Νήπιο και μεγαλύτερο παιδί: πώς θα συμπεριφερθείτε όταν τσακώνονται.
Η σχέση ανάμεσα στα αδέρφια μπορεί να περάσει από συμπληγάδες πέτρες τα πρώτα χρόνια της ζωή της, ωστόσο εσείς μπορείτε να βοηθήσετε την αδελφική αγάπη να ανθίσει και να εξελιχθεί. Δείτε στη συνέχεια με ποιους τρόπους θα ηρεμήσετε τα πνεύματα ανάμεσα στα παιδιά σας όταν το ένα είναι νήπιο και το άλλο μεγαλύτερο παιδί.
- Κρατήστε μακριά από το νήπιο αντικείμενα που σπάνε, όπως ξυλομπογιές, κούκλες (τα πόδια της Barbie φεύγουν πανεύκολα) ή φορητά video games που ανήκουν στο μεγαλύτερο παιδί σας.
- Τοποθετήστε τα παιχνίδια που ανήκουν στα αδερφάκια σε ξεχωριστά κουτιά, ντουλάπια.
- Κρατήστε το μικρότερο παιδί σας έξω από το δωμάτιο του μεγαλύτερου όσο είναι δυνατό, ακόμα και αν χρειαστεί να κλείσει η πόρτα. Παρόλαυτά, εάν το μεγαλύτερο παιδί σας δεν είναι και τόσο μεγάλο, καλό θα ήταν να μην κλείνει η πόρτα όταν βρίσκεται κι εκείνο μέσα.
- Αν τσακώνονται για παιχνίδια αφήστε το παιδί που έπιασε πρώτο το παιχνίδι να παίξει για λίγο μόνο του. Προσπαθήστε να κρατήσετε χρόνο, έτσι ώστε να εκπαιδεύσετε το μικρότερο αδερφάκι να μην κάθεται δίπλα στο μεγαλύτερο τσιρίζοντας και χτυπώντας τα πόδια του γιατί θέλει να παίξει με το πολυπόθητο παιχνίδι.
Box Tip: Όταν προβλέπετε μια «καταστροφή», πιάστε το μικρότερο παιδί από το χέρι, σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού, προτείνετέ του να πάτε μαζί να κάνετε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, πείτε «έλα μαζί μου να δούμε τα ψαράκια που κολυμπάνε στην γυάλα» και αφήστε το μεγαλύτερο παιδί σας να ολοκληρώσει τον πύργο από lego.
Αυτός το ξεκίνησε!
Είναι η φράση που θα ακούτε πιο συχνά όταν καθώς γυρνάτε το κεφάλι σας, βλέπετε το ένα μικρό να τσιμπάει το άλλο και το τιμωρείτε. Το επόμενο βήμα είναι να σας πει ότι δεν είναι δίκαιο, γιατί το αδερφάκι του ξεκίνησε όλη την ιστορία. Για να το σταματήσετε αυτό από την αρχή:
- Μην δείχνετε ανοχή σε σπρωξίματα και ξύλο, ακόμα και αν το μικρότερο από τα δύο αδέρφια είναι ο αυτουργός. Αυστηρά αλλά ήρεμα προειδοποιήστε το μικρό σας ότι δεν πρέπει να χτυπάει και απομακρύνετε το για λίγο από το δωμάτιο ή το χώρο που βρίσκονται και οι δύο έτσι ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
- Μην αναλαμβάνετε το ρόλο του διαιτητή. Μην επεμβαίνετε στους τσακωμούς των παιδιών σας, αφήνοντας τα να λύσουν μόνα τους τις διαφορές τους, εκτός και αν τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα ώστε είναι πιθανόν το ένα να χτυπήσει το άλλο. Αν νιώθετε πως πρέπει με κάποιον τρόπο να επέμβετε, μην αρχίζετε να ψάχνετε ποιος έκανε τι (έκτος και αν ένα από τα δύο έχει ξεκάθαρα τραυματίσει το άλλο). Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε τον καβγά.
- Χωρίστε τα. Ακολουθήστε τον κανόνα «εάν δεν μπορείτε να παίξετε όμορφα, δεν μπορείτε να παίξετε καθόλου».
Click και εδώ: «Ειρήνη υμίν»-Τρόποι για να προλαμβάνετε και να καταστέλλετε του καυγάδες!