Μεταδώστε του ενθουσιασμό για το μωρό

Μεταδώστε του ενθουσιασμό για το μωρό

Tips για να ενθαρρύνετε το μεγαλύτερο παιδί να ασχοληθεί ενεργά με το νέο του αδερφάκι

Η άφιξη του νεογέννητου στο σπίτι είναι φυσικό να αλλάξει τις ισορροπίες και την καθημερινότητα σας. Αν η ηλικιακή διαφορά ανάμεσα στα αδέρφια είναι τέτοια ώστε το πρωτότοκο να έχει τη δυνατότητα να φροντίσει, να παίξει και γενικά να ασχοληθεί με το αδερφάκι του, αρκεί η δική σας καθοδήγηση και ενθάρρυνση για να θέσετε γερές βάσεις για μια σχέση ζωής. Για να προλειάνετε το έδαφος ώστε το πρωτότοκο να αναλάβει ενεργό ρόλο στη ζωή του μωρού, μη διστάσετε να του δώσετε κίνητρα και να του αναθέσετε σημαντικούς ρόλους!

Αφιερώστε χρόνο στην προετοιμασία. Όλα πηγαίνουν καλύτερα όταν ένα παιδί ξέρει τι να περιμένει. Επομένως, αφιερώστε χρόνο για να προετοιμάσετε το πρωτότοκο για την νέα έλευση αλλά και το πώς θα είναι η καθημερινότητα με το νεογέννητο στο σπίτι.   

Δώστε του ένα συγκεκριμένο ρόλο.Το πιθανότερο είναι το μικρό σας να απολαμβάνει την ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών, επομένως θα αισθάνεται ότι προσφέρει αν μπορεί με κάποιο τρόπο να βοηθήσει με το μωρό. Προτείνετε, για παράδειγμα, να το "προσέχει" ή να το διασκεδάσει όσο εσείς μαγειρεύετε, να αναλαμβάνει να φέρνει τη νέα πάνα και να πετάει την λερωμένη ή να σας φέρνει τις πετσέτες του όταν το κάνετε μπάνιο. Όποια και αν είναι η βοήθεια, εστιάστε στο πόσο σημαντική είναι η προσφορά του.  

Προτείνετε να γίνει ο δάσκαλός του. Το πρωτότοκο έχει τη δυνατότητα να μάθει τόσα πολλά πράγματα στο μωρό σας, επομένως ενθαρρύνετε το να γίνει ο δάσκαλός του στο παιχνίδι, στην επικοινωνία, στο πώς να φροντίζει τον εαυτό του.   

Αντιμετωπίστε και τα δύο παιδιά το ίδιο.Στην πραγματικότητα αυτό δεν μπορεί να ισχύσει καθώς το μωρό απαιτεί την προσοχή σας διαρκώς, αλλά προσπαθήστε όσο μπορείτε να δείχνετε στο πρωτότοκο ότι δεν παραμερίζετε τις δικές του ανάγκες για να ικανοποιήσετε εκείνες του μωρού. Όταν έχετε τη δυνατότητα να αφήσετε το μωρό κάπου με ασφάλεια, εστιάστε την προσοχή σας στο νήπιο για να του υπενθυμίσετε πως είναι εξίσου σημαντικό για εσάς.

Επισημαίνετε τα προνόμια. Χωρίς να το κάνετε σύστημα και συνήθεια, δώστε του τη δυνατότητα να απολαμβάνει ορισμένα προνόμια που υποτίθεται έρχονται μαζί με την ηλικία αλλά και την έλευση του μωρού, όπως το να παίζει για παράδειγμα με το ipad όσο θηλάζετε ή να πηγαίνετε όλοι μαζί βόλτα σε ένα μέρος που του αρέσει. 

Βοηθήστε το να αγαπήσει το αδερφάκι του.Μην απορήσετε αν το πρωτότοκο μετά από λίγο καιρό αρχίζει να δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο αδερφάκι του από ότι σε εσάς! Η μοναδική τους σχέση τώρα αρχίζει και εσείς μπορείτε να τη βοηθήσετε να ανθίσει και να εδραιωθεί. Μην παραλείπετε να του υπενθυμίζετε ότι το μωρό αγαπάει και θαυμάζει το πρωτότοκο.

Διαβάστε ακόμα: «Αδέλφια: Μια σχέση μετ’ εμποδίων»