Σταματήστε τα ξεσπάσματα πριν εκδηλωθούν!

Ξεσπάσματα νηπίων

5 ξεσπάσματα: Πώς να τα προβλέψετε και πώς να τα αποτρέψετε!

Όταν είσαι νήπιο προσπαθείς να μάθεις τα πάντα, να δοκιμάσεις τα πάντα, ωστόσο άλλοτε δεν σου φτάνει η ενέργεια και άλλοτε… απλά δεν γίνεται να περάσει το δικό σου. Και τότε, αρχίζεις να «ξεφεύγεις»! Βάζεις τα κλάματα, φωνάζεις, αντιμιλάς, προσπαθείς να πας ενάντια σε ό,τι πρέπει ή θέλει η μαμά ή απλώς συμβαίνει αντίθετα από την επιθυμία σου. Αυτά τα ξεσπάσματα, όμως, είναι κάποιες φορές ενοχλητικά, άλλες εκνευριστικά και κάπου κάπου επικίνδυνα. Άσε που στεναχωρείς και τους γύρω σου…

  1. Κούραση

ξέσπασμα από κούρασηΣημάδια: Τα ξεσπάσματα που συνοδεύσουν την κούραση ενός νηπίου είναι για τους ενήλικες λίγο πολύ ακατανόητα. Ποιος, άλλωστε, διανοείται να κάνει τόσα πολλά όταν είναι κουρασμένος! Όμως, όσο τα επίπεδα ενέργειας μειώνονται τόσο πιο ευερέθιστο γίνεται το μικρούλι σας. Την μία μπορεί να ζητάει αγκαλιά και την άλλη να σας ζητάει να φύγετε, την μία μπορεί να ξαπλώνει στον καναπέ αποκαμωμένο και την άλλη να τρέχει αρνούμενο να φορέσει την πιτζάμα του ή να πλύνει τα δόντια του. Επειδή, λοιπόν, η κούραση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε υπερένταση, κόψτε το «λουλούδι του κακού» πριν… ανθίσει.

Αντιμετώπιση: Καθώς η ώρα του μεσημεριανού ή βραδινού ύπνου πλησιάζει φροντίστε να φτιάξετε στο σπίτι μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Χαμηλώστε τα φώτα (εάν είναι βράδυ), βάλτε χαλαρωτική μουσική και κουλουριαστείτε μαζί στον καναπέ για να διαβάσετε μια ιστορία ή να δείτε το αγαπημένο του παιδικό. Εάν το μικρούλι σας είναι αναστατωμένο, καθίστε προσεκτικά να ακούσετε πως νιώθει, ώστε να του δώσετε να καταλάβει ότι νοιάζεστε και είστε εκεί για να το βοηθήσετε. Και όσον αφορά σε όσα πρέπει να γίνουν; Απλά φροντίστε να τα έχει κάνει από πριν ή ελπίζετε να λαγοκοιμηθεί όσο κάθεστε στον καναπέ, ώστε να ξυπνήσει με καλύτερη διάθεση.

SOS Tip: Εξοικειωθείτε με τις εκφράσεις του προσώπου του για να καταλάβετε πότε ένα ξέσπασμα κούρασης πρόκειται να εκδηλωθεί. Πολλά νήπια, για παράδειγμα, συνηθίζουν να κατσουφιάζουν, να αγριοκοιτάνε ή να τρίβουν τα μάτια τους.

  1. Πείνα

Σημάδια: Καθώς τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα μειώνονται, το βλαστάρι σας αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο οξύθυμο, κακόκεφο και παράλογο. Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε ό,τι κι αν κάνει, δεν μπορεί να αποφασίσει ανάμεσα σε εναλλακτικές που του προσφέρονται και δεν μπορεί να κατανοήσει ακόμα και τις πιο απλές εξηγήσεις.

Αντιμετώπιση: Η αντιμετώπιση είναι να κάνετε απλά έναν καλό προγραμματισμό γευμάτων. 3 μικρά γεύματα και 2 σνακ είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται το μικρό σας για να διατηρήσει την ενέργειά του. Μετά από ένα γερό πρωινό και πριν από το μεσημεριανό, έχετε έτοιμο ένα υγιεινό σνακ ( Δείτε «Τα καλύτερα σνακ για νήπια») και προσφέρετέ το στο καμάρι σας, αφού πρώτα το ρωτήσετε εάν πεινάει. Είναι πολύ σημαντικό να μάθει να ακούει το σώμα του και τα σήματα που εκείνο στέλνει! Να θυμάστε: Μην το βάζετε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο σνακ, για να αποφύγετε την σύγχυση και την αναποφασιστικότητα που δημιουργεί το αίσθημα πείνας.

  1. Αδελφική ζήλεια

Σημάδια: Εάν το άρθρο μας «Αδέλφια: Μια σχέση μετ’ εμποδίων» έφτασε λίγο αργά κοντά σας, τότε ίσως να παρατηρείτε κάποια σημάδια ζήλειας του μικρού προς το μεγάλο και τούμπλαλιν. Μήπως το ένα έλαβε «καλύτερο δώρο»; Μήπως τα παιχνίδια του μεγάλου «είναι πιο ωραία» από του μικρού; Μήπως «εμένα δεν με αγκαλιάζεις ποτέ τόσο όσο… τον Νίκο»; Εάν, ισχύει κάτι από τα παραπάνω τότε έχει έρθει η ώρα να δράσετε!

Αντιμετώπιση: Καταρχήν, αυτό που είναι σημαντικό να κάνετε είναι να διαθέτετε αποκλειστικό χρόνο σε καθένα από τα παιδιά σας, ώστε κανένα να μην μένει παραπονεμένο. Κατόπιν, είναι αναγκαίο να τα μάθετε να μοιράζονται. Πώς; Δείτε εδώ! Τέλος, εάν το ξέσπασμα είναι προ των πυλών, ζητήστε από το μικρούλι να έρθει μαζί σας να του δείξετε κάτι. Έτσι θα αποσπάσετε την προσοχή του από το «μήλον της έριδος» και θα του δώσετε κάτι που επιθυμεί περισσότερο, χρόνο με την μαμά!

  1. Αναμονή

Σημάδια: Σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει, αλλά τα νήπια απεχθάνονται ακόμα και μια δεκάλεπτη αναμονή στην στάση του λεωφορείου. Ο λόγος; Δεν έχουν ακόμα ανεπτυγμένη της αίθηση του χρόνου και ακόμα και ένα μικρό διάστημα αναμονής φαντάζει αιώνας! Εάν, λοιπόν, το δείτε νευρικό, αποσυντονισμένο, εάν κινείται συνεχώς και εάν λέει διαρκών «Όχι» σε ό,τι του προσφέρετε, τότε είναι μάλλον έτοιμο να… εκραγεί!

Ξέσπασμα αναμονής

Αντιμετώπιση: Μια πολύ καλή τακτική είναι να προειδοποιείτε το παιδί από πριν για το που πρόκειται να πάτε και πως. Εάν ξέρει πως θα χρησιμοποιήσετε λεωφορείο ή πως θα γευματίσετε έξω, τότε πιθανότατα θα προετοιμαστεί για την αναμονή στην στάση ή στο εστιατόριο. Επίσης, καλό θα ήταν να φροντίσετε να έχετε μαζί σας μια σακούλα με παιχνίδια για να απασχοληθεί. Εάν το τελευταίο δεν γίνεται ή σε περίπτωση που πάνω στην φούρια σας το ξεχάσατε, ένα χαρτί και ένα μολύβι αρκεί. Δείτε 8 εύκολα και διασκεδαστικά παιχνίδια με χαρτί και μολύβι εδώ. Τέλος, εάν δεν προφτάσετε και βρίσκεστε σε κάποιον κλειστό χώρο, πάρτε το παιδί σας και βγείτε για λίγο στον καθαρό αέρα (φυσικά εάν δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσετε την σειρά σας).

  1. Βαρεμάρα

Σημάδια: Τα νήπια χάνουν συχνά το ενδιαφέρον τους και βαριούνται όταν βρίσκονται στο σπίτι χωρίς να έχουν κάτι να κάνουν. Ειδικά τις βροχερές μέρες (ευτυχώς θα λείψουν για μερικούς μήνες) που νιώθουν σαν να έχουν «κολλήσει» στο σπίτι με παιχνίδια που έχουν ξαναδεί. Θα καταλάβετε πως πλησιάζει «καταιγίδα» όταν δείτε το καμάρι σας να γίνεται ιδιαίτερα νευρικό και να αναστατώνετε με τα παιχνίδια του (τα χτυπάει, τα σπρώχνει με δύναμη κτλ.).

Αντιμετώπιση: Εάν γνωρίζετε πως σας περιμένει και τους δύο μια μακριά μέρα μέσα στο σπίτι, προγραμματίστε από πριν ώστε να έχει πολλά πράγματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί. Παλιά και νέα παιχνίδια ή μια ιδέα που θα ξεσηκώσετε από τις «Δραστηριότητες» του parentips είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε. Ακόμη, μπορείτε να καλέσετε κάποιο άλλο παιδάκι σπίτι σας, ώστε να παίξουν μαζί. Τέλος, ο αποπροσανατολισμός είναι πάντα ένα καλό όπλο στα χέρια των γονιών. Χτυπήστε το κουδούνι της εξώπορτας ή καλέστε από το κινητό το σταθερό σας τηλέφωνο και αποφορτίστε την κατάσταση!

Συνεχίζεται…