Κλαίει όταν το αφήνω στον παιδικό σταθμό

Κλαίει όταν το αφήνω στον παιδικό σταθμό

Όταν το μικρό σας κλαίει κάθε φορά που το αποχωρίζεστε στον παιδικό σταθμό, είναι ώρα να αναλάβετε δράση

Έχοντας επιστρέψει στη δουλειά ήδη πολύ πριν κλείσει χρόνο το μωρό σας, δεν περιμένατε σε καμία περίπτωση ότι θα δυσκολευτεί τόσο πολύ να σας αποχωριστεί όταν ξεκινήσει τον παιδικό σταθμό. Μπορεί να είχε συνηθίσει την απουσία σας, μένοντας με κάποιον άλλον δικό σας άνθρωπο να το φροντίζει, αλλά συνέχιζε να παραμένει σπίτι, σε ένα περιβάλλον οικείο. Τώρα που η καθημερινή ρουτίνα αλλάζει εντελώς είναι φυσικό να δυσκολεύεται λίγο παραπάνω και η δυσκολία αυτή να μεταφράζεται ως άγχος αποχωρισμού που το εκφράζει με πολύ κλάμα. Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση; Οι παρακάτω τεχνικές ισχύουν, φυσικά και στην περίπτωση που πηγαίνετε το μωρό σας σε βρεφονηπιακό σταθμό αμέσως μόλις τελειώσει η άδεια λοχείας.

  • Ενημερωθείτε από το άτομο που φροντίζει το μικρό σας για πόσο διάστημα κλαίει αφότου φύγετε. Μήπως κλαίει μόνο για λίγα λεπτά μέχρι να φύγετε; Είναι άκεφο όλη την ημέρα; Το κλάμα σταματάει αμέσως μόλις αρχίσουν οι δραστηριότητες; Στην πρώτη περίπτωση μην παρατείνετε τη διάρκεια του αποχωρισμού, δείχνοντας στο μικρό σας πόσο δυσκολεύεστε να το αποχωριστείτε γιατί έτσι κάνετε πιο δύσκολο τον αποχωρισμό και για εκείνο.
  • Αν ισχύει κάποια από τις δύο τελευταίες εκδοχές σε περίπτωση που το έχετε πάει σε κάποιο παιδικό σταθμό αναρωτηθείτε μήπως δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και στον τρόπο που οργανώνεται η ημέρα εκεί ή εξετάστε – αν οι αντιδράσεις του είναι υπερβολικές – μήπως υπάρχει κάποιο θέμα αισθητηριακής αντίληψης που του προκαλεί δυσφορία.
  • Σε περίπτωση που συμβαίνει κάποιο από τα παραπάνω, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να το εισάγετε πιο ομαλά στην καθημερινότητα ενός παιδικού σταθμού με λιγότερα παιδιά, με δραστηριότητες που διαρκούν λιγότερες ώρες ή να αναλάβει τη φροντίδα του κάποιος άνθρωπος στο σπίτι σας όπου θα νιώθει πιο άνετα.
  • Αν απλά λείπετε στο μικρό σας και δεν μπορεί να αποδεχθεί τη ιδέα ότι θα είστε τόσες ώρες μακριά του, αναζητήστε και διαβάστε παρέα παραμύθια που πραγματεύονται το θέμα του αποχωρισμού για να του δείξετε μέσα από παραδείγματα ότι είναι εφικτό να περνάει καλά κάνοντας όμορφα πράγματα χωρίς εσάς και δώστε του ένα «φυλαχτό» να κρατάει, κάτι για να νιώθει πως είστε κοντά του. Αυτό μπορεί να είναι από ένα μικροσκοπικό παιχνίδι, μια φιγούρα, μια φωτογραφία ή ένα μαντίλι.
  • Αν το να αλλάξετε παιδικό σταθμό ή το να ζητήσετε από κάποιον να το φροντίζει στο σπίτι δεν αποτελούν ρεαλιστικά σενάρια, απλά δώστε του όσο χρόνο χρειάζεται για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Η αλλαγή στην καθημερινή του ρουτίνα είναι μεγάλη και πιθανόν να χρειάζεται από εσάς μεγάλες δόσεις καθησυχασμού αλλά και πολλές υποσχέσεις ότι κάθε ημέρα θα επιστρέφετε πάντα μαζί στο σπίτι.

Extra tip

Μην θεωρείτε πως τίποτα από τα παραπάνω δεν θα συνέβαινε αν δεν είχατε εγκαταλείψει τη δουλειά σας για να μεγαλώσετε το μωρό σας στο σπίτι. Είναι σημαντικό να υποστηρίξετε με αυτοπεποίθηση ότι έχετε πάρει τη σωστή απόφαση. Αν από τη μια το μικρό σας κλαίει κάθε φορά που φεύγετε και από την άλλη δεν υπάρχει η υποστήριξη από τους δικούς σας όσον αφορά την επιλογή σας να μην εγκαταλείψετε τη δουλειά σας, είναι πολύ πιθανό η συνθήκη αυτή να επηρεάζει τη συμπεριφορά σας μπροστά στο παιδί και να του προκαλεί μεγαλύτερη ανασφάλεια. Με άλλα λόγια οι πιθανές τύψεις που νιώθετε ή η δική σας ανασφάλεια για το αν είναι σωστή ή όχι η επιλογή σας, μπορεί να έχει επίδραση στην ψυχολογία του.