Παιδιά με θάρρος

Θαρραλέο παιδί

Πώς θα εμφυσήσετε φυσικό και ψυχικό θάρρος στο παιδί σας για να αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις

Το να έχει κανείς θάρρος δεν σημαίνει ότι δεν φοβάται. Απλώς ακόμα κι αν φοβάται προχωράει μπροστά κάνοντας αυτό που θεωρεί σωστό. Σήμερα δίνεται μεγαλύτερη σημασία στο ψυχικό παρά στο φυσικό θάρρος και η αλήθεια είναι ότι η κουλούρα μας θα δοκιμάζει τα παιδιά περισσότερο σε ότι αφορά το ψυχικό τους σθένος. Εάν θέλετε, λοιπόν, να μεγαλώσετε ένα παιδί με πολλά… κουράγια, συνεχίστε να διαβάζετε για να δείτε πώς να το ενθαρρύνετε σε διάφορες περιστάσεις.

Αν το μικρό σας φοβάται το σκοτάδι ή τη διανυκτέρευση σε κάποιο σπίτι φίλων, για να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει το φόβο του:

  • Μην το πιέζετε να παίρνει ρίσκα αν δεν αισθάνεται έτοιμο για αυτό.
  • Παραμείνετε ήρεμοι και κατανοήστε τα συναισθήματά του
  • Καθησυχάστε το ότι θα το κρατάτε εσείς ασφαλές
  • Βοηθήστε το μικρό σας να λύνει τα προβλήματα. Θα βοηθούσε, λόγου χάρη, να του λέγατε ότι μπορεί να σας τηλεφωνήσει αν είναι ανάγκη να διανυκτερεύσει σε κάποιο φίλο σας, και αισθανθεί ανασφάλεια.
  • Βοηθήστε το μικρό σας να μετατρέψει τον φόβο σε έξαψη και πάθος, καθώς αυτά τα δύο συσχετίζονται. Ένας εύκολος τρόπος για να το καταφέρετε είναι ο αθλητισμός, ο οποίος συχνά θέτει προκλήσεις που προκαλούν ταυτόχρονα εγρήγορση, επιθυμία και φόβο.


Ψυχικό σθένος

Παιδιά με θάρροςΤο ψυχικό σθένος είναι πιο περίπλοκο. Καταρχάς δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε. Είναι κάτι το οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε, να καλλιεργήσουμε και να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε μέσα από τη δοκιμή και τα λάθη, αντιμετωπίζοντας καταστάσεις που μας τρομάζουν, επιλέγοντας το σωστό και βλέποντας ότι μπορεί να λειτουργήσει.

Η αντίδραση του παιδιού σας σε δύσκολες καταστάσεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εσάς, τους γονείς του. Δεν φτάνει μόνο να του διδάξετε το σωστό και το λάθος, αλλά να αποτελέσετε το παράδειγμα για να αντιδράει με θάρρος σε δύσκολες καταστάσεις. Κάντε το παρακάτω τεστ για τον εαυτό σας το οποίο μπορεί να προβλέψει τον χαρακτήρα του παιδιού σας.

  • Αν ο ταμίας σε ένα κατάστημα σας δώσει περισσότερα ρέστα τον ενημερώνετε; Ναι/Όχι
  • Παραδέχεστε στο παιδί σας ότι κάνατε κάποιο λάθος; Ναι/Όχι
  • Αν το παιδί σας συμμετέχει σε μια ομάδα, έχετε πει ποτέ στον προπονητή ότι το παιδί που κάθεται διαρκώς στον πάγκο θα πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να παίζει έστω και λίγο σε κάθε παιχνίδι; Ναι/Όχι
  • Αφήνετε περιθώριο στο παιδί σας να παραδεχτεί ότι έκανε κάποιο λάθος, ακόμα και μεγάλο ή αισθάνεται ότι χρειάζεται να σας λέει ψέματα; Το πρώτο/Το δεύτερο
  • Υποστηρίζετε το παιδί σας όταν πιστεύει πως ένας ενήλικας έχει κάνει λάθος και το βοηθάτε να επιχειρηματολογήσει πάνω σε αυτό; Ναι/Όχι
  • Τι κάνετε όταν ανακαλύπτετε ότι το μικρό σας βούτηξε κάτι από το οδοντιατρείο που επισκεφθήκατε τις προάλλες; Εσείς παίρνετε ένα περιοδικό που σας αρέσει ή γραφική ύλη από το γραφείο σας; Ναι/Όχι
  • Αρνείστε να κάνετε κάτι που σας ζητάει το αφεντικό σας αν θεωρείτε ότι είναι ανήθικο ή λάθος; Ναι/Όχι
  • Ενδιαφέρεστε για τους συνανθρώπους σας και τι κάνετε στην πράξη για αυτό;
  • Λέτε ψέματα για να πετύχετε κάτι ως προς το συμφέρον σας; Ναι/Όχι


Συμπερασματικά, για να διδάξετε το παιδί σας να έχει ψυχικό σθένος θα πρέπει καταρχάς να αναπτύξετε το δικό σας. Δεύτερον, πρέπει να δώσετε προσοχή σε κάθε ευκαιρία που σας δίνετε για να διδάξετε κάτι. Τέλος, έχετε κατά νου ότι τα παιδιά αναπτύσσουν το θάρρος καθώς ωριμάζουν. Μην απογοητεύεστε αν το μικρό σας δεν επιδεικνύει το ψυχικό σθένος που θα θέλατε. Απλά δώστε του χρόνο.