Πώς να μετριάσετε το φόβο του παιδιού σας πριν την επίσκεψη στον γιατρό.
Σε κανένα παιδάκι δεν αρέσει να πηγαίνει στο γιατρό, ωστόσο για ορισμένα η επερχόμενη επίσκεψη στον παιδίατρο μοιάζει εφιάλτης. Ως ένα βαθμό ο φόβος του μικρού είναι δικαιολογημένος καθώς θα βρεθεί με έναν άγνωστο ο οποίος θα του ελέγχει το σώμα και θα του λέει τι πρέπει να κάνει. Ας μην παραλείψουμε και το γεγονός ότι πολλοί ενήλικοι αισθάνονται τουλάχιστον δυσφορία όταν πρόκειται να πάνε στο γιατρό, οπότε είναι πολύ λογικό ένα νήπιο να αισθάνεται παράξενα… Για να νιώσει το μικρό σας μεγαλύτερη ασφάλεια και να είναι πιο ήρεμο κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψης ακολουθήστε μερικά απλά βήματα.
- Συνοδεύστε το μικρό σας. Αποφύγετε να στέλνετε το παιδί σας στο γιατρό με τη γιαγιά ή τον παππού, με άλλον συγγενή ή κάποια νταντά που το φροντίζει. Είναι σημαντικό να το συνοδεύετε εσείς ειδικά στις πρώτες επισκέψεις. Αν το μικρό σας δει ότι είστε άνετοι και εμπιστεύεστε τον γιατρό θα νιώσει πιο ασφαλές.
- Διαβάστε σχετικά βιβλία και παίξτε «τον γιατρό». Εξηγήστε στο παιδί σας τι ακριβώς θα γίνει όταν επισκεφθείτε τον παιδίατρο. Κάντε μια μικρή αναπαράσταση για το πώς θα εξετάσει το στόμα του και τα αυτάκια του ή με ποιον τρόπο θα ακούσει τους χτύπους της καρδιάς του. Μπορείτε ακόμα να διαβάσετε κάποιο βιβλίο ή παραμύθι με θέμα την επίσκεψη στο γιατρό. Μια καλή επιλογή είναι το παραμύθι της Νάνσυς Χατζή «Δεν φοβάμαι τίποτα» που βοηθά να ξεπεράσουν τα παιδιά τους φόβους τους πριν μετατραπούν σε φοβίες.
- Αναγνωρίστε το φόβο του. Αποφύγετε τις εκφράσεις «μην φοβάσαι» ή «μην κλαις» γιατί αυτό θα σας κάνει να φαίνεστε αδιάφοροι. Αντιθέτως πείτε στο παιδί σας ότι ξέρετε πολύ καλά ότι πρόκειται για μια δυσάρεστη διαδικασία που θα διαρκέσει όμως λίγο και θα την περάσετε μαζί. Διαβεβαιώστε το ότι θα είστε συνέχεια στο πλάι του. Πολλά παιδάκια φοβούνται τον γιατρό γιατί στην ουσία φοβούνται τα εμβόλια. Μην υποσχεθείτε ποτέ στο παιδί σας ότι δεν χρειάζεται να κάνει εμβόλιο, αντιθέτως εξηγήστε του ότι δεν χρειάζεται να τα κάνει σε κάθε επίσκεψη.
- Παρέχετε ασφάλεια. Ο μικρός επισκέπτης μπορεί να αγχωθεί αν καθίσει σε έναν ψηλό πάγκο μακριά από τους γονείς του για να τον εξετάσει ο γιατρός. Καθώς τα παιδιά πιστεύουν ότι δεν θα πάθουν κάτι κακό αν είναι μαζί με τους γονείς τους, τότε είναι καλύτερο να δοκιμάσετε να το κρατάτε στην αγκαλιά σας. Δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα να έχει επιλογές. Καθώς δεν του αρέσει καθόλου να το ακουμπάει κάποιος άγνωστος ρωτήστε τι θα προτιμούσε να κοιτάξει πρώτα ο γιατρός, το στόμα, τα μάτια ή την κοιλίτσα του και ρωτήστε το αν θέλει να του κρατάτε το χέρι.
- Παρέα με το αγαπημένο του παιχνίδι. Η αγαπημένη κούκλα ή το αγαπημένο παιχνίδι μπορεί να είναι τελικά πολύ βοηθητικά για την εξέταση καθώς θα δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας. Επίσης, αν το μεγαλύτερο αδερφάκι του δεν φοβάται, ζητήστε να εξεταστεί πρώτα αυτό. Είναι πιθανόν να φοβηθεί λιγότερο και να πάρει κουράγιο για να είναι πιο γενναίο.
- Ανταμοιβή. Όταν φεύγετε από το ιατρείο φροντίστε να αγκαλιάζετε και να φιλάτε το μικρό σας λέγοντάς του πόσο γενναίο ήταν και ότι τα κατάφερε πολύ καλά. Κάντε πιο ευχάριστη την εμπειρία και πηγαίνετε στην παιδική χαρά ή στον κινηματογράφο. Δώστε προσοχή ώστε η ανταμοιβή σας να μην θεωρηθεί επιβράβευση για καλή συμπεριφορά, καθώς αν το μικρό σας δεν έχει δυνατότητα να ελέγξει το άγχος του, θα νιώθει άσχημα που έχει διαφορετική αντιμετώπιση. Μην ξεχνάτε να αναφέρεστε σε ό,τι θετικό συνέβη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και επαναλάβετε πόσο περήφανοι είστε.
- Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Όταν επιλέγετε παιδίατρο, η προσωπικότητα του είναι το ίδιο σημαντική με την γνώση και την εμπειρία του. Αν το μικρό φοβάται υπερβολικά έναν γιατρό και όχι μόνο τη διαδικασία της εξέτασης, ζητήστε του να σας εξηγήσει το λόγο και μιλήστε και με άλλους γονείς που έχουν τον ίδιο γιατρό για το πώς τον αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους. Αν θεωρείτε ότι οι φόβοι του μικρού σας είναι βάσιμοι τότε αλλάξτε παιδίατρο. Δείτε επίσης 3 ακόμα σημάδια που «φωνάζουν» πως ίσως να πρέπει να αλλάξετε παιδίατρο εδώ.