Είναι λίγο ντροπαλό!

Tips βοήθειας για το ντροπαλό νήπιο

Με λίγη ώθηση θα νιώθει πιο άνετα στις κοινωνικές συναναστροφές

Δεν αλληλεπιδρά εύκολα με τα υπόλοιπα παιδάκια και γενικά με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζει, ενώ συνήθως κρύβεται πίσω σας ή παραμένει κοντά σας σε δημόσιους χώρους. Το μικρό σας είναι ντροπαλό και φυσικά τίποτα κακό δεν υπάρχει σε αυτό. Για να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να είναι πιο άνετο στις κοινωνικές συναναστροφές, αρκεί μια μικρή βοήθεια από την πλευρά σας και καθόλου πίεση!

Οργανώστε συναθροίσεις για παιχνίδι στο σπίτι σας. Ίσως λειτουργεί καλύτερα σε ομαδικά παιχνίδια που είναι πιο ήρεμα, όπως η ζωγραφική ή ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στο σπίτι και όχι σε αυτά που περιλαμβάνουν έντονη κίνηση, όπως π.χ. οι μουσικές καρέκλες. Φροντίστε να οργανώνετε συναθροίσεις για πιο ήρεμες δραστηριότητες που να ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του μικρού σας και να καλείτε άλλα παιδιά στο δικό σας σπίτι για να νιώθει πιο άνετα αφού θα βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον.

Καθησυχάστε το. Συνήθως νιώθει άγχος όταν βρεθεί ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζει καλά και θα κοιτάξει εσάς για να το κατευθύνεται αλλά και να του δώσετε κουράγιο. Χαμογελάστε του καθησυχαστικά και μιλήστε του ζεστά όταν είστε μαζί με άλλους ανθρώπους, για να του δείξετε ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβάται. Μην το πιέσετε να μιλήσει στους γύρω του και αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς μπροστά του «είναι ντροπαλό», «φοβάται» κ.λπ.

Προετοιμάστε το για το προνήπιο ή το νηπιαγωγείο.Αν αισθάνεται νευρικότητα όταν περιβάλλεται από άλλους και μάλιστα αγνώστους ή δεν προσαρμόζεται εύκολα σε νέες καταστάσεις, ίσως χρειαστεί να το προετοιμάσετε από πολύ νωρίτερα για το προνήπιο ή το νηπιαγωγείο. Συζητήστε μαζί του τι έχει να περιμένει και φροντίστε να το αφήνετε συχνά στη φροντίδα συγγενών και φίλων όταν έχετε δουλειές για να συνηθίζει κάποιες ώρες την απουσία σας.

Ενθαρρύνετε τις προσπάθειές του. Αν λάβει μέρος σε μια δραστηριότητα ή σε ένα παιχνίδι με άλλα παιδιά, το οποίο συνήθως απέφευγε, είναι σημαντικό να επισημάνετε το θάρρος του και την προσπάθειά του. Όχι μόνο θα ενισχύσετε την εμπιστοσύνη του αλλά θα το κάνετε χαρούμενο. 

Διαβάστε ακόμα: «Μετριάστε την ντροπή»