Αυτοπεποίθηση στο maximum!

Όμορφο αγόρι

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και η αυτοπεποίθηση χτίζονται από μικρή ηλικία.

Δείτε πως θα βοηθήσετε το μικρό σας να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις ικανότητες του όταν βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση ή όταν μαθαίνει κάτι καινούργιο. Ακολουθήστε τις συνταγές μας για να μεγαλώσετε παιδιά γεμάτα αυτοπεποίθηση.


Τι σημαίνει έχω αυτοπεποίθηση

Το να έχει το μικρό σας αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι γνωρίζει πως είναι φυσιολογικό να κάνει λάθη. Όταν γίνει κάποιο λάθος ή κάποια ζημιά φροντίστε να μην αντιδράτε σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου, αλλά αφήστε το να το αντιμετωπίσει βρίσκοντας την κατάλληλη λύση. Εάν δυσκολευτεί, να είστε εκεί για να το βοηθήσετε! Με αυτόν τον τρόπο το μικρό σας θα μάθει να μη χάνει την αυτοπεποίθησή του όταν κάτι πάει στραβά. Για παράδειγμα αν το μικρό σας ζωγραφίζει και ρίξει κάτω το ποτηράκι με το νερό, είναι σημαντικό να μην νευριάσετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αλλάξει ρούχα και να μαζέψει τα νερά. Έτσι την επόμενη φορά θα είναι πιο προσεκτικό.

Αντιμετωπίζοντας μια πρόκληση

Νήπιο που ανεβαίνει σκάλαΗ ικανοποίηση που θα νιώσει το μικρό σας αν καταφέρει να κάνει κάτι που πριν δεν μπορούσε, το μαθαίνει ότι μπορεί να κατορθώσει κάποια πράγματα μετά από προσπάθεια. Αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να το βοηθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Μην πιέζετε το μικρό σας να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Αν φοβάται, καθησυχάστε το λέγοντας του πως μπορεί να το δοκιμάσει την επόμενη φορά. Αν φοβάται επειδή είναι μια κατάσταση στην οποία δεν έχει ξαναβρεθεί – όπως για παράδειγμα να κολυμπήσει στη θάλασσα – καθησυχάστε τους φόβους του και εξηγήστε του ότι είναι μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα που σίγουρα θα του αρέσει.
  • Χρησιμοποιήστε θετικές παραινέσεις για να ενθαρρύνετε το μικρό σας να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Αντί για τα «μην το κάνεις αυτό» ή «πρόσεχε» μπορείτε να πείτε «συγκεντρώσου σε αυτό που κάνεις και θα πάνε όλα μια χαρά». Το μικρό σας θα αισθανθεί ότι έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.


Μαθαίνοντας κάτι καινούργιο

Καθετί καινούργιο που μαθαίνει το παιδί σας είναι και ένα σκαλοπάτι προς την ανεξαρτησία. Η διαδικασία αυτή ξεκινάει από πολύ νωρίς, όταν ακόμα είναι μωρό, όταν για παράδειγμα μαθαίνει να πίνει μόνο του νερό από το ποτηράκι του. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι οι ικανότητες για να κάνει κάποιος κάτι καινούργιο δεν εμφανίζονται εξ ουρανού για αυτό και πρέπει να δείχνετε στο μικρό σας πώς να κάνει κάτι. Πώς θα το βοηθήσετε;

Νήπιο που ξεπερνάει τα εμπόδια

  • Αντισταθείτε στην παρόρμηση να ολοκληρώσετε μια εργασία ή μια δραστηριότητα για λογαριασμό του παιδιού σας, καθώς αυτό θα είναι ένας λόγος για να χάσει την αυτοπεποίθησή του.
  • Ακόμα και αν δεν πετύχει, πάντα επιβραβεύετε τις προσπάθειές του.
  • Αν κάτι του φαίνεται δύσκολο ή περίπλοκο, όπως για παράδειγμα να κουμπώσει τα κουμπιά στη ζακέτα του ή να δέσει τα κορδόνια στα παπούτσια του, επιβραβεύστε την προσπάθεια και πείτε του ότι μπορεί να δοκιμάσει ξανά την επόμενη μέρα.


Extra tips
:

  • Αν έχετε παραπάνω από ένα παιδί, προσπαθήστε να περνάτε χρόνο με το καθένα από αυτά μόνο του, ακόμα και αν είναι για 10 λεπτά την ημέρα. Έτσι τα παιδιά σας θα νιώθουν ξεχωριστά.
  • Μην συγκρίνετε το μικρό σας με άλλα παιδιά, ακόμα και αν πρόκειται για τα αδέρφια του.
  • Μην ξεχνάτε να το αναφέρετε στο παιδί σας αν σας βοήθησε κάπου ή αν έκανε κάτι καλό.
  • Σιγουρευτείτε ότι επιβραβεύετε τις τόσο τις προσπάθειες όσο και τις επιτυχίες του.
  • Καθησυχάστε το μικρό σας όταν πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα δραστηριότητα ή να κάνει κάτι που φαίνεται δύσκολο για πρώτη φορά. Ζητήστε του να δοκιμάσει, αλλά εάν διστάσει ή δεν τα καταφέρει, μην το πιέζετε. Προτείνετέ του να δοκιμάσει μια άλλη στιγμή!