Πολεμήστε τους φόβους του

Πολεμήστε τους φόβους του

Πώς να βοηθήσετε το νήπιο όταν φοβάται υπερβολικά

*Με τη συνεργασία του Ψυχολόγου-Life Coach, Κωνσταντίνου Περρωτή.


Το μικρό σας φοβάται υπερβολικά; Τους λύκους που κρύβονται στο επόμενο στενό από το σπίτι σας, τα φαντάσματα που κατοικούν κάτω από το κρεβάτι του, το σκοτάδι ή το πώς θα σας αποχωριστεί; Ακόμα και αν δεν σας εκμυστηρεύεται τους φόβους του, διαβάστε τα σημάδια: διστάζει να κάνει κάτι συνηθισμένο, όπως να παίζει έξω, καταφεύγει σε συνήθειες που το ηρεμούν, όπως να πιπιλάει το δάχτυλό του περισσότερο από άλλα παιδιά της ηλικίας του. Φυσικά θα αναρωτιέστε αφενός αν εσείς ευθύνεστε για τους φόβους που έχουν γεννηθεί στο μικρό σας, αφετέρου αν υπάρχει τρόπος να το βοηθήσετε.


Φόβοι και νήπιο

Καταρχάς ορισμένοι από τους φόβους ειδικά στην προσχολική ηλικία (ακόμα και αν πρόκειται για το φόβο των φαντασμάτων) είναι φυσιολογικοί αρκεί να μην διαρκούν πάνω από μερικές εβδομάδες και μην επηρεάζουν καταλυτικά την καθημερινότητα του παιδιού σας.

Όσο γιατί κάποια παιδιά φοβούνται ή αγχώνονται περισσότερο από άλλα έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία τους (αν είναι ντροπαλά είναι πιο πιθανό να είναι πιο ευαίσθητα και πιο αγχωμένα) αλλά και με το πρότυπο του γονέα: αν εσείς είστε αγχωμένοι και φοβάστε πιθανόν και το μικρό σας να ακολουθήσει το παράδειγμά σας. Επειδή, όμως σε όλα τα προβλήματα υπάρχει και λύση, πάρτε μερικές ιδέες για το πώς να βοηθήσετε το μικρό σας να ξεπεράσει τους φόβους του.


Do

  • Παραμείνετε ήρεμοι και αντιμετωπίστε την κατάσταση θετικά. Αν είστε υπερπροστατευτικοί και φοβάστε με το παραμικρό, πρέπει να ελαττώσετε τις Φοβισμένο παιδίπροειδοποιήσεις τύπου «πρόσεχε στην τσουλήθρα, μην πέσεις και χτυπήσεις» γιατί με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται το άγχος του παιδιού σας χωρίς να το συνειδητοποιείτε. Αντιθέτως πείτε του να περάσει καλά παίζοντας στην τσουλήθρα και ότι θα είστε κοντά για ότι χρειαστεί.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να χαλαρώσει όταν αντιμετωπίζει καταστάσεις που το τρομάζουν ή το αγχώνουν με ασκήσεις αναπνοής (δείτε παρακάτω).
  • Αναγνωρίστε το γεγονός ότι μπορείτε να κάνετε πολλά για να βοηθήσετε το παιδί σας, απλά με το να είστε κοντά του. Aν το μικρό σας αγχώνεται στο παιδικό party ενός συμμαθητή του, μπορεί να νιώσει καλύτερα αν μείνετε και εσείς εκεί. Αν πάει σε κάποια party γενεθλίων μαζί σας μπορεί στη συνέχεια να βρει το κουράγιο να πάει σε κάποιο και μόνο του.


Don’t

  • Μην εκνευρίζεστε αν το μικρό σας διστάζει να κάνει κάτι επειδή φοβάται. Αυτό που χρειάζεται είναι να το υποστηρίξετε και να το κάνετε να νιώσει ασφαλές. Ωστόσο, μην το παρακάνετε με τα «όλα θα πάνε καλά», «θα τα καταφέρεις» γιατί μπορεί να το κάνετε να νιώσει περισσότερο άγχος.
  • Μην αφήνετε το μικρό σας να αποφύγει καθετί που το αγχώνει ή καθετί που φοβάται. Το άγχος και ο φόβος τείνει να κορυφώνεται στην αρχή μιας νέας κατάστασης ενώ στη συνέχεια μετριάζεται. Αν καταφέρετε να βοηθήσετε το μικρό σας να περάσει το στάδιο του υπερβολικού φόβου και άγχους αντιμετωπίζοντας την αρχή μιας κατάστασης, είναι πιθανόν να έχει μια θετική εμπειρία στη συνέχεια.
  • Μην προσπαθείτε να πείσετε το μικρό σας ότι οι φόβοι του είναι ανυπόστατοι γιατί τότε εκείνο θα προσπαθεί να σας αποδείξει ότι είναι πραγματικοί. Αντιθέτως βοηθήστε το να σκεφτεί τα πράγματα πιο ρεαλιστικά. Αν, για παράδειγμα, φοβάται ότι θα πεθάνετε, εξηγήστε του ότι είστε πολύ υγιής και ότι προσέχετε τον εαυτό σας.
  • Αν παρόλα αυτά θεωρείτε ότι οι φόβοι του μικρού σας είναι υπερβολικοί τότε μιλήστε με τον παιδίατρο σας για να σας συμβουλέψει σε περίπτωση που το μικρό σας χρειάζεται ειδική βοήθεια.

Άσκηση χαλάρωσης

Η άσκηση αναπνοής για χαλάρωση δεν λειτουργεί αν την εισάγετε κατά τη διάρκεια μιας αγχώδους κατάστασης. Το παιδί σας χρειάζεται να κάνει εξάσκηση ώστε να αποτελεί φυσική αντίδραση για αυτό κάθε φορά που αγχώνεται.

  1. Παίρνει βαθιά ανάσα
  2. Την κρατάει μετρώντας μέχρι το πέντε
  3. Εκπνέει από το στόμα
  4. Επαναλαμβάνει.

Δείτε ακόμα: «Πώς να ξεπεράσει τους φόβους του» και «Πότε το άγχος και οι φόβοι οδηγούν σε διαταραχές;».