Τι κρύβεται πίσω από τη μανία ενός νηπίου για ... καταστροφές;
Σας διαβεβαιώνει ότι δεν είχε πρόθεση να χαλάσει κάτι ή να κάνει ζημιά. Ασχέτως αν τώρα μετράτε έναν χαλασμένο υπολογιστή, έναν καναπέ με τεράστιους λεκέδες, μερικά σπασμένα ποτήρια, κούκλες που τους λείπει το κεφάλι και άλλα πολλά. Αναρωτιέστε μήπως ανατρέφεται έναν εκκολαπτόμενο χούλιγκαν; Ας δούμε 6 αιτίες που κρύβονται πίσω από τις καταστροφές, οι οποίες περισσότερο έχουν να κάνουν με τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού σας και την ψυχολογία του παρά με κάποια έμφυτη καταστροφική μανία.
Εξερευνώντας τι δυνατότητες που υπάρχουν.Ένα νήπιο όπως και ένα παιδί προσχολικής ηλικίας έχει μεγάλη περιέργεια για τον κόσμο γύρω του. Τα πάντα για εκείνο είναι αντικείμενο έρευνας, χωρίς να εξαιρούνται τα δικά σας πράγματα ή τα πράγματα που βρίσκονται στο σπίτι. Ωστόσο είναι σημαντικό να θέτετε ξεκάθαρα όρια για το ποια πράγματα μπορεί να χρησιμοποιεί και ποια όχι. Κατά βάθος ένας πραγματικός εξερευνητής είναι πάντα έτοιμος για νέες περιπέτειες, συνεπώς είναι πιθανό να στρέψει το ενδιαφέρον του αλλού.
Θυμός. Πίσω από την «επιθυμία» για καταστροφή πιθανόν να κρύβεται έντονο συναίσθημα θυμού. Αναρωτηθείτε πόσο ελεύθερο χώρο αφήνεται στο μικρό σας και πόσο συχνά του λέτε όχι, με τρόπο που το αντιλαμβάνεται ως άρνηση προς το ίδιο. Στην πραγματικότητα όσο λιγότερο ελεύθερο χώρο απολαμβάνει το παιδί σας, τόσες περισσότερες αφορμές βρίσκει για να αντιδράσει με πείσμα. Την επόμενη φορά επομένως που θα αρνηθείτε κάτι, σκεφτείτε αν πράγματι αξίζει τον κόπο, αναλογιστείτε αν είναι καλύτερα να διαπραγματευτείτε ή να βρείτε μια λύση που να ικανοποιεί και τους δυο σας.
Υπερεκτίμηση δυνάμεων. Δεν είναι σπάνιο για ένα νήπιο να υπερεκτιμά τις δυνάμεις του, να καταβάλλει υπερπροσπάθειες για να ολοκληρώσει κάτι και να αποτυγχάνει με αποτέλεσμα να προκαλεί ζημιά. Παρατηρώντας για ποιες δραστηριότητες είναι ικανό το μικρό σας, θα μπορείτε να του αναθέτετε και τις ανάλογες εργασίες μέσα στο σπίτι. Λόγου χάρη μπορεί να μην τα καταφέρνει να ρίξει στο ποτήρι γάλα από το μπουκάλι με αποτέλεσμα το μισό να χυθεί στο πάτωμα, αλλά σίγουρα θα μπορεί να τοποθετήσει τα μαχαιροπήρουνα στο τραπέζι για το δείπνο. Αντιθέτως τα «δεν μπορείς να το κάνεις αυτό», «δεν θα τα καταφέρεις» δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Επιθυμία να σας μιμηθεί. Το παιδί σας επιθυμεί διαρκώς να σας μιμηθεί και θεωρεί πως θα καταφέρει να κάνει όσα κάνει η μαμά και ο μπαμπάς του. Πέρα από αυτό θέλει να σας βοηθήσει και να νιώσει ότι είναι χρήσιμο. Ποια είναι η λύση; Όταν κάνετε δουλειές για το σπίτι, όταν λόγου χάρη καθαρίζετε και μαγειρεύετε, ζητήστε τη βοήθειά του, αναθέτοντάς του μικρές εργασίες που να μπορεί να φέρει εις πέρας. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει πώς γίνονται κάποια πράγματα και ταυτόχρονα θα μάθει να σέβεται τον χώρο και τα αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτό.
Ακατάλληλα παιχνίδια.Τα παιδιά χρειάζονται κατάλληλα για την ηλικία τους παιχνίδια προκειμένου να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι σπάνιο να πέσει θύμα της καταστροφικής του μανίας αν έχει ακόμα να του χαρίσει ατόφιο στιγμές χαράς. Φροντίστε φυσικά να ξεκαθαρίσετε στο παιδί σας ότι αν χαλάσει το παιχνίδι του, δεν θα του πάρετε άλλο. Με την προϋπόθεση βέβαια στο δωμάτιο του να μην υπάρχουν στοίβες από παιχνίδια γιατί έτσι δεν πρόκειται να εκτιμήσει ιδιαίτερα κανένα από αυτά.
Αναζητώντας την προσοχή σας.Τα νήπια θέλουν με κάθε τρόπο να προσελκύσουν την προσοχή των γονιών τους και αυτή είναι μια ανάγκη εξίσου σημαντική με την ανάγκη τους για φαγητό. Οι καταστροφές είναι ένας ακόμη τρόπος για να του δώσετε τη σημασία που αναζητά, έστω και αν είναι αρνητική. Για εκείνο δεν έχει πολλή σημασία, αρκεί που με κάποιον τρόπο εστιάζετε σε εκείνο. Φροντίστε λοιπόν, αφενός να εφαρμόσετε μια σειρά επιπτώσεων (π.χ. να ανταλλάξει ένα παιχνίδι του αδέρφου του που χάλασε με κάποιο δικό του) και αφετέρου να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το μικρό σας, να παίζετε μαζί του περισσότερο, να του δείχνετε την αγάπη σας με κάθε τρόπο.