Τα παιχνίδια… του φόβου!

Φοβάται τα παιχνίδια

Πολλοί γονείς έρχονται αντιμέτωποι με έναν παράξενο παιδικό φόβο• τον φόβο για τα παιχνίδια! Εάν και το δικό σας παιδί οπισθοχώρησε τρομαγμένο ή έμπηξε τα κλάματα στην θέα ενός Στρούμφ μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε την κατάσταση!

Οι περισσότεροι από εσάς πιστεύετε πως το παιχνίδι είναι εγγεγραμμένο στον γενετικό κώδικα των παιδιών, απλώς και μόνο επειδή τα περισσότερα λατρεύουν να παίζουν. Κι όμως, το παιχνίδι είναι μια ακόμη νέα πληροφορία που τα παιδιά πρέπει να επεξεργαστούν πριν την υιοθετήσουν ως συμπεριφορά. Έτσι, η επαφή με τα παιχνίδια πρέπει να γίνει σταδιακά. Εάν κάποια μέρα του παρουσιάσετε ένα αρκουδάκι που κινείται μηχανικά και παράγει ήχους είναι λογικό να το τρομάξετε. Ένα παιχνίδι που στα μάτια ενός παιδιού δείχνει απειλητικό δεν είναι και ο καλύτερος σύντροφος.

Εάν και το δικό σας παιδί έχει αναπτύξει φόβο για ένα ή περισσότερα από τα παιχνίδια του, μην απελπίζεστε. Υπάρχει τρόπος να το βοηθήσετε να ξεπεράσει την αρχική του αντίδραση και να αγαπήσει αυτό που με τόση αγάπη επιλέξατε να του χαρίσετε.

Να, λοιπόν, τα πέντε απλά βήματα:

  1. Κατανοήστε και μην αντιμετωπίζετε τον φόβο του με ελαφρότητα. Ίσως σας φαίνεται ανόητο και παράλογο, όμως μην ξεχνάτε πως για το παιδί σας οι φόβοι του είναι πραγματικοί και σοβαροί. Εάν δείτε το παιχνίδι από την δική του οπτική γωνία θα μπορέσετε να συνειδητοποιήσετε τι προκάλεσε τον φόβο. Μόλις καταλάβετε την «πηγή του κακού», ίσως μπορέσετε να το παρουσιάσετε με διαφορετικό τρόπο.
  2. Καθησυχάστε το και ενθαρρύνετε το. Είναι σημαντικό να του δείξετε πως το καταλαβαίνετε. Δείξτε του πως συνειδητοποιείτε πως είναι να σε φοβίζει κάτι.
  3. Προσφέρετέ του μια αίσθηση ασφάλειας. Πάρτε το αγκαλιά και συμπαρασταθείτε του στο να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο τον φόβο του.
  4. Εάν, ωστόσο, το μικρούλη σας στην θέα του παιχνιδιού παραμένει απαρηγόρητο καλό θα ήταν να κρύψτε το παιχνίδι μέχρι να μεγαλώσει λίγο περισσότερο. Είναι πιθανό μετά από λίγο καιρό να έχει αποκτήσει επιπλέον θάρρος και να μην τρομάζει πια.
  5. Μην πανικοβάλλεστε. Ο φόβος για τα παιχνίδια συνήθως παρέρχεται στην ηλικία των τριών. Πριν το καταλάβετε θα φανερωθεί μπροστά σας ένα ατρόμητο νήπιο και όλες αυτού του είδους οι φοβίες θα αποτελέσουν μακρινό παρελθόν.

Εάν ο φόβος του δεν φύγει με τον καιρό αλλά, αντίθετα, χειροτερέψει ή επεκταθεί και σε άλλες εκφάνσεις της καθημερινότητας, καλό θα ήταν να ζητήσετε την βοήθεια του παιδιάτρου. Μπορεί να υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα φοβίας ή αγχωτικές ανωμαλίες. Η ιατρική βοήθεια είναι επίσης αναγκαία και θεμιτή στην περίπτωση που το παιδί αντιδρά τόσο έντονα στο παιχνίδι που το φοβίζει, που είναι αδύνατο να ηρεμήσει.