Μετριάστε την ντροπή

Ντροπαλό παιδί

Πώς να βοηθήσετε το ντροπαλό παιδί σας

Αν το αγγελούδι σας καταπίνει τη γλώσσα του, κοκκινίζει και κρύβεται ανάμεσα στα πόδια σας όταν βρίσκεται μπροστά σε αγνώστους αλλά και γνωστούς που δεν είναι της οικογένειας σημαίνει πως το πιάνουν οι ντροπές του. Η εντροπή είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό και δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί καθώς το παιδί σας μεγαλώνει. Ωστόσο μπορεί να μετριαστεί. Με λίγη βοήθεια από μέρους σας το μικρό σας θα έχει τη δυνατότητα να βγει από το καβούκι του. Δείτε μερικούς τρόπους.

  • Όταν πρόκειται να συναντήσετε κάποιον άνθρωπο μην πιέζετε το μικρό σας να μιλήσει. Αντιθέτως επισημάνετε ότι δεν χρειάζεται να πει τίποτα, απλά να γνέψει με το χέρι για χαιρετισμό. Αυτό πιθανόν να έχει αποτέλεσμα να ανοιχτεί το παιδί σας, από τη στιγμή που θα νιώσει πιο άνετα.
  • Όταν συστήσετε σε κάποιον το παιδί σας, προσπαθήστε να το συμπεριλάβετε στην συζήτηση. Όταν νιώσει άνετα, είναι πιο πιθανόν να πάψει να αισθάνεται ντροπή. Ντροπαλό παιδί
  • Αν πρόκειται να συναντήσετε ανθρώπους που δεν έχει ξαναδεί, προετοιμάστε το για το ποιοι θα είναι αυτοί και πώς είναι εξωτερικά. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσει ότι δεν είναι τελείως άγνωστοι.
  • Αν θέλετε να παραγγείλει μόνο του σε ένα εστιατόριο το πιάτο που επιθυμεί αλλά διστάζει, αφήστε όλους τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες να παραγγείλουν ώστε να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι κάτι σοβαρό.  
  • Αν δεν μπορείτε με ευγενικό και ήρεμο τρόπο να το δελεάσετε ώστε να ξεθαρρέψει, καλύτερα αφήστε το. Ωστόσο, αν είναι υπερβολικά ντροπαλό σε βαθμό που να επηρεάζει την κοινωνική του ζωή, για παράδειγμα στο να κάνει φίλους, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Διαβάστε ακόμα το «Είναι ντροπαλό! Πώς θα ξεθαρρέψει;».