Αναπληρώνοντας τον χαμένο χρόνο

Αναπληρώνοντας τον χαμένο χρόνο

Είναι μοναδικό για εσάς και θέλει να του το δείχνετε, όσο απασχολημένοι και αν είστε!

Η δουλειά σας απαιτεί πολλές ώρες απουσίας από το σπίτι; Τις καθημερινές δεν προλαβαίνετε να παίξετε με το μικρό σας, να το χαρείτε, να περάσετε ποιοτικό χρόνο και σας μένει μόνο το Σαββατοκύριακο μέσα στο οποίο πρέπει να τα προλάβετε όλα; Αν έχετε επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής ή αν οι συγκυρίες σας τον έχουν επιβάλλει, είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε πως το παιδί σας προσμένει καθημερινά να του δείξετε πόσο μοναδικό είναι για εσάς και πόσο το αγαπάτε. Μην χάνετε, λοιπόν, ευκαιρία!

Δώστε του εξηγήσεις ανάλογα με την ηλικία του. Φυσικά όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί σας τόσο πιο κατανοητές θα είναι για εκείνο οι υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει και δεν αφορούν το ίδιο. Ωστόσο δοκιμάστε να του εξηγήσετε για ποιο λόγο λείπετε πολύ από το σπίτι ή για ποιο λόγο δεν έχετε χρόνο να είστε όλη την ημέρα μαζί του. Φυσικά, αφήστε το να σας κάνει ερωτήσεις, να εκφράσει τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς του και δώστε του ειλικρινείς απαντήσεις και όχι υποσχέσεις που δεν μπορείτε να τηρήσετε.

Ζητήστε βοήθεια. Αφενός ζητήστε από εκείνο να σας βοηθήσει, όπως (π.χ. να κάνει μαζί σας κάποιες δουλειές του σπιτιού ώστε να περάσετε χρόνο μαζί και να νιώσει ότι προσφέρει) αφετέρου ζητήστε την έξτρα βοήθεια συγγενών και φίλων (το πιθανότερο είναι να έχετε ήδη κάποια βοήθεια) για να το φροντίσει ή να βοηθήσει στο μαγείρεμα/δουλειές του σπιτιού […] αν ο χρόνος σας πιέζει πολύ.   

Κλέψτε χρόνο πρωί ή/και βράδυ.Ξυπνήστε 10 λεπτά νωρίτερα ώστε να χουζουρέψετε μαζί ή να φάτε πρωινό. Ακόμα, βρείτε χρόνο τα βράδια γιαμια αγκαλιά, ένα φιλί και λίγη κουβεντούλα. Καλό, επίσης, θα ήταν να απολαμβάνετε τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να μπορείτε να μιλήσετε χωρίς να σας διακόπτουν τηλέφωνα ή να σας αποσπά η τηλεόραση και ο υπολογιστής.

Δείξτε το ενδιαφέρον σας με δημιουργικό τρόπο.  Αφήστε του ένα σημείωμα στο δοχείο που βάζετε το κολατσιό του, φτιάξτε του μια απλή κάρτα και ακουμπήστε τη στο μαξιλάρι του για να τη βρει πριν κοιμηθεί, κάντε του δώρο ένα βιβλίο με μια δική σας αφιέρωση στην πρώτη σελίδα κοκ.

Αδράξτε κάθε ευκαιρία για να περάσετε χρόνο μαζί του. Όσο απασχολημένοι κι αν είστε, εστιάστε στο παιδί σας και στη σχέση σας μαζί του. Δεν έχει σημασία τι ακριβώς κάνετε, αλλά περισσότερο ότι απολαμβάνετε χρόνο μαζί, χρόνο που δεν θα είναι εύκολο να αναπληρωθεί. Για παράδειγμα, μην πηγαίνετε στο supermarketμόνοι κι ας είναι πιο εύκολο να ψωνίσετε χωρίς το παιδί, μην αρνείστε την βοήθειά του στις δουλειές του σπιτιού κι ας γίνονται πιο γρήγορα όταν τις κάνετε μόνοι. Να θυμάστε πως ακόμα και τα καθημερινά και πολλές φορές ανιαρά πράγματα μπορούν να γίνουν πιο όμορφα όταν τα μοιράζεσαι.