να κρατηθείτε σε απόσταση. Στη συνέχεια μιλήστε του για τη γάτα κάθε φορά που τη βλέπετε, κρατώντας το μικρό σας από το χέρι και ταυτόχρονα χαμογελώντας. Σταδιακά μπορείτε να δοκιμάσετε να πλησιάσετε το ζωάκι και το μικρό σας να σας κοιτάζει να το χαϊδεύετε. Μπορεί να νιώσει τελικά άνετα να το χαϊδέψει, ωστόσο μην το πιέσετε.

Φόβος για το σκοτάδι

Όταν ένας φόβος μετατρέπεται σε φοβία

Οι περισσότεροι φόβοι εξαφανίζονται καθώς το μικρό σας τους εξερευνεί και συνειδητοποιεί ότι δεν υφίστανται στην πραγματικότητα. Αν για παράδειγμα φοβάται το θόρυβο της ηλεκτρικής σκούπας και κάποια στιγμή αρχίσει να την επεξεργάζεται, το πιθανότερο είναι τι ο φόβος θα αντικατασταθεί από την περιέργεια. Αν, όμως, συνεχίζει να φοβάται κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές τότε πρόκειται για φοβία.

Ξεπερνώντας τις φοβίες

Όπως και με τους φόβους, έτσι και στην περίπτωση αυτή αναγνωρίστε το συναίσθημα του μικρού σας, αλλά μην το δικαιολογείτε. Καλύτερα μην αποφεύγετε να αντιμετωπίζετε το αντικείμενο της φοβίας αλλά μην πιέζετε το μικρό σας να έρθει σε άμεσα επαφή μαζί του. Επιστρέφοντας στο παράδειγμα με τη γάτα, αν το μικρό σας θέλει να το παίρνετε αγκαλιά κάθε φορά που περνάτε μπροστά της τότε σηκώστε το στην αγκαλιά σας αλλά δώστε του να καταλάβει ότι δεν το κάνετε αυτό επειδή η γάτα είναι επικίνδυνη αλλά επειδή εκείνο φοβάται.

Δοκιμάστε να εξετάσετε μήπως υπάρχει κάποια λανθάνουσα αιτία για την φοβία του μικρού σας. Μήπως είδε κάτι στην τηλεόραση που ενδυνάμωσε το φόβο του; Μήπως είναι αποτέλεσμα γενικότερης πίεσης; Έχει περισσότερους φόβους από τη στιγμή που πήγε σε παιδικό σταθμό; Αν ισχύει το τελευταίο μιλήστε στους υπεύθυνους του παιδικού σταθμού και μειώστε, εάν αυτό είναι δυνατόν, τις ώρες που συμμετέχει.

Παίδι που φοβάται

Extra tips:

  • Δώστε του λίγο χρόνο. Μπορεί το μικρό σας να είναι συγχυσμένο σε ό,τι αφορά τους κινδύνους καθώς μπορεί να μην ξεχωρίζει εύκολα στην αρχή τους πραγματικούς από τους φανταστικούς κινδύνους.
  • Να έχετε έτοιμες πολλές αγκαλιές μέχρι να αισθανθεί έτοιμο να σας δείξει ότι είναι ανεξάρτητο.
  • Αν η φοβία του μικρού σας χειροτερέψει ή αρχίσει να επηρεάζει τη ζωή του και τη ζωή όλης της οικογένειας, τότε συμβουλευτείτε το παιδίατρό σας γιατί ίσως χρειαστεί βοήθεια από κάποιον ειδικό.