Εμβόλιο χωρίς άγχος

Εμβόλιο χωρίς άγχος

Προετοιμάστε το για το πρώτο του εμβόλιο (που ουσιαστικά θα μπορεί να θυμηθεί).

Πώς θα θέλατε να είναι η πρώτη φορά που το μικρό σας θα έρθει σε επαφή με το εμβόλιο (και θα το θυμάται); Προφανώς όχι εφιαλτική, αγχωτική ή γεμάτη ένταση και κλάματα. Για να κυλήσουν τα πράγματα ήρεμα και κυρίως για να μην φοβηθεί ή αγχωθεί υπερβολικά, προετοιμαστείτε κατάλληλα τόσο πριν την επίσκεψη όσο και για το πώς θα αντιδράσετε μέσα στο ιατρείο.

Προετοιμαστείτε. Πριν το ραντεβού με τον γιατρό ενημερωθείτε για τα εμβόλια που πρέπει να κάνει το μικρό σας και σημειώστε τις απορίες σας για να θυμηθείτε να κάνετε ερωτήσεις. Επίσης αν επισκεφθείτε έναν καινούργιο παιδίατρο μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας το βιβλιάριο ή κάποιο άλλο έγγραφο με το ιστορικό του (από προηγούμενα εμβόλια μέχρι αλλεργίες κ.λπ.). Από την τσάντα σας φυσικά δεν θα πρέπει να λείπει η αγαπημένη κούκλα ή το αγαπημένο αντικείμενο του μικρού σας.

Να είστε ειλικρινείς. Εξηγήστε στο παιδί σας τι ακριβώς είναι το εμβόλιο και για ποιο λόγο πρέπει να το κάνει. Πείτε του πως θα πονέσει λίγο, αλλά όλη η διαδικασία θα διαρκέσει (όπως και ο πόνος) μερικά δευτερόλεπτα. Ενθαρρύνετε και κάποιον άλλο (π.χ. μεγαλύτερο ξαδερφάκι) να διηγηθεί την εμπειρία του προκειμένου να καθησυχάσει το αδερφάκι του. Γενικά προσπαθήστε να είστε όσο πιο ειλικρινείς γίνεται για να το προετοιμάσετε και κυρίως για να διώξετε τον φόβο που ενδεχομένως αισθάνεται.

Κάντε ερωτήσεις. Μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις στον παιδίατρο, όπως ποιες αντιδράσεις του οργανισμού είναι συμπτώματα του εμβολίου, πώς να τα απαλύνετε και ποια είναι τα σημάδια ενός συμπτώματος που δεν είναι τόσο συνηθισμένο.

Κάντε πιο εύκολο τον εμβολιασμό. Αγκαλιάστε το μικρό σας, μιλήστε του γλυκά, αποσπάστε του την προσοχή με την αγαπημένη του κούκλα ή αν θηλάζει, δοκιμάστε να το θηλάσετε όταν ο γιατρός του κάνει το εμβόλιο.

Κρατήστε το με τον σωστό τρόπο. Το μυστικό είναι να κρατάτε το παιδί σας με τον σωστό τρόπο για να του κάνει ο γιατρός το εμβόλιο. Η αγκαλιά σας δεν πρέπει να είναι πολύ χαλαρή γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας ξεφύγει, αλλά ούτε και πολύ σφιχτή γιατί έτσι θα του δημιουργήσετε περισσότερο άγχος. Κρατήστε το παιδί στην αγκαλιά σας (με την πλάτη του προς τα εσάς), περάστε το χέρι σας από τους ώμους του για να κρατήσετε το χέρι όπου θα γίνει το εμβόλιο, ενώ με το ελεύθερό σας χέρι κρατήστε το άλλο του χέρι μαλακά.

Καθησυχάστε το μετά το εμβόλιο.Ο καλύτερος τρόπος για να το ηρεμήσετε μετά το εμβόλιο, είναι ο ήρεμος τόνος στη φωνή σας. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας και πείτε του πόσο θαρραλέο ήταν. Μην το κάνετε σε καμία περίπτωση να νιώσει άσχημα αν έκλαψε ή έδειξε φόβο.

Περιορίστε τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα που ακλουθούν τον εμβολιασμό είναι συνήθως ο πόνος στο σημείο που έγινε το εμβόλιο, μια κοκκινίλα ή ελαφρύς πυρετός. Πρόκειται για φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού που θα διαρκέσουν λίγες ημέρες. Για να το ανακουφίσετε τοποθετήστε μια δροσερή κομπρέσα στο σημείο του εμβολιασμού και κάντε στο μικρό σας ένα δροσερό ντους για να πέσει ο πυρετός, φροντίζοντας πάντα να είναι καλά ενυδατωμένο και να τρώει σωστά. Για οτιδήποτε ανησυχητικό, ενημερώστε τον παιδίατρο.

Διαβάστε ακόμα πιο πρακτικά tips για χαλαρές επισκέψεις στον παιδίατρό στο άρθρο μας "Πως να μη φοβάται τον παιδίατρο"

Θήκη βιβλιαρίου υγείαςΑγόρασέ το!

Γιατί το βιβλιάριο του μικρού σας και να κινδυνεύει απ’ τη φθορά και να στερείται φαντασίας; Δεν είναι καλύτερα να το τοποθετήσετε σε μία θήκη από λινό ύφασμα με κούμπωμα σκρατς και σχέδιο με επιλογή ανάμεσα σε πουλάκι, ελεφαντάκι και αυτοκινητάκι;

Τώρα βρείτε τα αγαπημένα καλύμματα byheart και στο αγαπημένο μας ηλεκτρονικό κατάστημα Cosycorner!