Το μικρό σας ξεσπάει σε κλάματα κάθε φορά που της πέφτει κάτω η κούκλα του; Αισθάνεται πάντα ότι κάποιος το κοροϊδεύει; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.
Τα παιδιά είναι ευαίσθητα από τη φύση τους. Με πολύ λίγες εξαιρέσεις, είναι φυσιολογικό να έχουν έντονα συναισθήματα κατά την παιδική ηλικία. Πώς θα διαχειριστείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας όταν είναι ευαίσθητο;
Μην το κάνετε να ντρέπεται ή να νιώθει άσχημα. Ο κόσμος μας δεν αποδέχεται πάντα την ευαισθησία. Τα παιδιά μεγαλώνουν ακούγοντας διαρκώς ότι δεν χρειάζεται να κλαίνε ή μαθαίνοντας να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Έχοντας απέναντί σας το ευαίσθητο παιδί σας πρέπει να προετοιμαστείτε για να εξασκηθείτε στην υπομονή και την αποδοχή. Αν λόγου χάρη αρχίζει να κλαίει μπροστά σε κόσμο, μην το κάνετε να ντραπεί αλλά φροντίστε να υπάρξει ένας ασφαλής χώρος για να ηρεμήσει. Μιλήστε για τα συναισθήματα που μπορεί να προκάλεσαν το κλάμα, όπως το θυμό, την απογοήτευση ή τη λύπη και αποφύγετε τις φράσεις του τύπου «κλαψιάρικο μωρό».
Βοηθήστε το να αισθάνεται ασφαλές. Η ευαισθησία μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου φόβου. Επομένως δώστε χώρο και χρόνο στο παιδί σας για να ωριμάσει και να συνηθίσει κάποιες δραστηριότητες που για κάποιο λόγο του προκαλούν άγχος και πίεση. Τα ευαίσθητα παιδιά χρειάζεται να αισθάνονται ασφαλή αλλά όχι περιορισμένα. Χρειάζονται ακόμα κάποιον να τα ενθαρρύνει να κάνουν πράγματα μόνα τους ώστε να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους και να αναγνωρίσουν τις ίδιες τους τις δυνάμεις. Αποφύγετε να πιέζετε και να αναγκάζετε το παιδί σας να κάνει πράγματα που το τρομάζουν.
Στρατηγικές διαχείρισης συναισθήματος.Ενώ θα πρέπει να αφήσετε χώρο στο παιδί σας να βιώσει τα συναισθήματά του, θα πρέπει ταυτόχρονα να του δώσετε και τα εργαλεία για να αντεπεξέρχεται στα έντονα συναισθήματα. Μια στρατηγική διαχείρισης μπορεί να είναι απλά αναγνωρίζει και να αποδέχεται συναισθήματα όπως η απογοήτευση, ο θυμός και η λύπη. Ενθαρρύνετε άλλους τρόπους για να εκφράζει το θυμό του, όπως π.χ. να χτυπάει μια μπάλα. Όταν ξεσπάει συναισθηματικά μην προσπαθήσετε να εκλογικεύσετε τις αντιδράσεις εκείνη τη στιγμή γιατί δεν θα λειτουργήσει. Μπορεί να χρειαστούν 20 λεπτά για να ηρεμήσει έτσι ώστε να καταφέρετε να μιλήσετε λογικά.
Extra tip: Αν το παιδί σας είναι πολύ συχνά ανήσυχο, αγχωμένο ή διαρκώς θλιμμένο μπορεί να έχει άλλα ζητήματα και να μην είναι απλά πολύ ευαίσθητο. Αν σας ανησυχεί η συμπεριφορά του, αν τα συναισθήματα του παρεμβαίνουν στις δραστηριότητες του και του δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητά του, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.