Ξορκίστε τους εφιάλτες

Ξορκίστε τους εφιάλτες

Αναγνωρίστε πότε το μικρό σας βλέπει εφιάλτες και μάθετε πώς να το καθησυχάζετε όταν φοβάται να ξανακοιμηθεί.

Αν το μικρό σας δεν σας πει ότι είδε ένα άσχημο όνειρο, είναι δύσκολο να καταλάβετε για ποιο λόγο είναι ανήσυχο ή τρομαγμένο. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που μπορούν να κάνουν ένα νήπιο να ξυπνήσει μέσα στη νύχτα. Κάποια παιδιά ενδέχεται να ξυπνούν και να αναζητούν τους γονείς τους για να τα καθησυχάσουν γιατί δεν έχουν μάθει να το κάνουν από μόνα τους. Κάποια μπορεί να ξυπνούν επειδή είναι αδιάθετα ή νιώθουν για κάποιο λόγο δυσφορία. Αλλά αν το μικρό σας γενικά κοιμάται φυσιολογικά και ένα βράδυ ξυπνήσει ξαφνικά κλαίγοντας, μοιάζει τρομαγμένο και αρνείται να ξαναπέσει στο κρεβάτι του, πιθανόν να έχει δει εφιάλτη. Συνήθως αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της νύχτας, όταν είναι πιο πιθανό να έχει εισέλθει στη φάση του ύπνου που βλέπει τα όνειρα.

Μια άλλη διαταραχή του ύπνου που μπορεί να μοιάζει με τους εφιάλτες είναι ο νυχτερινός τρόμος, που συνήθως λαμβάνει χώρα στην αρχή του ύπνου και είναι πιο σπάνια. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου νυχτερινού τρόμου το παιδί παραμένει κοιμισμένο βαθιά, χωρίς όνειρα, είναι πολύ ταραγμένο ενώ είναι δύσκολο να το ησυχάσετε. Μετά από το επεισόδιο, ροχαλίζει και δεν θυμάται το περιστατικό το επόμενο πρωί.    

Γιατί βλέπει εφιάλτες

Οι εφιάλτες του μικρού σας είναι πολύ πιθανόν να συνδέονται με κάτι που συνέβη πριν πέσει για ύπνο, όπως μια ιστορία που το τρόμαξε ή κάτι που είδε στην τηλεόραση. Το άγχος επίσης μπορεί να δημιουργήσει εφιάλτες. Ειδικά για ένα παιδί που βιώνει έντονα το άγχος του αποχωρισμού, μπορεί να είναι πολύ ανήσυχο όταν πρέπει να πάει στο δωμάτιό του για να κοιμηθεί μόνο του.

Εφιάλτες νηπίου

Πώς να το βοηθήσετε

Πηγαίνετε να καθησυχάσετε το μικρό σας όταν κλαίει. Η ασφάλεια που του παρέχετε με τη φυσική σας παρουσία είναι πολύ σημαντική, συνεπώς κρατήστε του το χέρι ή χαϊδέψτε το απαλά στην πλάτη. Ελέγξτε ακόμα αν η αγαπημένη του κούκλα είναι κοντά του ή αν το φωτάκι νυκτός είναι αναμμένο. Αν πάρετε το μικρό σας στο κρεβάτι σας για να το ηρεμήσετε έχετε κατά νου ότι θα δημιουργήσετε μια συνήθεια που θα είναι δύσκολο να την σταματήσετε στη συνέχεια. Μιλήστε στο παιδί σας για τους εφιάλτες αν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να καταλαβαίνει τι του λέτε. Απλά θυμηθείτε ότι το να του λέτε «ήταν μόνο ένα όνειρο» δεν το καθησυχάζετε αρκετά, μιας και τα νήπια δεν κατανοούν ακριβώς τη διαφορά ανάμεσα στα όνειρα και την πραγματικότητα.

Πρόληψη

Δεν είναι σίγουρο ότι μπορείτε να προλαμβάνετε τους εφιάλτες αλλά είναι αρκετά πιθανό να τους μειώσετε αν ακολουθείτε μια συγκεκριμένη διαδικασία πριν από τον ύπνο που μπορεί να ηρεμήσει το μικρό σας. Για παράδειγμα ένα ζεστό μπάνιο, ένα όμορφο παραμύθι, ένα ευχάριστο τραγούδι. Φροντίστε επίσης να έχετε ένα φως αναμμένο τη νύχτα.

SOSTip: Αν το παιδί σας βλέπει συνέχεια εφιάλτες και φοβάται υπερβολικά να πάει στο κρεβάτι του συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Υπάρχει περίπτωση τα επαναλαμβανόμενα άσχημα όνειρα να δείχνουν ότι κάτι άσχημο συμβαίνει ή νιώθει όταν είναι ξύπνιο.