Βοηθήστε το μωρό και το νήπιο να αντιμετωπίσουν ένα διαζύγιο.
*Με τη συνεργασία της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου-συγγραφέως, Αλεξάνδρας Καππάτου.
Δεν είναι μόνο τα μεγαλύτερα παιδιά που μπορεί να βιώσουν άσχημα έναν χωρισμό, αλλά και εκείνα που είναι πολύ μικρά σε ηλικία. Μπορεί να φαίνεται πως το μωρό σας δεν είναι ακόμα σε θέση να καταλάβει, μπορεί το νήπιό σας να μη μιλάει καν, αλλά το σίγουρο είναι πως και τα δυο μπορεί να επηρεαστούν σε βάθος από το άγχος ή τη δυσάρεστη διάθεση των γονιών τους. Αν βιώνετε την απογοήτευση, το στρες και τη θλίψη ενός χωρισμού ή διαζυγίου, ακολουθείστε μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν το μικρό σας να ανταπεξέλθει όταν έρχεται αντιμέτωπο με αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση.
Αναμένετε τις αντιδράσεις του μωρού σας. Όταν βιώνετε ένα χωρισμό θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι και το μωρό σας πιθανότατα θα επηρεαστεί, αντιδρώντας στη νέα συνθήκη που δημιουργείται. Ίσως εκφράσει την αντίδρασή του με φόβο, άγχος αποχωρισμού από τους γονείς ή με ανεξήγητες κατ' εσάς εκδηλώσεις κλάματος , ή να παρουσιάσει προβλήματα στον ύπνο, στο φαγητό , γαστρεντερικά προβλήματα κ.ά.
Ανταποκριθείτε στις ανάγκες του. Προτεραιότητά σας πρέπει να αποτελούν τα συναισθήματα και οι ανάγκες του μικρού σας. Εξασφαλίστε ότι οι καθημερινές του συνήθειες δεν θα διαφοροποιηθούν για να συνεχίσει να νιώθει ασφαλές. Βεβαιώστε το με πράξεις ότι και οι δύο γονείς θα συνεχίσουν να το φροντίζουν και να το αγαπούν. Ενθαρρύνετε και διευκολύνετε την επικοινωνία και τη σχέση του μικρού σας με το σύντροφό σας αφήνοντας στην άκρη τις προσωπικές σας διαφορές. Ακόμα και για ένα μικρό παιδί είναι σημαντικό να ακούει έστω και τη φωνή του άλλου γονιού από το τηλέφωνο.
Αποφεύγετε να έρχεστε σε σύγκρουση και αντιπαράθεση μπροστά στο παιδί σας, γιατί το τραυματίζετε και επηρεάζετε την ψυχική του ισορροπία
Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Καθώς έχει ήδη αναπτύξει μια σχέση τόσο με εσάς όσο και με το βλαστάρι σας, ο παιδίατρος μπορεί να σας δώσει κάποιες πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις αντιδράσεις του μικρού σας στο διαζύγιο. Μπορεί ακόμα να σας προτείνει υλικό για να διαβάσετε για το μικρό σας ανάλογα με την ηλικία του και, αν είναι απαραίτητο, να σας προτείνει να απευθυνθείτε σε κάποιον παιδοψυχολόγο.
Προσπαθήστε να παραμείνετε αισιόδοξοι. Προσπαθήστε να αντισταθμίσετε την βαριά ατμόσφαιρα που πιθανόν επικρατεί στο σπίτι μεταξύ του ζευγαριού με ενασχόληση ,στο μέτρο που μπορείτε , χαμόγελα και θετική συμπεριφορά απέναντι στο παιδί σας. Το να φαίνεστε αισιόδοξοι είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα ωφελήσει και τους δυο σας. Ένα μικρό παιδάκι θα μπορεί να προσαρμοστεί ευκολότερα στο χωρισμό και τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικογένειά του , αν οι άνθρωποι που σχετίζονται μαζί του το υποστηρίζουν , το φροντίζουν και του δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας .
Φροντίστε τον εαυτό σας. Μην αποθαρρύνεστε ενώ βλέπετε ότι οι ευθύνες σας σαν γονιός γίνονται πιο δύσκολες. Είναι πιθανόν να νιώθετε πως δεν είστε το ίδιο ικανοί και διαθέσιμοι. Για να διαχειριστείτε τα συναισθήματα αυτά επικεντρωθείτε στις δικές σας συναισθηματικές ανάγκες. Καλλιεργήστε ένα προσωπικό «δίκτυο υποστήριξης» που μπορεί να περιλαμβάνει την ευρύτερη οικογένεια σας, και τους φίλους σας . Παράλληλα εξασφαλίστε έστω κάποιο λίγο χρόνο στη καθημερινότητα για εσάς. Αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.