Νηπιακά ξεσπάσματα: 7 φράσεις να πείτε στον εαυτό σας

Νηπιακά ξεσπάσματα: 7 φράσεις να πείτε στον εαυτό σας

Τι πρέπει να θυμάστε να λέτε στον εαυτό σας όταν το μικρό σας ξεσπά

Έχετε διαβάσει κάθε πιθανή συμβουλή και έχετε αποφασίσει τις τακτικές που θα ακολουθήσετε σε περίπτωση που το μικρό σας εκδηλώσει τα πρώτα του ξεσπάσματα, αλλά όταν αυτό συμβαίνει στην πράξη δεν ξέρετε πώς να αντιδράσετε! Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία για να καταφέρετε να ξεπεράσετε τον σκόπελο εν μέσω φωνών και κλάματος αλλά και αρκετή εξάσκηση για να δείτε ποια από όλες τις λύσεις φέρνει αποτέλεσμα. Για έξτρα βοήθεια σας προτείνουμε 7 πράγματα που θα λέτε στον εαυτό σας κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος, κάτι σαν μαγικά όπλα που θα επισπεύσουν την λήξη του επεισοδίου.

  1. «Πρόκειται για κάτι φυσιολογικό». Ακόμα και αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν το μικρό σας που μέχρι πριν λίγο σας αγκάλιαζε και σας μίλαγε γλυκά να μετατραπεί σε λίγα λεπτά σε σωστό διαολάκι, τα ξεσπάσματα που συνοδεύονται από φωνές, στριγκλιές και κλάματα είναι φυσιολογικό χαρακτηριστικό ενός νηπίου. Κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος το μικρό σας εκφράζει αυτό που νιώθει με τον πιο άμεσο και βασικό τρόπο. Δεν έχει αναπτύξει ακόμα την ικανότητα να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και να εκφράζεται με τρόπους που είναι αποδεκτοί από τα μεγαλύτερα παιδιά ή τους ενήλικες. 
  2. «Πάρε ανάσες».Επειδή το τελευταίο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να ανεβάσετε και εσείς τους τόνους και να συναγωνίζεστε ποιος θα φωνάζει περισσότερο, διαχειριστείτε την ένταση με την βοήθεια των αναπνοών. Κάντε εισπνοή μετρώντας μέχρι το 5 και εκπνεύστε μετρώντας μέχρι το 10 για να διατηρήσετε την ηρεμία σας. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε πιο εύκολα την κατάσταση.
  3. «Είναι απλά μια παρορμητική αντίδραση».Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι εκείνες τις στιγμές το μικρό σας αντιδρά παρορμητικά. Η αιτία της αντίδρασής του ενδέχεται να είναι η κούραση, η πείνα, η ανία ή όλα τα παραπάνω και αυτός είναι ο τρόπος του για να τα εκφράσει. 
  4. «Θέλει το κοινό του!»Πώς θα φαινόταν αν αντιμετωπίζατε το ξέσπασμα σαν μια μικρή παράσταση με εσάς θεατή; Αφενός είναι σημαντικό να δείξετε κατανόηση (διότι αν η αιτία του ξεσπάσματος είναι η κούραση, θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε άμεσα) αφετέρου να αγνοήσετε το ξέσπασμα που θυμίζει παράσταση μπροστά σε κοινό, ακόμα και αν το κοινό είστε μόνο εσείς. Εστιάστε την προσοχή σας σε κάτι άλλο προσπαθώντας να αποσπάσετε και τη δική του προσοχή με σκοπό να το ηρεμήσετε.
  5. «Τραλαλαλαλά…» Αν κάποιο επιφώνημα – φράση – ήχος τέτοιου τύπου λειτουργεί ευεργετικά στην ψυχολογία σας και σας βοηθάει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, αρχίστε να το επαναλαμβάνετε είτε από μέσα σας.
  6. «Υπάρχουν πολλοί που θα είναι επικριτικοί, αλλά έχει σημασία;»Επειδή το μικρό σας δεν επιλέγει το μέρος που θα ξεσπάσει σε φωνές ή κλάματα και έχει συμβεί πολλές φορές να έχετε αναστατώσει το σούπερ μάρκετ, το εστιατόριο, το κατάστημα ή την παιδική χαρά καταρχήν μην δίνετε σημασία σε όσους σας κατακρίνουν ή εκνευριστούν με το μικρό σας. Γιατί η ντροπή που ενδεχομένως νιώσετε ή η πίεση από τον περίγυρο είναι πιθανό να λειτουργήσει ανασταλτικά στην προσπάθειά σας να ηρεμήσετε το μικρό σας. Δεύτερον σκεφτείτε ποια μέθοδο θα ακολουθήσετε για να προλάβετε ή να μειώσετε την ένταση του ξεσπάσματος σε δημόσιο χώρο, γιατί οι τακτικές που χρησιμοποιείτε στο σπίτι (π.χ. δεν δίνετε σημασία και εστιάζετε την προσοχή σας αλλού) δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν εξίσου επιτυχημένα και έξω.
  7. «Μείνε δυνατός/ή». Αναμφίβολα είναι δύσκολο και χρειάζεται μεγάλες δόσεις ψυχραιμίας αλλά προσπαθήστε να μην ενδώσετε στο ξέσπασμα για να μην ανακύψουν μελλοντικά προβλήματα συμπεριφοράς, δηλαδή επαναλαμβανόμενα ξεσπάσματα για τους ίδιους ή παρόμοιους λόγους. Το νήπιο πρέπει να μάθει να μην περιμένει κάποιου είδους επιβράβευση, ως απόρροια του ξεσπάσματος, ακόμα και αν αυτή είναι αρνητική (π.χ. όταν του λέτε φωνάζοντας «σταμάτα τώρα») γιατί αλλιώς θα το υιοθετήσει ως πρακτική. Ωστόσο είναι φυσικό κάποιες στιγμές και να αμφιταλαντευτείτε και να ενδώσετε. Μην αισθάνεστε τύψεις αλλά μην σταματήσετε και να προσπαθείτε για το αντίθετο. Καμιά φορά πάλι αξίζει τον κόπο να ακούσετε πιο προσεκτικά το κλάμα και τις φωνές του, γιατί ίσως αφορούν σε κάτι που μπορείτε πολύ εύκολα να διορθώσετε.