Αισθητηριακά παιχνίδια χαλάρωσης

Αισθητηριακά παιχνίδια χαλάρωσης

Τέσσερις δραστηριότητες για τις αισθήσεις του που θα το βοηθήσουν να ηρεμήσει και να συγκεντρωθεί

Τα αισθητηριακά παιχνίδια, τα παιχνίδια δηλαδή που ενεργοποιούν τις αισθήσεις του παιδιού, εκτός του ότι είναι διασκεδαστικά και δημιουργικά, το βοηθούν στη συγκέντρωση και τη χαλάρωση. Και όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι πολλές φορές να ηρεμήσετε ένα νήπιο ή να το βοηθήσετε να εστιάσει σε μια δραστηριότητα. Για να εισάγετε τα αισθητηριακά παιχνίδια στην καθημερινότητα του μικρού σας, εφαρμόστε τις ιδέες που σας παρουσιάζουμε.

Οι απλές, μικρές καθημερινές δουλειές του σπιτιού μπορούν κάλλιστα να μετατραπούν σε αισθητηριακά παιχνίδια! Όσο και αν σας προκαλεί έκπληξη οι δουλειές που πρέπει να γίνουν στο σπίτι, από το δίπλωμα των ρούχων μέχρι το ξεσκόνισμα της βιβλιοθήκης (τουλάχιστον εκεί που φτάνει το μικρό σας), είναι καμιά φορά ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει συγκεντρωμένο και ήρεμο τουλάχιστον για την επόμενη μισή ώρα. Φυσικά δεν μιλάμε για κάτι δύσκολο, αλλά για μια βοήθεια που θα διαρκέσει λίγα λεπτά.   

Παιχνίδια με την άμμο. Αν έχετε τη δυνατότητα να μαζέψετε άμμο από την παραλία για το σπίτι ή αν βρίσκεται κοντά σας μια παιδική χαρά με χώρο που έχει άμμο, είστε από τους τυχερούς. Τα παιχνίδια με την άμμο θα ενθουσιάσουν το νήπιο και φυσικά υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες, από το να σκάψει, να φτιάξει πυργάκια, να βουλιάξει τα χέρια και τα πόδια του μέσα μέχρι να κάνει σχέδια ή να σχεδιάσει γράμματα. Αν δεν σας είναι εύκολο να βρείτε άμμο, δοκιμάστε να φτιάξετε στο σπίτι αναμιγνύοντας καλαμποκάλευρο και ελαιόλαδο (για δύο κούπες καλαμποκάλευρο, 3/4 της κούπας ελαιόλαδο).

Τα διάφορα είδη πλαστελίνης δεν θα μπορούσαν να μην συγκαταλέγονται στη λίστα με τα αισθητηριακά παιχνίδια. Σπιτικές πλαστελίνες, "γλίτσα", ζυμάρι και οτιδήποτε μπορεί να πλάσει, να ζουλήξει, να τραβήξει είναι ιδανικό για να μια απολαυστικά ήρεμη δραστηριότητα στην οποία θα εστιάσει την προσοχή του και με το παραπάνω.

Δείτε τις συνταγές μας για:

Η κηπουρική όχι μόνο θα το εξοικειώσει με τη φύση αλλά θα του προσφέρει τη δυνατότητα για δραστηριότητες που ενεργοποιούν τις αισθήσεις. Από το σκάψιμο του χώματος και το άγγιγμα των φύλλων, μέχρι το πότισμα και τις διαφορετικές μυρωδιές, το βέβαιο είναι ότι η ενασχόληση με τα φυτά θα του δώσει την ευκαιρία για δημιουργικό παιχνίδι.

Διαβάστε οπωσδήποτε το άρθρο μας: «Λιλιπούτειοι κηπουροί»