Εκδηλώσεις τρυφερότητας μπροστά στα παιδιά

Εκδηλώσεις τρυφερότητας μπροστά στα παιδιά

Τι να κάνετε αν το παιδί αντιδρά κάθε φορά που σας βλέπει να αγκαλιάζεστε;

Όταν ένα παιδί γεννιέται το ζευγάρι δένεται. Υπάρχει ανάμεσά τους κάτι πολύ ισχυρό που τους ενώνει. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η σχέση μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Τόσες ανάγκες, τόσες υποχρεώσεις, τόση κούραση και τόσος λίγος χρόνος για όλα αυτά! Έτσι η μόνη ώρα που ίσως επιτρέπει λίγες εκδηλώσεις τρυφερότητας είναι όταν το ζευγάρι πέφτει για ύπνο. Αλλά και όταν η εποχή της πάνας και του ταΐσματος παρέλθει και, πιο χαλαροί πλέον, εκφράζετε τα αισθήματα σας, συναντάτε σε κάθε σας φιλί ή χάδι την αντίδραση του παιδιού σας.

Βλέπετε, έχοντας συνηθίσει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της μαμάς, δεν επιθυμεί να μοιράζεται την αγάπη της με κανέναν άλλο, ακόμα και με τον πατέρα του. Υποσυνείδητα, ζηλεύει και ανταγωνίζεται όποιον του στερεί, έστω και για δευτερόλεπτα, την προσοχή της. Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που μπαίνουν ανάμεσα στο ζευγάρι σε κάθε επίδειξη τρυφερότητας ή που φεύγουν μουτρωμένα από το δωμάτιο.

Ωστόσο, το να γίνεται το παιδί μάρτυρας της αγάπης σας δεν είναι κακό, αντιθέτως το ωφελεί, όσο κι αν αυτό αντιδράει. Πρώτον, του παρέχει πρότυπα σχέσης , δεύτερον, του μαθαίνει έννοιες πολύ σημαντικές για τη μελλοντική τους συναισθηματική ζωή, όπως την τρυφερότητα, τη λεπτότητα, τον αυθορμητισμό, το σεβασμό καθώς και την ικανότητα να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους χωρίς ντροπή. Τέλος, του δίνει την ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση ότι δεν θα διαλυθεί η οικογένειά τους και ότι δεν θα εγκαταλειφθούν.

Συνεπώς:

  • Φροντίστε να φέρεστε με ηρεμία και φυσικότητα, χωρίς να καταπιέζετε τις αυθόρμητες εκδηλώσεις τρυφερότητας ούτε να απομακρύνεστε βιαστικά , κάθε φορά που εμφανίζεται το παιδί στο χώρο διεκδικώντας την προσοχή σας.
  • Αντίθετα, βοηθήστε το να το ξεπεράσει με το να το συμπεριλάβετε κι αυτό πού και πού στα χάδια μεταξύ σας, δίνοντας του βέβαια να καταλάβει πολύ καλά ότι ο μπαμπάς και η μαμά αποτελούν μια ενότητα που υπήρχε από πριν.