Άμεση σχέση στις αντιδράσεις των γονιών και τα ξεσπάσματα θυμού των νηπίων δείχνει έρευνα στις ΗΠΑ.
Περισσότερα ξεσπάσματα θυμού τείνουν να έχουν τα νήπια των οποίων οι γονείς αντιδρούν υπερβολικά ή εκνευρίζονται εύκολα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Τμήμα Επιστημών Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογένειας του Πανεπιστημίου του Oregonκαι δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Development and Psychopathology». Οι ερευνητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά υιοθετημένων παιδιών ηλικίας 9, 18 και 27 μηνών και των οικογενειών τους σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ και ανέλυσαν, παράλληλα, γενετικές πληροφορίες των παιδιών και των φυσικών τους γονέων.
- Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα παιδιά των οποίων οι θετοί γονείς είχαν την τάση να αντιδρούν υπερβολικά (π.χ. θύμωναν πιο εύκολα και πιο γρήγορα όταν το παιδί τους έκανε κάτι λάθος ή ξεπερνούσε τα όρια της θεμιτής για κάθε ηλικία συμπεριφοράς) συμπεριφέρονταν άσχημα ή είχαν περισσότερα ξεσπάσματα θυμού από αυτά που είναι φυσιολογικά για την ηλικία τους.
- Όσα παιδιά παρουσίαζαν μεγαλύτερη αύξηση των αρνητικών συναισθημάτων ήδη από τους 9 πρώτους μήνες ζωής του είχαν, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, μεγαλύτερο πρόβλημα συμπεριφοράς στους 24 μήνες. Έτσι, οι ερευνητές πιθανολογούν πως τα αρνητικά συναισθήματα πιθανόν να εξελίσσονται καθώς το παιδί μεγαλώνει, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στη μελλοντική συμπεριφορά του.
- Επιπροσθέτως, η έρευνα έδειξε ότι ρόλο παίζει και ο βιολογικός παράγοντας, ειδικά σε παιδιά που είχαν «κληρονομήσει» αρνητικά συναισθήματα από τη φυσική τους μητέρα, παρόλο που μεγαλώνουν σε θετές οικογένειες σε πιο ήρεμο και ειρηνικό περιβάλλον.
- Τέλος, από τους ερευνητές φωτίστηκε η περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ κοινωνικού και βιολογικού παράγοντα, δηλαδή τη σχέση μεταξύ γενετικής κληρονομιάς και του τρόπου ανατροφής στο οικογενειακό περιβάλλον. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η ικανότητα των γονιών να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους και να μην αντιδρούν υπερβολικά, βοηθάει τα παιδιά τους να τροποποιήσουν και τη δική τους συμπεριφορά προς το καλύτερο.